Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. április 15., szombat

22.057 - ​Napvilágot látott a hír, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem elhagyja Piliscsabát. > ​2017. február 22.

Közigazgatás
Egyetemi város marad-e Piliscsaba?
OPH Kép: piliscsaba.hu
​​
2017. február 22.

Piliscsaba neve leginkább a rendszerváltozást követően ott létesített felsőoktatási intézmény, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem miatt csenghet ismerősen. Piliscsaba polgármestere, Farkas András a Rádió Orienten elmondta, a csodálatos természeti környezetben fekvő kisváros számos egyéb olyan értékkel rendelkezik, ami miatt egyre többen választják otthonul.

​​
Napvilágot látott a hír, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem elhagyja Piliscsabát. „Nagy a bizonytalanság az egyetem jövőjével kapcsolatban" – erősítette meg Farkas András polgármester, aki szerint ugyanakkor egyelőre a Budapestre költözés folyamata is bizonytalannak tűnik. A városvezető elmondta, az egyetem sorsát több dolog is befolyásolja. Amikor 1994-ben megnyílt az intézmény, szinte egyetlen konkurenciaként jelentkezett az ELTE Bölcsészettudományi kara mellett budapest vonzáskörzetében ‒ mostanra azonban számos helyen folyik bölcsészképzés. Emellett mára a demográfiai hullámvölgy elérte a felsőoktatást is, ami szintén oka lehet annak, hogy a korábbi ötezer fős hallgatói létszám 2017-re ezer főre apadt. Ehhez társult az a hároméves, nagyszabású felújítási projekt, ami a Budapest‒Esztergom vasúti vonalon történt, jelentősen nehezítve a helyszín megközelítését. Ez szintén visszavetette az universitas népszerűségét. „Mindezekkel együtt azt is be kell látnunk, hogy az elmúlt 20 évben nem tudott összenőni a város és az egyetem, nem tudott igazán intenzív kapcsolat sem kialakulni közöttük."

Farkas András ‒ aki két éve vezetője a településnek – felidézte: noha megválasztása után első útja polgármesterként az egyetemre vezetett, érdemben már nem tudta befolyásolni a folyamatokat: „sajnos a 24. órában érkeztem" ‒ mondta. A város vezetése azóta is próbál mindent megtenni, hogy a felsőoktatási intézmény helyben maradjon, hogy „otthon érezzék magukat Piliscsabán", a napokban is folyamatosan zajlanak az egyeztetések.

Forrás: piliscsaba.hu

A Pilis és a Budai hegyek találkozásánál, gyönyörű völgyben elterülő kisváros az 1990-es évektől fokozatosan vált egyre kedveltebbé, az ezredforduló időszakában pedig megindult a lakóparkok létesítése is. A fővárosból történő kiköltözési hullám eredményeként megkétszereződött a lakosság, jelenleg 8500 körül van a bejelentett polgárok száma, de a vóságban ennél jóval többen élnek a településen – közölte a polgármester, aki kiemelte: egy nemrégiben készült felmérés alapján elmondható, hogy Piliscsabán lakni több, mint jó ‒ hiszen a lakosok 4,5 -re értékelték a település élhetőségét egy 5-ös skálán.

A kiköltözők nagy része fiatal család, ezért folyamatos problémát jelent az óvodai férőhelyek száma. Ezt orvosolja az a pályázaton elnyert 220 millió forint, amelyből új óvodát építenek. „Mi nyertük az országban a legtöbb pénzt erre a célra"‒ emelte ki a városvezető. Emellett pályáztak egy 48 férőhelyes bölcsödére is, melyről még nincs visszajelzésük, de nagyon bíznak a pozitív döntésben: „mi felkészültünk, tavasszal el is tudnák kezdeni a munkát" ‒ húzta alá a polgármester. Idén megtörténik az orvosi rendelő felújítása is, erre a projektre 27,5 millió forintot nyert a város.

A Rádió Orient vendége kitért a közlekedés kérdésére is. A Budapest‒Esztergom vasútvonal felújítása ‒ amely sok nehézséget okozott ‒ ugyan befejeződött, most azonban a pálya villamosítása miatt jelentkeznek újabb nehézségek a mindennapi utazásban. A 10-es út túlterheltsége egyre nagyobb dugókat okoz, így óriási a várakozás az M0-s körgyűrű északi összekötésének magvalósulását illetően. Ugyanakkor tartanak tőle, hogyha nem egyszerre épül meg a teljes szakasz, akkor az komoly problémákat is okozhat Piliscsaba számára. Amennyiben két ütemben épülne meg az autóút, úgy számításaik szerint átmenetileg akár meg is duplázódhat az átmenő forgalom, ami óriási problémát jelentene a település forgalomterhelése szempontjából.

A város gazdálkodása stabil, 2016-ban jelentős, 118 millió forintos tartalékot sikerült felhalmozniuk, azonban, ha minden pályázatuk sikerrel jár, akkor az önrészek és a kiegészítő beruházások miatt közel ugyanekkora hitel felvételére kényszerülnek. Mindezek eredményeként azonban még vonzóbbá és élhetőbbé válik Piliscsaba ‒ fűzte hozzá Farkas András, aki rámutatott: a kisváros pompás természeti környezetével, egységes fasoraival és különleges kirándulóhelyeivel, valamint sokszínű kulturális életével ideális otthont jelent minden ottlakónak.

Téma: Egyetemi város maradhat-e Piliscsaba?
Vendég: Farkas András polgármester, Piliscsaba Város Önkormányzata
A műsort vezeti: Adorján András