Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 21., szombat

19.962 - POROSENKO LEGALIZÁLJA A NYUGATI FEGYVERESEK JELENLÉTÉT UKRAJNÁBAN > 2015.02.20 16:05

POROSENKO LEGALIZÁLJA A NYUGATI FEGYVERESEK JELENLÉTÉT

 UKRAJNÁBAN

2015.02.20 16:05
Petro Porosenko ukrán államfő - saját személyes weboldala alapján - aláírta annak a törvénynek a beiktatását, ami előírja, hogy Ukrajna, Lengyelország és Litvánia közös katonai alakulatot hoz létre. "A dandár létrehozásának célja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács határozataival összhangban nemzetközi műveletekben vegyen részt. A megállapodás nyitott más országok csatlakozására is, a három alapító tag meghívása alapján."

Hídfő.net.ru | Ukrán lengyel litván közös dandár

Az ukrán vezetők elképzelése alapján ez egy békefenntartó alakulat lenne, amivel legitimálják a nyugati katonai erő jelenlétét Ukrajna területén. Petro Mekhed védelmi miniszter helyettes szerint Lengyelország és Litvánia 3500 ill. 350 katonát küld, akik Lublinban (Lengyelország) fognak állomásozni, de bármikor bevethetőek az országon kívül.

A nyugati fegyveresek eddig is jelen voltak Ukrajnában, amit a sajtó következetesen elhallgatott, miközben tele az internet az ilyen esetekről készült felvételekkel. Már közvetlen a kijevi atlantista puccsot követően amerikai zsoldosok jelentek meg azokban a régiókban, ahol akkor még nem zajlott fegyveres harc, hanem békés tüntetések szerveződtek. Az első néhány nagyobb tüntetést követően Harkovban már ukránul és oroszul nem beszélő személyek védték - rendőri egyenruhát viselve - a kormányépületet. A rendőrök és tüntetők közti összecsapásokat követően Harkovban már 2014 áprilisában amerikai állampolgárt fogtak a tüntetők, aki az ukrán rendőrség egyenruháját viselte. A Youtube videomegosztó következetesen eltávolítja az ilyen felvételeket, ennek ellenére néhány helyen továbbra is meg lehet tekinteni, többek között ezen a linken.

2013 augusztusában Szergej Razumovszkij, az ukrán hírszerzés egykori tisztje nyilvánosságra hozta, hogy az Egyesült Államok kétezer zsoldost vont össze Bécs környékén, és a közeljövőben megkezdődik Ukrajna destabilizálása. A nyugati fegyveresek a 2013 novemberében kezdődő "civil" tüntetések óta jelen vannak az országban, Petro Porosenko mindössze ennek jogi kereteit teremti meg.

Címkék: