Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 25., szerda

19.996 - Forrás: nepszava.hu > ​Orbán elveszi Szijjártó fele királyságát

Tegnap

​​
Orbán elveszi Szijjártó fele királyságát

Szijjártó Péter fele királyságába fájhat Orbán Viktor nemzetközi fiaskója. Az Index szerint legalábbis a külgazdasági és külügyminiszterből hamarosan csak az előbbi lehet, az utóbbi posztra viszont még nem tudni kit szán a kormányfő. Az irányváltást ráadásul nem támasztja éppen alá, hogy miközben Vlagyimir Putyin magyarországi látogatása fölött nehezen tér napirendre a nemzetközi sajtó, az Orbán-kormány újabb, vitatott megítélésű vendégeket fogad: ma Törökország kormányfője és külügyminisztere volt a vendége.

Egy éven át szembement egész Európával az oroszbarát magyar külpolitika, mert a kormányfő nem volt hajlandó felismerni, hogy az ukrán válság teljesen új helyzetet teremtett. A Vlagyimir Putyin budapesti látogatására érkező reakciók azonban nyilvánvalóvá tették, ezt nem lehet tovább folytatni: Budapest addigi legszorosabb szövetségesét, Lengyelországot is elvesztette, és a visegrádi együttműködés is szétesőben. A kormányfő korrekciót akar, s miután a külgazdasági és külügyminiszter fel sem ismerte e váltás szükségességét, Orbán Viktor pedig egyébként is alkalmatlannak tartja annak levezénylésére, már nem Szijjártó Péterre támaszkodik majd abban - foglalta össze az Index, miféle változásokat hozhat az a diplomáciai fiaskó, amelybe Orbán és kormánya került.

A portál külügyi forrásai szerint a miniszterelnök az elmúlt három-négy hétben jött rá, hogy Magyarország elszigetelődött. Sőt, az informátorok azt is állították, az ország kívülről sokkal elkötelezettebbnek látszik az oroszok iránt, mint amilyen valójában, Vlagyimir Putyin február 17-i budapesti látogatását ugyanis a magyar vezetésben már a hátuk közepére sem kívánták. "Orbán ekkorra már tisztában volt azzal is, hogy Putyin fogadásával nagyon kihúzza a gyufát régiós partnereinél, akik többnyire teljes mellszélességgel kiálltak Ukrajna mellett. Az irányítást a kezébe véve gyorsan szervezett egy 'korrekciós körutat', ám részben az előkészítetlensége miatt, részben azért, mert a helyzetet udvariassági vizitekkel már rég nem lehetett kezelni, a kijevi látogatás hűvösre sikerült, a szerbiai visszhangtalan maradt, a varsóiból pedig kisebbfajta katasztrófa lett" - írták, a cikkben részletesen is taglalva Orbán oroszbarát politikájának lépéseit, valamint az ez alá befekvő, de azóta - egyes informátorok szerint - önjáróvá vált Szijjártó Péter mozgását, bizalmi embereinek sorsát, s hogy miként rombolták le Magyarország nemzetközi megítélését a politikai-diplomáciai körökben.

Az Index úgy tudja, a külképviseleti vezetőket március elejére hazarendelték, Szijjártó ugyanis nagyköveti értekezletet hívott össze, várhatóan itt kapnak majd fejtágítást arról, mi lesz az oroszbarát vonalat felváltó "új irány". Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy az irányváltást a külügyminisztérium még Szijjártó Péter vezetésével fogja végrehajtani - hívta fel a figyelmet a portál, amely felidézte, amiről a Népszava is beszámolt, s amiről korábban a Magyar Narancs is írt: a kormányfő elégedetlen Szijjártóval, amiért nem tudja rugalmasan követni a külpolitikai hangsúlyváltásokat. "A megoldás a Külgazdasági és Külügyminisztérium kettébontása, ami a gyakorlatban Szijjártó bukását jelentené. Így miniszter is marad, de nem is okoz több kárt" - fogalmazott az egyik forrás, aki ugyanakkor nem látja, ki vehetné át az újra önállósuló külügyminisztérium vezetését.

Nemcsak a diplomáciáról, a külgazdasági miniszteri posztról is lemondatná ugyanakkor Szijjártót az ellenzék. A szocialista Mesterházy Attila szerint káosz és elszigeteltség jellemzi Szijjártó munkáját, külpolitikája zsákutcába vezette az országot, a keleti nyitás látványosan megbukott, fordulatra van szükség. Ezt az álláspontot osztotta az LMP is, miután Szijjártó Péter - a diplomáciai kátyú kérdését megkerülve - arról beszélt a parlamentben, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet és a terrorizmus elleni nemzetközi koalíciós erőfeszítések sikeréhez való magyar hozzájárulás növelésére van szükség.

Forrás: nepszava.hu