Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. január 10., vasárnap

20.837 - MÉG 8-10 MILLIÓ MIGRÁNS ÚTON VAN EURÓPÁBA > 2016. 01. 10. 14:56 MTI

2016. 01. 10. 14:56
MTI

MÉG 8-10 MILLIÓ MIGRÁNS ÚTON VAN EURÓPÁBA

Újabb, a mostaninál is nagyobb, Németországba, illetve Európába irányuló menekültáradatra kell számítani a jövőben - figyelmeztetett Gerd Müller, a német kormány nemzetközi gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős minisztere a Bild am Sonntag című német lapnak adott interjúban.
"Hozzánk csak a tíz százaléka érkezett meg azoknak az embereknek, akik kénytelenek voltak elmenekülni Szíriából és Irakból"
- mondta Müller (CSU), és hozzátette, hogy 8-10 millió ember még "úton van".
"Azok, akik most hozzánk érkeznek, már néhány évet töltöttek sátortáborokban és pincékben víz és áram nélkül. Szégyen, hogy a nemzetközi közösség nem képes biztosítani számukra helyben a megélhetést"
- fogalmazott a tárcavezető.
A miniszter szerint a jövőben még nagyobb menekültáradatra kell számítani, mert az elkövetkező néhány évtizedben megduplázódik Afrika lakossága. A migránsválság kezelésére létre kell hozni a nemzetközi együttműködés teljesen új szintjét.
"Az internet és mobiltelefonok korában mindenki tud a mi jólétünkről és életvitelünkről. Ezért közvetlenül a helyszínen kell befektetnünk az oktatás fejlesztésébe és új lehetőségek megteremtésébe"
- mondta Müller, a menekültválság súlyosbodására figyelmeztetve.
"A fejlődő országokra támaszkodva értünk el jólétet. Ez többé nem fog így működni. Ezek a feszültségek a felszínre fognak törni. Ezért teljesen mindegy lesz már, hogy itt mihez ragaszkodunk. Ezek az emberek nem fogják megkérdezni, hogy jöhetnek-e"
- tette hozzá a miniszter.
A tárcavezető a Szíriának és Iraknak nyújtandó újjáépítési segély növelése mellett szállt síkra, szerinte mintegy tízmilliárd eurós európai pénzalapot kell létrehozni. Ezt a pénzt Európa össze tudja gyűjteni, és a segélyt elsősorban azoknak az országoknak kell összeadniuk, amelyek nem fogadnak menekülteket - mondta.