Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. április 12., szerda

22.030 - Budapesti béketüntetés az amerikai nagykövetség előtt


Feladó: Szociális Fórum
Dátum: 2017. április 12. 7:25
Tárgy: Budapesti béketüntetés az amerikai nagykövetség előtt
Címzett:


      Tiltakozó gyűlést tartottak kedd este az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége előtt a Szíria ellen elkövetett amerikai agresszió miatt. A megmozdulást a Magyar Békekör és a Fórum Szíriáért Egyesület szervezte.

     A tiltakozók „Békét akarunk", „We want Peace" feliratú molinóval jelentek, magyar és szír zászlókat lobogtattak, és Aszad elnököt ábrázoló fotókat tartottak a magasba. Gyűlésük első aktusaként kegyelettel adóztak annak a 87 szír ember, köztük 21 gyermek emlékének, aki egy Idlib melletti kis faluban halt meg, amikor felrobbant a terroristák harcigáz raktára.

     A szónokok, Csikós Sándor diplomata, Dr. Hassan Elsayed mérnök, a magyarországi Arab Közösség Egyesületének elnöke, Dr. Tarek Maiyale, a Budapesti Műszaki Egyetem docense, és Simó Endre újságíró, a Békekör alapítója agressziónak minősítette, hogy az Egyesült Államok április 7-én olyan ország ellen indított támadást, amely függetlenségi harcát vívja az Iszlám Állam és az An-Nuszra terrorszervezetekkel szemben. A békegyűlésen az Egyesült Államok 2003. évi Irak elleni agressziójához hasonlították a Szíria elleni mostani támadást. „Akkoriban Szaddam Huszeint vádolták meg azzal, hogy tömegpusztító fegyvert rejteget, de nem találtak ott ilyent, az olajkutak hozamát viszont máig élvezik" – hangzott el.

    Trump elnök utasítására az amerikai haderő anélkül támadott Szíriára, hogy minden kétséget kizáró bizonyítéka lett volna, kié volt a harci gáz, mely kioltotta ártatlan civilek életét. „A militarista politikának, a birodalmi terjeszkedés logikájának nincs szüksége bizonyítékra! Elég neki az ürügy, a légből kapott állítás, a koholt vád" – vélték.

    „Szörnyű dolog feltételezni, hogy a világhatalom első embere abban érdekelt, hogy az igazság ne derüljön ki!" - mondta Simó Endre, arra kérve Trump elnököt, bizonyítsa be, hogy érdekelt az igazság kiderítésében, és ne hagyja, hogy kormányára úgy tekintsen a világ, mint amely hazudik.

    A gyűlés résztvevői értékelték, hogy a magyar kormány – más NATO-államokkal ellentétesen – nem tapsolt az amerikai támadásnak.

    Magyarország a szír politikai rendezésben érdekelt, mert ez szolgálja békéhez fűződő nemzeti érdekünket, mely egybeesik a szír nép és a világ népeinek békéhez fűződő érdekével – állapították meg a Szabadság téren a magyar és szír tüntetők. +++

Simó Endre beszédét lásd: http://mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1179:2017-04-11-18-34-21

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

https://www.facebook.com/bekekor/