Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. április 30., vasárnap

22.119 - ​​A Békekör óva int attól a hiedelemtől, hogy csupán Észak-Korea fenyegetne másokat.


Feladó:
​​
Békekör Magyar

Dátum: 2017. április 30. 6:56
Tárgy: Békés alternatívák egy koreai háborúval szemben
Címzett:

Békés alternatívák egy koreai háborúval szemben

Budapest, 2017. április 30. vasárnap (MSZF)

     

A Magyar Békekör vasárnap kiadott állásfoglalása szerint a békés alternatíva egy újabb koreai háborúval szemben abban tárul fel, hogy Észak-Korea leállítsa nukleáris- és rakétakísérleteit, az Egyesült Államok és dél-koreai szövetségese pedig felhagyjon Észak-Korea katonai fenyegetésével.

     A diplomáciai megoldásra lehetőséget kínál az a hatoldalú konferencia, amelynek összehívását csütörtökön kezdeményezte az orosz elnök és a japán kormányfő Moszkvában. Ezen a két Korea, Kína, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok venne részt.

     A Békekör szerint a diplomáciai megoldásban kulcsszerepet játszik Kína, tekintettel arra, hogy Észak-Korea vele bonyolítja le kereskedelmi forgalmának 80 százalékát, kőolaj-behozatala pedig teljes egészében Kínától származik.

    Nyitott kérdés, vajon Kimdzsongun észak-koreai vezető kész-e jobb belátásra térni, és eleget tenni az ENSZ BT Észak-Korea denuklearizálásáról szóló határozatának, melyet Kína és Oroszország is megszavazott.

   

​​
A Békekör óva int attól a hiedelemtől, hogy csupán Észak-Korea fenyegetne másokat. Észak-Korea területén nem állomásoznak idegen csapatok, Dél-Koreában viszont csaknem 30 ezer amerikai katona állomásozik. Szöultól 250 km-rel délre THAAD típusú amerikai rakétákat telepítenek, amerikai atomrakétákkal felszerelt tengeralattjáró kötött ki partjainál, és amerikai hadihajók cirkálnak a térségben. Észak-Korea ellen egyes nyugati államok olyan szankciókat tartanak érvényben, amelyek miatt a lakosság szenved, hiszen semmi közük sincs a hadi szférához. Az ENSZ szerint Észak-Korea lakosságának a fele, 13 millióan tengődnek „szörnyű nélkülözésben". Antonio Guterres ENSZ főtitkár szerint Észak-Koreának 114 millió dollár humanitárius segélyre van szüksége az idén.

     A Békekör szerint perdöntő Kimdzsongun magatartása az amerikai és dél-koreai katonai támadás elhárításában. Reálpolitikai belátás híján ugyanis nem csak az észak-koreai nukleáris berendezések és rakétakilövő állások válhatnak támadás célpontjává, hanem maga az észak-koreai rendszer is veszélybe kerülhetne, és a rendszer összeomlását kihasználva Dél-Korea – amerikai segédlettel – saját szájíze szerint egyesíthetné a 38. szélességi fokon kettészakadt országot.

     Egy ilyen fejleményt sem Kína, sem Oroszország nem nézne tétlenül. Ellenkezőleg, vélhetően katonai erővel lépne fel ellene. Ez pedig a nagyhatalmak közötti közvetlen konfrontációhoz vezethetne. Ezért egyetemes érdek, hogy Észak-Korea leállítsa nukleáris- és rakétakísérleteit, az Egyesült Államok és dél-koreai szövetségese pedig felhagyjon Észak-Korea katonai fenyegetésével - szögezte le álláspontját a Magyar Békekör.+++