Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. április 26., szerda

22.102 - ​​Kerner Zsolt: Orbán nem szokott vesztesen hazajönni az Európai Parlamentből. > ​2017. 04. 26. 15:30

Kerner Zsolt: Orbán nem szokott vesztesen hazajönni az Európai Parlamentből. > ​2017. 04. 26. 15:30

Antonio Tajani EP-elnök javaslatára megszavazták, hogy a május elsejei Európai Parlamenti ülésen határozatot fogadnak majd el Magyarországgal kapcsolatban a CEU-ügyről a Parlamentben.
Frans Trimmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerint a civil társadalom adja egy demokrácia alapját, és szomorú látni, ha ezt korlátozni akarják.
Trimmermans szerint korábban már többször sikerült a magyar kormánnyal megegyezni, például az idegengyűlölet és a romák kapcsán.
Nemzeti konzultáció
Az első helyettes szerint az Európai Unió soha nem Brüsszelről szólt. Ezt reagálták a magyar Állítsuk meg Brüsszelt kampányra.
Szerinte több állítás is pontosításra szorul a magyar kampányban.
Trimmermans szerint nem igaz, hogy Brüsszel eltörölné a rezsicsökkentést. Sőt, együttműködik a magyarokkal.
Nem igaz az sem, hogy Brüsszel bevándorlók befogadására kényszerítené Magyarországot. Azt várják, hogy tisztességgel bánjanak a menekültekkel. Ráadásul a magyaroknak kifejezetten kevés menekültet kell befogadnia, akik között nincsenek illegális bevándorlók, mind menedékjogot kaptak.
A külföldről irányított civil szervezetek vádja kapcsán (amelyek a magyar kormány szerint szervezika  menekültválságot) azt mondta Trimmermans, hogy ugyan a civil szervezetek szabályozása tagállami hatáskör, de ezt az EU-s törvényeknek megfelelően kell intézni.
Trimmermans azt is elmondta, hogy Brüsszel nem támadja a magyarok munkahelyteremtését, hanem aktívan támogatja azt.
Az első helyettes azt mondta, az ő életének legcsodálatosabb pillanata az volt, amikor leomlott a vasfüggöny, és Magyarország demokratikussá vált, ahol fiatalon sokszor járt. Szerinte ez nem az EU érdeme, de a megtartása már az EU feladata.
Orbán válaszol
"Majdnem harminc éves képviselői múltam alatt mindig nagyra értékeltem a vitát, a különböző vélemények ütköztetését" – mondta Orbán Viktor válaszul. Szerinte az előző Parlament Magyarországról szóló határozatai nem voltak igazak, amit szerinte a Tavares-jelentés látványos kudarca is igazolt.
A vitánk részben önökkel részben egy amerikai pénzügyi spekulánssal áll fenn,
mondja Orbán. Szerinte Magyarország mérete kisebb, mint amekkora hatalma Soros Györgynek van. Szerinte Soros embereket tesz tönkre, mégis találkozik vele az Európai Unió vezetése.
Elterjedt az a hír, hogy a magyar kormány törvénnyel bezárta Soros György amerikai pénzügyi spekuláns Budapesten működő magánegyetemét,
mondja Orbán.
Szerinte Ignatieff, a CEU rektora azt írta a hallgatóknak, hogy az egyetem léte nincs fenyegetve, ezért ez a vád abszurd. Olyan, mintha a megölt ember vádolná gyilkossággal őket, mondja Orbán.
Szerinte a valóság az, ogy a magyar módosítás 28 külföldi egyetemet érint, és nem tesz mást, mint egységesíti a szabályozást és átláthatóságot követel.
Orbán szerint a nemzeti konzultáció arról szól, hogy a kormány konkrét ügyekhez szeretné a magyar állampolgárok segítségével kialakítani a véleményét.
Weber válaszol
Orbán Viktor vádjaira és magyarázataira Manfred Weber, a néppárt frakcióvezetője válaszolt. Ő nem érti, hogy ha a CEU 25 éve két diplomát ad ki, akkor ez miért most lett probléma. Szerinte a nemzeti konzultáció nem a vélemények gyűjtéséről szól, hanem arról, hogy a magyar kormány hangulatot keltsen Brüsszel ellen.
Weber azt is szeretné tudni, hogy Magyarországon ki finanszírozza a kezdeményezéseket, Oroszország, az Egyesült Államok, vagy bárki más. 
Weber azt mondja, nem ők fogják eldönteni, ki lehet tagja a politikai családjuknak, és ki nem. Megvédte Orbánt, hogy soha nem menekült el a viták elől, de mondjuk a román miniszterelnököt nem látni sehol, pedig róla is szó volt ma.
Számon kérik
Korábban már írtuk, hogy szerda délután megrángathatják Orbán Viktor bajszát az Európai Parlamentben. Az EP a CEU ügyéről vitázik, elég neves résztvevőkkel. A Parlament elnöke mondja a nyitóbeszédet, a vitát pedig Juncker első számú helyettese, Frans Trimmermans vezeti fel. Orbán kedden kérte, hadd szólaljon fel ő is, ezért Trimmermanst közvetlenül az ő beszéde fogja követni. Az utolsó szó viszont a Bizottságé lesz, itt már nem szólhat hozzá a magyar miniszterelnök.
A hangulatot elég jól leírja, hogy az Európai Bizottság már a vita előtt eljárást indított Magyarország ellen. A szolgálatatások szabadságának korlátozása miatt tudták megtámadni a Le CEU-t. Máshogy nagyon nem is lehetett volna, az oktatás kérdése az Unióban tagállami hatáskör.
Fontos kérdés, hogy Brüsszelben is működik-e a Fidesz Csubakka-védelme
Ami Magyarországon eddig működött. A CEU bezárására a Fidesznek egyetlen valódi indoka van: Soros György. De ezzel sok helyen nem illik megindokolni azt, miért akarjuk bezáratni Magyarország legjobb egyetemét. Ezért a Fidesz vezetőinek eddig a mismásolás és az elkenés volt a stratégiája:

  • Átlátható viszonyok kellenek a felsőoktatásban,
  • Nem is zár be az egyetem, csak kiegyenesítik a pályát, ami eddig a CEU felé lejtett,
  • A CEU törvényt sértett, bár azt nem sierült megmondani, hogy melyiket, ezért újakat hoztak, hogy azokat sértse meg,
  • Nem is egy CEU van, hanem három, vagy négy,
  • Nem is a CEU-ról szól a törvény,

Az érvek nagyjából ezen a vonalon mozognak, Áder János is ezekkel hitegette a Trefort gimnázium diákjait. A fenti érvelések mindegyike fals, de a magyar ellenzék intézményesen képtelen felszólalni ellenük. Az EU képes lenne, de hatalmas kérdés, hogy lesznek-e annyira felkészültek a törvényből, hogy Orbán ne tudja jogászkodással kimagyarázni az érveiket.
Orbán nem szokott vesztesen hazajönni az Európai Parlamentből.
Egyrészt azért, mert az EP-képviselők nem elég felkészültek ahhoz, hogy megszorongassák, és Orbán csak ritkán húzza fel nagyon a tényleg nagy halakat az EP-ben.
Másrészt azért, mert eddig a magyar kormány kritikus döntéseinek volt valamennyi alapja, vagy legalábbis indoka. Most nincs, így nehezebb lesz kimagyarázni, ahogy indokok hiányában vitatkozni is nehezebb volt vele.