Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 24., kedd

19.980 - Bazsó Bálint Márton: Vasárnap nem igazán tűnt úgy, hogy kétharmad eldöntő választás van Veszprémben

Címlap

Bazsó Bálint Márton képe
2015. 02. 23. 17:39

FOLYTATJUK A MEGKEZDETT MUNKÁT!

Ugyanazon gazdasági háttérrel működő pártokról, Kubatov-listáiról, a Jobbik jövőjéről, visszaélésekről és a hogyan továbbról vasárnap délután beszélgettünk dr. Varga-Damm Andreával, a Jobbik veszprémi jelöltjével.
- Vasárnap nem igazán tűnt úgy, hogy kétharmad eldöntő választás van Veszprémben. Hogyan értékeli a választást?

Alacsonynak tűnik a részvétel, de számomra inkább magas. Nem gondoltam volna, hogy 30-35 százaléknál többen el fognak menni egy időközi választáson, akár kétharmadról van szó, akár nem. Az általunk eddig ismert időközi választások is ilyen alacsonyabb részvételt hoztak. Persze a tavalyi áprilisi választáshoz képest alacsony.

- Korábban többször is felszólalt a kampánycsend eltörlése ellen

Azért elleneztem, mert igenis az embereket egy két hónapos kampányolás után egyébként kell hagyni, hadd vonuljanak vissza, hadd gondolják végig, mit tapasztalt. A kampánycsend eltörlése azért született, mert a Fidesz a listáiról pontosan jól tudja, ki ment el szavazni, ki nem. Ha nem hívhatná fel az embereket, nem küldözgethetné az sms-eket, akkor nem tudja a választás napján befolyásolni őket. Ez azonban törvénybe is ütközik, hiába nincs kampánycsend, a törvény szerint nem befolyásolhatja a választókat. Kihasználja azt az előnyét, hogy neki listái vannak az emberek választási hajlandóságáról.

- Országos hírű lett egy étterem Veszprémben, ahol - mint utólag kiderült - szinte az összes párt megfordult, Kubatov-listákkal rohangáló aktivisták, ifjú DK-sok, LMP-sek, szocik

Nincs ebben semmi meglepő. Velük nekünk nincs kapcsolatunk, nem is volt soha, és nem is lesz. Nem tudom mi történt abban az étteremben, de nekünk ezzel nem is kell foglalkozni. A Jobbikon kívül az összes meghatározó párt ugyanarra a gazdasági alomra épült és épül - ezt már jó ideje mondom. Bárkire szavaznak ezek közül a választók, valójában ugyanarra szavaznak.

- Az 51-es körzetben egy szavazatszámlálót a Jobbik delegáltja "buktatott le": egy kockás papírra írta fel a választók adatait

A hölgy valószínűleg ügyetlen volt, és úgy folytatta tevékenységét, hogy könnyen le lehetett buktatni. Vélhetően nagyon sok körzetben zajlott hasonlóan, csak az aktivistáink nem tudták észrevenni, mert ügyesebbek voltak. Azt hiszem minden körzetben voltak ilyen írogató Jánosok, Julikák. Pontosan tudjuk, hogy a Fidesz-KDNP hozzáállása a választási rendszerhez a csalásra és a jogosulatlan adatkezelésre alapul. Jómagam is láttam ilyet épp eleget: 2006-ban, 2010-ben az aktivisták aláíróívekért, aláírásokért kopogtattak az embereknél, akkor bizony ott voltak náluk ezek a listák, amit mindig a pártközpontból kaptak meg az adott alapszervezetek. És bizony ezeken a listákon az utolsó rovatba kellett beírni, hogy az adott szavazó még mindig a Fidesz szavazója-e. Ezt már 2006-ban is csinálták. 

Ők azért aktualizálják ezeket az adathalmazokat, mert nincsenek 100 százalékig tisztában a saját szavazótáborukkal. Az alap Kubatov-listát a kezdetek kezdetén úgy alakították ki, hogy bármely fideszes rendezvényen megjelentek személyes adatait fel kellett jegyezni: név, cím, telefonszám, e-mail címedet - így kvázi regisztráltad magad a rendezvényre. Az első listák így alakultak ki. Ezek az első listák aztán szépen egyre-nagyobb listákká álltak össze. Aktualizálták lakóhely szerint, szétosztogatták őket körzetek szerint. Ezt 2006-ban használták először igazán. Úgy, hogy mindenképpen kiderüljön, az adott ember fideszes szavazó-e. Volt olyan aktivista, aki ezt teljesítette, volt, aki nem, ez lelkiismeretüktől függött.

Természetesen ezeket a listákat folyamatosan frissítették. 2010 után annyiban változott a helyzet, hogy hatalomra kerülve birtokukba került a teljes választói adatbázis: csináltak többek között korelolszlás szerinti lebontást, foglalkozás szerinti lebontást, és természetesen területi lebontást is.

- Ezen adatok alapján bizony már ki lehet alakítani az új választókörzeteket is...

Igen, ez volt az alapja. Ezen listákból és a korábbi választási eredményekből már könnyedén tudtak egy-egy települést minősíteni, beazonosítani, hogy az mennyire fideszes, mennyire nem az. Ezért lettek ennyire torz, amőba alakúak a választókörzetek, hiszen a cél egyedül az volt, hogy mindig fideszes túlsúly alakuljon ki egy-egy körzetben. Ez bűnözés. Bűnözés-sorozat.

fgh

- Hogyan tervezi a továbbot?

2018-ban ugyanitt fogok indulni, építkezünk, folytatjuk a megkezdett munkát. Kész Zoltán munkáját figyelni fogjuk, heti rendszerességgel fogjuk megmutatni, mit tesz, vagy éppenséggel mit nem tesz meg a körzetéért a baloldal álcivil képviselője. 

- Az utóbbi hetekben nálunk is teret nyert a vita a Jobbik jövőjéről. Most kihasználom az alkalmat, s megkérdezem Öntől is: néppártosodás, vagy elfideszesedés?

Utóbbi nem lehet, nem következhet be, hiszen ahhoz bűnözés, és bűnözőhajlam is kell. A fideszesedés nem egyenlő a néppártosodással, az a bűnözéssel egyenlő. A Jobbikban ez a hajlam nem alakulhat ki, hiszen ezt a pártot a Fidesz és az MSZP elfogadhatatlan tevékenysége hívta életre.  A néppártiság egy pozitív dolog. Én példaként mindig a német pártok néppártiasodását szoktam felhozni, ott ez egy pozitív társadalmi folyamatként alakult ki. 

A radikális tagjainknak meg kell érteni: a Jobbik semmit nem veszített és veszít a radikalizmusából. Mivel a Fidesz alkalmatlan arra, hogy a tisztességes, egyszerű szót megértse, ezért vele szemben csak radikális hangon lehet kommunikálni. A magyar lakossággal szemben szelídségre van szükség: 2016-ig meg kell szereznünk a középosztály bizalmát. Ez nem jelenti azt, hogy a radikális társadalmi csoportokat lecserélnénk a Fidesz elhagyókra. Ez azt jelenti, hogy a kettő együtt megy, kiegészítik egymást. Ugyanazt akarjuk.

Bajban van az ország. Nagyon nagy bajban. A második világháború óta nem voltunk ilyen rossz helyzetben. Miközben a társadalom nagyobb része tespedő életformát él, vegetál, kiszolgáltatott a világgal szemben, a magyar állam gyenge, erőtlen, nem tudja megvédeni őket.

- Korábban mint devizahiteleseket képviselő érdekvédőként lett ismert. Folytatja?

Hogyne. Itt a radikalizmus újabb példája. Azt látom, a kormány becsapja a társadalmat, önös érdekei mentén használ fel szerencsétlen sorsú társadalmi csoportokat, akkor azt szóvá fogom tenni. 

Most nincs más lehetőségünk, mint az egyéni perek. Ezeket tovább fogjuk csinálni. Sziszifuszi munka, de jogászcsapatunkkal különböző módszertanokon dolgozunk azért, hogy ezeket a szerződéseket ne kelljen eltűrnie az embereknek. Ez megy tovább természetesen.

- Vona Gábor évértékelő beszédében meghirdette az önkéntesség évét. Ön milyen részt vállalt ebből februárban?

Fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézményben voltam egy napig gondozó. Csodálatos élmény volt. Hihetetlen erőt adtak nekem, a kedvességük, az egymás iránti szeretetük mind-mind példa lehet számunkra. Azt kell mondjam, az úgynevezett egészséges társadalom sokat tanulhatna tőlük.

Ez a februári programom volt, márciusban folytatom, ahogyan a választókörzetben megkezdett munkát is. 

http://alfahir.hu/folytatjuk_a_megkezdett_munkat