Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. április 14., péntek

22.051 - ​dr. Morvai Krisztina: Árnyékjelentés a délvidéki magyarok jogfosztottságáról, ​2017. április 7-én Budapesten​​


Feladó:
​​
Almási L.

Dátum: 2017. április 14. 18:02
Tárgy: Árnyékjelentés a délvidéki magyarok jogfosztottságáról: vétó és önrendelkezés kell! - videós tudósítás
Címzett:


​​
2017. április 7-én Budapesten
​​
dr. Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő (Függetlenek Csoportja) és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat  közös rendezvényén bemutatták Bozóki Antal újvidéki magyar jogász (a Nemzeti Jogvédő Szolgálat tagja)  az Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament Szerbiáról szóló jelentéseiről készített, kötetbe foglalt magyar árnyékjelentését, amely tényekre és bizonyítékokra alapozva szembesít délvidéki magyarok sanyarú valós helyzetével. Az Európai Parlament idén májusban dönt a szerbiai jelentésről.

A könyvbemutató célja a valóság bemutatása volt a hivatalos jelentések által festett rózsaszín képpel szemben az EU csatlakozás folyamat oltárán egyre inkább végveszélybe kerülő délvidéki magyarság helyzetével kapcsolatban és arra figyelmeztessen, hogy a csatlakozási tárgyalások során kemény feltételek kell szabni Szerbiának a délvidéki magyarság egyéni és közösségi jogainak magas szintű biztosítása érdekében. 

Almási Lajos videós tudósítása a könyvbemutató legfontosabb pillanatait idézi fel, amelyben többek  között a szerző egy interjú keretében is nyilatkozik.

A rendezvényen dr. Morvai Krisztina mellett Tari István költő (Óbecse), Bozóki Antal jogász (Újvidék), Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke (Zenta) és dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője elemezték a délvidéki magyarság helyzetével,  jogaival és az önrendelkezéshez vezető úttal kapcsolatos kérdéseket. 

Dr. Morvai Krisztina kiemelte, hogy a délvidéki magyarokat saját adójukból nyomják el és Szerbia EU csatlakozásának feltétele kell legyen, hogy biztosítsák a a mintegy háromszázezer fős magyar közösség teljes körű nemzeti önrendelkezését, területi autonómiáját,  jogegyenlőségét és nyelv használatát.

Tari István végigtekintette a délvidéki magyarság történelmének fordulópontjait és méltatta a kötet szerzőjét alapossága és munkásságának hiánypótló jellege miatt. 

Bozóki Antal szerint kiemelt probléma Délvidéken a magas munkanélküliség, a szegénység, valamint riasztó mértékű a népességfogyás, amely a magyarlakta területeken a legnagyobb arányú és a jogérvényesülés szintje alacsony. Szerinte minden évben helyzetjelentést kellene készíteni az elcsatolt sorban élő magyarokról.

Rácz Szabó László arra mutatott rá, hogy a jelenlegi válságos helyzet a politika bűneiből is fakad és hiába biztosítanak a nemzetiségek számára egyes jogokat a szerb törvények azokat jellemzően nem tartják be, sokkal keményebb fellépést szorgalmazott a magyar kormány irányából.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás kiemelte, hogy az önfeladás zsákutcába vezet, az ellenállás jogával élni kell és délvidéki magyarok egyéni, és közösségi jogainak garantálásáig vétózni kell a szerb EU csatlakozást, mert az önrendelkezés kivívására most történelmi esély kínálkozik, amelyet elszalasztani nem szabad.

A könyv címe: "A délvidéki/vajdasági magyarok helyzete és jogai (Árnyékjelentés 2017)", megrendelhető: 

​​
bozokiantal@gmail.com.  A kötetből angol nyelvű rövid összefoglaló készül, amelyet a döntéshozók megkapnak.

A rendezvényről a Magyar Idők c. napilap kiemelten tudósított: 
http://magyaridok.hu/belfold/morvai-delvideki-magyarokert-aggodik-1570171/

  • Dr. Morvai Krisztina és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat 2017. április 20-23. között jogi monitorozó-körútra indul a Délvidékre

Almási L.