Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 23., hétfő

19.971- Március 1-től sokan nagy bajba kerülnek. Vagy az öngyilkosságba fognak menekülni az emberek, vagy elhagyják az országot

Hír Aréna

2015-02-23 21:12:58

Sorozatos kilakoltatások, öngyilkosságok és emigráció várhatók (Interjúnk Balog Istvánnal - Jogállamiság Egyesület)

Március 1-től sokan nagy bajba kerülnek. Vagy az öngyilkosságba fognak menekülni az emberek, vagy elhagyják az országot. A bírósági keresetek tömegeit utasították el eddig is úgy, hogy tárgyalás nélkül, a bírósági titkárok dobták vissza a kereseteket. - Balog István (Jogállamiság Egyesület) ma este adott interjút.
                                                                                                       Interjú: 
Molnár F. Árpád
Munkatárs: Domján Tibor
 
Balog István (Jogállamiság Egyesület, Devizahiteles Karta, korábban az otthonvédő Koppány Csoport alelnöke, az Otthonvédelmi tanács tagja) ma este adott interjút. Mint azt kérdésemre elmondta:

- Az új törvények, amik devizahitel-mentő törvénynek vannak nevezve, sajnos nem kedveznek a hitelkárosultaknak, és arra számít az ügyvédnő Damm Andrea, akivel Veszprémben beszélgettem, hogy itt sajnos áprilistól felmérhetetlen lesz, hogy milyen események fognak még előfordulni. Gondolok itt a sorozatos kilakoltatások bekövetkezésére, az állami tulajdonba történő hiteleknek a felvásárlásába, és ugye mindez avval jár, hogy a lakosságot tovább elszegényítik és ellehetetlenítik. Hát ezzel szemben dr. Damm Andrea még megpróbál mindenféle jogi eljárást elkészíteni, hogy az emberek tudják védeni magukat. De ugye most azt tudjuk, hogy aki február végéig devizahiteles és lakással összekötött hitele van, az bizony március elsejétől nagy bajba kerül, mert ez most úgy néz ki a törvény szerint, hogy ha aláírja az új szerződését, ha nem, az akkor is életbe lép.

Balog István a következő szavakkal folytatta:

- Na most ennek még lehet egy védekezési módja, hogy azonnal, abban a pillanatban megtámadja a banknak az elszámolási iratait, amivel nem ért egyet, de hát ugye ismerve a további eljárási folyamatokat, ugye békéltető tanács, majd elkerül a bíróságokhoz az ügy, ahol bírósági titkárok sorozatban fogják elutasítani a károsultak kereseteit. Ilyen kereseti elutasításokkal már a napokban is találkoztunk. Sehol egyetlenegy tárgyalás nincs, csak a bírósági titkárok küldik vissza az iratokat azzal, hogy lényegében véve a döntés a hitel-károsultaknak nem jó. Úgyhogy nem tudjuk, mi vár az otthonvédelemre az elkövetkező időszakban és egyáltalán hogy lehet ezt megvalósítani, hogy meg lehessen védeni az embereket, mindenesetre az biztos, hogy nagy az esély, hogy tömeges lakásvesztések lesznek a lakosság körében.

A tegnapi veszprémi választásokról - ahol a baloldalinak nevezett összefogás jelöltje, Kész Zoltán győzött - Balog István egyebek mellett úgy fogalmazott:

- Próbáltuk megérteni a veszprémi lakosságnak a gondolkodásmódját, de igazából nem nagyon tudjuk megérteni az embereket, mert nem látják az igazi veszélyt. Beszélgettünk emberekkel és nagyon tragikus emberi sorsokról, következményekről beszéltek nekünk. Mondták egy páran, hogy ők gyakorlatilag ezt a folyamatot nem fogadják el a magukénak és ellenállnak a végrehajtásoknak, de hát ugye ismerjük a végrehajtó hatalom és az őket kiszolgáló rendvédelmi dolgozók tevékenységét, tehát én arra számítok speciel, mint emberi jogvédő, hogy sajnos tovább fog emelkedni azoknak a családoknak a száma, ahol megözvegyül a család, mert vagyaz öngyilkosságba fognak menekülni az emberek, vagy elhagyják az országot; tehát nagyon sötét foltok vannak ezen a területen.

Balog István a civil társadalom rezsim általi további kirekesztéséről és elszigeteléséről is beszélt:

- Amit érzékelek, hogy a felvilágosító munka, amit a civil szervezetek végeznek, pénz hiányában sajnos nagyon-nagyon kevés területre jut el; még most is találkozunk nagyon sok olyan állampolgárral, akik hitel-károsultakként tengetik az életüket és egyszerűen nem hallottak még megoldási lehetőségekről sem, arról sem hallottak az emberek, hogy aki teheti, sürgősen kezdeményezzen jogorvoslatot.