Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 28., szombat

20.030 - Itt vannak a hálapénz tarifák! Félelemből adjuk a hálapénzt az orvosoknak? > Mindenegyben Blog 2015. február 26. (csütörtök), 19:11

Hirdetés

Itt vannak a hálapénz tarifák! Félelemből adjuk a hálapénzt az orvosoknak? Ti mit gondoltok erről?
Mindenegyben Blog
2015. február 26. (csütörtök), 19:11
Itt vannak a hálapénz tarifák! Félelemből adjuk a hálapénzt az orvosoknak? Ti mit gondoltok erről?

Bár az orvosok sem rajonganak a hálapénzért, mégis több mint harmincmilliárd forintnyi paraszolvencia vándorolt a zsebükbe az elmúlt évben.

Debrecenben a napokban bocsátott próbára a bíróság tíz nőgyógyászt, akik egész üzletágat építettek erre a bevételre.

A legtöbb doktor „tarifa" nélkül dolgozik, és a beteg belátására bízza, mennyit is ér az adott beavatkozás, akadnak azonban olyanok is, akik jól ismert díjszabásért dolgoznak.
A magyarok egy főre vetítve tizenhatezer forintot költenek havonta a jobb ellátás reményé­ben. A legtöbbet a kórházi orvosoknak fizetik, átlagosan tizenötezer forintot alkalmanként. Utánuk jönnek a járóbeteg-ellátás szakorvosai, akik a felmérések szerint átlagosan közel ötezret kapnak alkalmanként. A háziorvosok zsebébe kétezerötszáz forint kerül.

– Az orvosok közel 80 százaléka elutasítja a hálapénzrendszert, de a jelenlegi helyzetben szükségesnek tartják – magyarázta a Szinapszis Kft. felmérésére hivatkozva dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Hozzátette, hogy a betegek egy része jobb szolgáltatást remél a pénzéért, de sokan vannak, akik egyfajta félelemből fizetnek.

A Magyar Rezidens Szövetség a hivatalos orvosválasztásban látja a megoldást.

– Nem a hálámat fejezem ki ezzel a pénzzel, hanem az életemet vásárolom meg – vallja Szilágyi Gyula szociológus, aki szerint a hálapénz rendszerét egy jó ideig még biztos nem lehet kiirtani. Mint fogalmazott, az orvosok egy része szívességként tekint arra, amit csinál.

Dr. Tahy András (51) szülész-nőgyógyász szerint a paraszolvencia szükséges rossz, amelyet csak az tesz elfogadhatóvá, ha az orvos cserébe valóban maximális odafigyelést biztosít.

– A műtőben akár nyolc órán át, étlen-szomjan, minden szükségletünket háttérbe szorítva dolgozunk – mondta a doktor. – Ez olyan igénybevétel, amit a páciens nem tud felmérni. Mivel azonban ez a kötelességünk, ezért nem várhatjuk el a hálapénzt, bár jóleső gesztus, ha adják. Előre elkérni azonban elfogadhatatlan, hacsak nem magánorvosi ellátásról beszélünk, ahol szabott árak vannak. Hosszú távon azonban mindenképpen szabályozni kellene a kérdést. Magyar Cecília (49) háziorvos szerint nálunk megélhetési kérdés a hálapénz. Etikátlannak tartja, ha valaki előre közli a beteggel, mennyit vár el tőle, ha azonban a páciens önszántából hálálja meg pénzzel a kezelést, azt bocsánatos bűnnek tartja. Egy bonbon vagy egy csokor virág pedig éppoly kedves gesztus, mint a boríték.

Forrás: Blikk.hu

Forrás: csepeliek.blog.hu

 

 • Marika Fehér Jánosné · Követed ·  Kiemelt hozzászóló ·AdminisztrátorBékéscsaba Kazinczy u. BÁÉV
  Én spontán nem tudok adni. Akkor az életkilátásaim gyengülnek ezek szerint.
  • Séllei Ferenc ·  Kiemelt hozzászóló
   Én nem adok, csak a legvégén valamennyit, ha megvoltam elégedve. De akinek semmije sincs, mit adhatna szerencsétlen, ha élelemre is alig futja neki? Vagy vegyük most a szülést. Nagyon sok fiatal /én is ismerek jó párat/ a semmivel indul, nincs lakása, albérletben lakik. Hogyan várhatnák el tőle, hogy hálapénzt adjon az orvosnak, aki ezerszer jobb módban él nála? Ezt undorítónak tartom! :( Aki megteheti adjon, ha akar, de ez legyen a saját döntése. Fizetjük a TB-t, talán az államnak nem stadionokat kellene építeni a nemlétező focinak, hanem inkább a kórházakat támogatni és az orvosokat megfizetni. Meg kell szüntetni az állami szinten történő lopást, szakértők foglalkozzanak az adott területtel, ne politikusok, akik hülyék az egészhez és csak a saját érdekeiket nézik.
   • Mária Éva Hornok ·  Kiemelt hozzászóló · Itt dolgozik:ESZI Idősek otthona
    kedves Ferenc,teljesen igaza van,csak egy a baj bármennyit is kapnak Fizetést,ők a hálapénzt akkor is elfogják várni!Na persze tisztelet annak a dokinak aki nem teszi,na de ők vannak kevesebben!
    Válasz · Tetszik · 4 · 12 órája
   • Séllei Ferenc ·  Kiemelt hozzászóló
    Mária Éva Hornok Ez így igaz. Ezért nem szabad nekik adni, csak a végén. /és aki megteheti/ Ha nekem egyszer jönne azzal, hogy ennyi meg ennyit vár el, elhajtanám a francba. Sőt! Inkább közölném vele, hogy nincs nálam ennyi, de holnap behozom. Holnap vinném a pénzt, de előtte feljegyezném a sorszámát mindnek. Utána beküldeném hozzá a rendőröket, akiket előtte értesítek. Szoktam én is adni nekik, de csak a legvégén és önként, ha minden rendben zajlott és elégedett voltam, de nekem egyik se tartsa a markát. Majd én eldöntöm, hogy adok-e. Egyébként mostanában /a múlt évben/ zuhant meg egy szülészorvos ezzel a pénzes dologgal. Előre közölte, hogy mennyit kér a szülésért. Állami kórházban, munkaideje alatt, nem magánrendelés volt! Kapott is valamennyi börtönt. Hogy pontosan mennyit, arra nem emlékszem. Nagy cirkusz volt belőle, még a híradóban is benne volt.
    Válasz · Tetszik · szerkesztve · 57 perce
  • Ágnes Gyarmati ·  Kiemelt hozzászóló · Óvónőképző Főiskola Kecskemét
   Én inkább a nővérnek adnék, mert sokszor többet törődik a beteggel mint az orvos
   • Ágnes Józsik
    magam is tapasztalom közvetlen közelröl!
    Válasz · Tetszik · 2 · Tegnap, 16:40
   • Ágnes Józsik
    Ágnes Gyarmati hozzá szólásához írtam a hozzászólásom
    Válasz · Tetszik · Tegnap, 16:41
   • Zita Kovácsné Bagáry · Itt dolgozik: Szabad szellemi
    Sajnos teljesen egyet kell értenem, én is közvetlenül tapasztalom - a beteg és családja teljesen kiszolgáltatott! Kevés a két nővér egy osztályra és az őrzőre - a mai eü-i ellátás rosszul szervezett és katasztrofális. Tisztességesebb lenne tudni,mi-mibe kerül,így nem betegek közti "súgás" lenne az útmutató. Aki nem tud zsebbe tenni az meg továbbra is megalázottnak és kiszolgáltatottnak érezheti magát.
    Válasz · Tetszik · 3 · Tegnap, 17:22
  • Nagy Dóra · Követem ·  Kiemelt hozzászóló · Damjanich János Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium
   én nem adok , de ezt az orvos előre nem tudhatja mert én is minimálbérből élek,nekem se adnak a munkahelyemen borravalót
  • Marianna Kiss · Budapest, Hungary
   Gusztustalan , hogy fèlelembol kell adni hàlapènzt ! Hiszen , a mi pènzunkbol tanultak ! Engem , teljesen felhàborìt ! Hiszen fizetjuk a TB! ès most nem akarjàk alàìrni az orvosok , hogy nem fogadnak el hàlapènzt ! Hàt akkor mire eskudtek ???!!! A gyògyìtàsra , vagy csak a pènzre !!!!
  • Erika Miklósné Haffner ·  Kiemelt hozzászóló · Budapest, Hungary
   1. Nem hiszem, hogy az orvosok 80%-a elutasítja a hálapénzt.
   2. Szerintem nincs is hálapénz, ahol tarifa van (fent láthatjuk az árakat) és legtöbb esetben előre elvárják a fizetést, az nem hálapénz.
   3. Talán a legfontosabb! Tudjuk, hogy a becsületesen dolgozó orvosok mindent megtesznek értünk és nincsenek megfizetve!!!! De miből gondolják, hogy a beteg, akit ellátnak, több jövedelemmel rendelkezik, mint Ők! Az emberek többsége semmilyen hálapénzt nem kap, mégis egyre többet és rosszabb körülmények között kell dolgozni, hogy megélhessenek.
   4. Rengeteg példa van rá, hogy a bálapénz ellenére az orvos nem végzi jobban, figyelmesebben a munkáját, főleg, ha előre kap pénzt.
  • Katalin Varga · Követem ·  Kiemelt hozzászóló · Szolnok · 124 követő
   A beteg "rontja" el az orvost, mert ha senki nem adna hálapénzt, a szó fogalmát sem ismernénk !!! Az orvos megkapja a munkáltatótól a fizetését... Ebben a "szegényes" világban minden szakmálnál (pincér, fodrász) el kellene felejteni a hálapénz, illetve a borravaló fogalmát.... Minden az agyban dől el. Egészséget pénzért nem lehet megvenni!!!! Az orvos "csak" hozzájárul a gyógyitáshoz, de rajtunk múlik sok minden.... hogyan állunk hozzá a betegséghez ......Mindig csak pozitivan, mert a remény hagy el utoljára ..... !!!!
   • Mária László ·  Kiemelt hozzászóló · Még sehol.
    orvosa válogatja és ez nem újdonság 84ben elméletileg gyomorműtét várt rám a Vas utcai kórházban és mielőtt bármi történt volna elém állt az orvos és nyíltan kijelentette hogy itt mindenkinek választott orvosa van...
    úgy kértem kölcsön mert féltem:( de a műtét elmaradt hosszú évekig éltem rettegésben hogy vajon miért?:(
    Válasz · Tetszik · Tegnap, 10:57
   • Judit Anna Kiszel · EU szakiskola szoc gond szak
    Igaz! Bemegyek a henteshez, hogy szép húst adjon, hálapénzt fuzessek? Hülye példa, de sorolhatnám. Nem beszélve arról, hogy akkora szegénység van, hogy az emberek örülnek ha mehógélnek. Nincs miből adni. Vagy amennyit mégis tudna adni, az olyan kevés, hogy inkébb odase adja mert szégylli
    Válasz · Tetszik · 15 órája
  • János Hidvégi ·  Kiemelt hozzászóló · Az élet
   Volt olyan esetem,mikor a doktor visszaadta a pénzt,azt mondta magának nagyobb szüksége van rá.Olyan is volt,hogy a műtét előtt akartam adni és azt mondta,majd meglátjuk a műtét végén.Ez két különböző orvos volt.
   • Judit Tóth · ÁpolónőMarkhot F. Kórház, Eger
    Ezek az összegek nagyrészben a magánrendelések tarifái.Hálapénz kategóriába sorolva hangulatkeltés szaga van.Aki pedig ennyi hálapénzt tud adni....végül is mindenki a saját"péntárcájához méri"
    • Ágnes Józsik
     Judit Tóthnak válaszolva Beteggel való bánás módon látszik ki mennyit,vagy adott az orvosnak .Vagy ha épp nem a beteg ,akkor a hozzátartozója.Személyesentapasztalom sajnos
     Válasz · Tetszik · 1 · Tegnap, 16:48
    • Judit Tóth · ÁpolónőMarkhot F. Kórház, Eger
     Ágnes Józsik Én úgy gondolom,általánosítani veszélyes dolog,embereket bánthat meg vele.Odaírtam,"nagyrészben"!!Az a helyzet,hogy nem személyes tapasztalatokhoz szóltam hozzá,hanem egy cikkhez!.X,Y...stb.kórházakban történt sérelmeket pedig az adott kórháznak kell jelezni,nem nekem.
     Válasz · Tetszik · 5 órája
   • Nagy Dóra · Követem ·  Kiemelt hozzászóló · Damjanich János Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium
    eltörött a bokám amiből fekélyem lett a mütét helyén, két éve a sebészetre járok kötszerekért de én még egy orvosnak se adtam mert nem tudok miből, de attól függetlenül elég rendesen bánnak velem ,,,próbálnának meg nem,,,,ha lenne pénzem lehet adnák nem tudom de azt olyan megalázónak venném az én részemről
    • Dusza Csilla ·  Kiemelt hozzászóló · Itt dolgozik:Groupama Garancia Zrt.
     Kedves Dóra! Ne haragudj, hogy ezt írom, de talán lehet, hogy mégis jobban jártál volna, ha a műtéted előtt leperkálod azt a védelmi pénzt, amit a többi betegtől is elvárnak. És talán megcsinálják normálisan a bokádat. Ez nem állapot, hogy elfertőzték és két éve kínlódsz azzal a fekéllyel. Szerintem, ha megtehetnéd, hogy bemész a kezelőorvosodhoz, és azt mondod: Itt van 100.000 Ft és szeretném, ha végre rendbe tenné a lábamat, tuti, hogy meggyógyítanának. Így meg hagyják, hadd kínlódjál. Ha nincs az embernek pénze, vagy kapcsolata meggebedhet. Lényeg, hogy fizessük az eü. hozzájárulást. Mocsok egy rendszer...
     Válasz · Tetszik · 2 · 23 órája
      ·  Kiemelt hozzászóló · University of Pécs