Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. április 23., vasárnap

22.095 - ​Titokzatos cég vásárolja fel a magyar bedőlt hiteleket ​2017.04.12.

​​
Titokzatos cég vásárolja fel a magyar bedőlt hiteleket 

2017.04.12.


Éveken keresztül a kutyának se kellettek a hazai bedőlt hitelek, a bankok görgetegként tolták maguk előtt a problémát. Máig kellett várni, hogy kimondhassuk: egy nagy régiós követelésvásárló cég is terjeszkedik a magyar piacon. Az UniCredit bedőlt jelzáloghitelei után ugyanis az MNB egyelőre üresnek mondható eszközkezelőjét, a MARK Zrt.-t is megveszi a csehországi székhelyű APS Holding szlovák érdekeltsége. A cég mérete most már felér egy magyar nagybankéval: összesen immár közel 5 milliárd eurónyi problémás követelést kezel különböző piacai
A magyar közvélemény számára egyelőre titokzatos cégről van szó, hiszen itthon nem nagyon találkoztunk még a nevével, miközben a vállalat Bulgáriában, Cipruson, Horvátországban, Csehországban, Görögországban, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában és Montenegróban, illetve Szlovákiában is rendelkezik érdekeltséggel.
Az APS Holding március 21-én jelentette be, hogy partnerével, a Balbec Capital LP egyik alapjával és a Loan Management Investicni Fonddal közösen végrehajtotta a magyar UniCredit 42,7 milliárd forint névértékű nem teljesítő jelzáloghitel-állományának megvásárlását. Ma pedig az MNB jelentette be, hogy a projekthitelek és hozzájuk tartozó ingatlanok megvásárlására létrehozott eszközkezelőjét, a MARK Zrt.-t az APS Holding számára értékesíti.
A céget 2004-ben alapította a Slavia Capital, a világszerte érdekeltségekkel bíró, pozsonyi székhelyű, 1995 óta működő magántőke-befektető cég. Fő tevékenysége a követelésvásárlás, illetve a hasonló portfóliókat kezelő cégek felvásárlása, ebből a szempontból az UniCredit portfóliójának, illetve a MARK Zrt.-nek a megvásárlása lefedi a cég mindkét fő profilját.

Néhány további érdekesség az APS Holdingról

Az APS Holding jelenlegi (2015 óta) egyetlen részvényese, Martin Machon elnök-vezérigazgató az induláskor azt a feladatot kapta a korábbi tulajdonosoktól, hogy Csehországban zöld mezős beruházásokat hajtson végre. A cég innen indult el, és a következő évben, 2005-ben vetette meg a lábát Szlovákiában és Szerbiában. 2007-ben zöldmezősként indult el Romániában, és egy új szolgáltati platformot vásárolt Lengyelországban. A legelső vállalati nem teljesítő portfóliókat már a válság legelején, 2009-ben megvette a cég, mégpedig Montenegróban és Bulgáriában. 2013-2014-beb a Világbank-csoporthoz tartozó IFC-vel kötött partnerségben délkelet-európai és görög nem teljesítő portfóliók kezelését vállalta a cég. 2015-ben az első ázsiai (vietnami) leánycégét is megalapított a az APS, tavaly pedig egy 1,3 milliárd eurós nem teljesítő portfóliót vett Romániában, ami a maga nemében a legnagyobb ilyen tranzakció volt Délkelet-Európában - derül ki a cég honlapján közzétett információkból.

Az APS csak egy követelésvásárló a sok közül Magyarországon, mivel azonban a követeléseladásokat a hitelintézetek nem nagyon szeretik nagy dobra verni, az eddigi nyilvános információk alapján mindenképpen kijelenthető róla, hogy 
az Intrum Justitia mellett a jelzáloghitel-piac eddigi másik nagy követelésvásárlója, amely ráadásul a lakossági hitelek mellett a vállalati projekthitelek iránt is érdeklődik.
A cég teljes (nem csak magyarországi) követelésportfóliója most már közel 5 milliárd euróra rúg, ezzel a mérettel bankként már bőven a nagybankok közé kerülne Magyarországon. 

A lakossági hitelekre vonatkozóan teszi közzé negyedévről negyedévre az MNB, hogy mekkora összegű követelést értékesítenek a bankok. A fedezetlen hitelek értékesítése korábban is viszonylag gördülékenyen ment, a jelzáloghitelek esetében azonban nem láttunk még olyan aktivitást, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Novemberben az Intrum Justitia vásárolt az Erste Banktól 19 milliárd forint adásvételi áron nem teljesítő jelzáloghiteleket. Annak az állománynak a nagyságát nem közölték, ugyanakkor az MNB szektorszintű adataiból arra következtethetünk, hogy meghaladhatta a 100 milliárd forintot is. Az adatokban még nincsen benne az APS Holding márciusi vásárlása. 

Hasonlóan felpörgött a vállalati hitelek piaca is, ezek esetében a követelés-eladások mellett a hitelek refinanszírozása, az ingatlanok hasznosíthatóvá válása is nagy arányban hozzájárult a banki portfóliók megtisztításához. Az adatokat látva már egy februári cikkünkben felvetettük:

Kérdés, ezek után mekkora javulást lehet még elérni az MNB által a bedőlt projekthitelek és a hozzájuk tartozó fedezeti ingatlanok vásárlására alapított MARK Zrt. követelésvásárlási szolgáltatásainak igénybe vételével (a tárgyalások, ajánlattételek még mindig folyamatban vannak), hiszen a jegybank kimutatása szerint a projekthitelek körében is 9,1%-ra csökkent a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya.

A MARK persze nem csak 90 napon túli, de problémásnak tekinthető (pl. folyamatosan átstrukturált) hiteleket és hozzájuk tartozó ingatlanokat is megvásárol az eredeti tervek szerint, a piac felpörgésével azonban minél több idő telik el, annál inkább megkérdőjeleződik eredeti céljának teljesítése, vagyis lényegében a teljes magyar bankszektor megtisztítása. Ettől függetlenül egy piaci szereplő még fantáziát láthat a MARK eredeti szándékainál valószínűleg jóval kisebb volumenű, de piaci alapon ugyanúgy megtérülő követelésvásárlásban, az MNB pedig teljesítheti korábbi, a MARK privatizálására vonatkozó ígéretét. Erre a lehetőségre csapott most le az APS Holding, az adásvételi árat (egyelőre) nem közölték. 

A magyar nem teljesítő hitelek piaca egyébként még mindig közel 1000 milliárd forintos, ezek megvásárlásában még sokan láthatnak fantáziát. Ahogy az APS Holding által közölt adatokból is kiderül, a követeléskezelési és vásárlási tevékenység a pénzügyi szektorban megszokottnál magasabb kockázatú és elvárt hozamú biznisz: 
ebben a szakmában a 10-25% közötti megtérülés általánosnak mondható, amit főleg az ügyfelek fizetőképességének bizonytalansága, emellett - főleg a vásárlók állítása szerint - a hitelek kezeléséhez szükséges speciális szaktudás és helyismeret (ezt adhatja a MARK szakember-gárdája az APS-nek) is indokol.
Forrás: portfolió