Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 25., szerda

19.989 - Nyomoznak a szaúd-arábiai magyar konzulátuson tömegesen kiadott schengeni vízumok ügyében – tudta meg az Átlátszó blog


Nyomoznak a magyar konzulátuson tömegesen kiadott schengeni vízumok ügyében

2015. február 23.

hvg.hu

Egy minisztériumi belső vizsgálat után nyomoz a rendőrség a rijádi magyar konzulátuson tömegesen kibocsátott schengeni vízumok ügyében. 2011-ről 2012-re megötszöröződött a kiadott beutazási engedélyek száma, nem sokkal később pedig távozott a posztjáról Horváth András rijádi magyar konzul.

Nyomoznak a szaúd-arábiai magyar konzulátuson tömegesen kiadott schengeni vízumok ügyében – tudta meg az Átlátszó blog.

Egyik évről a másikra megötszöröződött a rijádi konzulátuson kiadott vízumok száma, majd nem sokkal később távozott posztjáról Horváth Andtrás korábbi konzul. 2011-ben még 436 vízumot adtak ki a magyar konzulátuson, 2012-ben pedig már 2190 darabot. Ebben az időszakban Kuvaitban és Abu-Dzabiban is nőtt a kiadott beutazási engedélyek száma, de közel sem akkora mértékben, mint Rijádban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) akkor a térség állampolgárainak megnövekedett utazási kedvével, valamint a fellendült gyógyturizmussal magyarázta a jelenséget.

Az Átlátszó értesülése szerint azonban visszaélésgyanús esetek állhatnak a növekedés mögött, és ezekről a KKM is kapott figyelmeztetést. A gyanús esetek miatt belső vizsgálatot rendeltek el, de a tárca akkor csak annyit erősített meg, hogy hatósági vizsgálat folyik a rijádi vízumkiadásokkal kapcsolatban.

A mostani megkeresésre a KKM azt közölte, hogy a belső vizsgálat feljelentéssel zárult, és az ügy a Nemzeti Nyomozó Irodához került.

Az ORFK megerősítette, hogy a minisztérium feljelentése alapján nyomoznak a konzulátusi vízumügyben elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt. A nyomozás határideje február 27-e.

Horváth András konzult 2013 áprilisában hívták vissza úgy, hogy távozásáról nem jelent meg hivatalos közlemény. Nem tudni, hogy távozásának volt-e köze a minisztériumi belső vizsgálathoz. A konzulcsere évében mindenestre ismét 50 százalékkal visszaesett a rijádi konzulátuson kiadott schengeni vízumok száma.

Az uniós vízum világszerte nagy kincs, Lengyelországban 2012-ben volt botrány abból, hogy az egyik ukrajnai konzulátuson zsebbe fizetett összegekért árulták a schengeni vízumot.

Írta 

Belső vizsgálat, feljelentés, nyomozás a rijádi vízumgyár ügyében

visav

Nyomozás indult a szaud-arábiai magyar konzulátus gyanús vízumügyei miatt – tudta meg az Átlátszó. Rijádban egyik évről a másikra megötszöröződött a kiadott schengeni vízumok száma, nem sokkal ezután Horváth András korábbi konzul távozott posztjáról. Egyelőre a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium is hallgat a részletekről.

Egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a rijádi konzulátuson kiadott uniós vízumok száma2012-ben váratlanul megötszöröződött. Míg 2011-ben 436 darab vízumot adtak ki, addig egy évvel később már 2190 darabot.

A növekedés kiemelkedő, ekkora emelkedésre sehol máshol nem volt példa a térségben. Minta közérdekű adatigénylésünkre adott válaszból kiderült, bár ebben az évben Kuvaitban és Abu Dhabiban is nőtt a kiadott vízumok száma (Kuvaitban 443-ról 714-re, Abu Dhabiban pedig 897-ről 1308 darabra), a különbség közel sem volt akkora, mint a rijádi konzulátuson.