Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. január 10., vasárnap

20.838 - ​Dr. Gyenesei István: ​Hosszú Katinka saját, még csak formálódó szobrát döntötte le bántani akaró, sértő stílusával. > ​2016.01.10. 16:22


Feladó: Dr. Gyenesei István
Dátum: 2016. január 10. 18:04
Tárgy: új blogom
​ > 
 A VíZILÓ  
Címzett: 

637. A víziló

​​
2016.01.10. 16:22 
​​
Dr. Gyenesei István

​​
Hosszú Katinka saját, még csak formálódó szobrát döntötte le bántani akaró, sértő stílusával. Ezzel az egész magyar sportért szóló jogos üzenete másodlagossá vált. Tényleg nagy a baj a magyar sportban. A sokszorosára nőtt állami támogatás hihetetlenül alacsony hatékonysággal hasznosul. Soha nem volt ilyen kevés olimpiai kvótánk, mint most. De ez az úszósportra pont nem igaz.

 A stílus, maga az ember! Ő átesett, vagy átdobták, nagyon átdobták, a ló, a víziló másik oldalára. S mire átért, az édes Katinkából, sokak számára Hosszú Katalin lett. Továbbra is lehet még nagyon eredményes sportoló, de belőle már soha nem lesz, nem lehet a szó nemes értelmében példakép. Legfeljebb csak a számító, számítgató, hideg, érzelmektől, gátlásoktól mentes emberek számára.

Ha egy sportoló azt kéri, sőt várja, hogy az eredményeit helyén kezeljék, elismerjék, akkor a sportszerűség és az emberség is azt kívánja, hogy neki is tisztelnie kell mások munkáját, életteljesítményét. Katinka nem megoldást keresett, valójában beolvasott, hangulatot keltett, és nagyon úgy tűnik, mindezt megrendelésre tette. A fő felelősök azok a magyar tanácsadók, akik bele terelték az e téren tapasztalatlan sportolót, és a merőben más viszonyok között felnőtt edzőjét ebbe a csapdába. Nem véletlen, hogy Shane kapja a nagyobb kritikát, a verbális pofonokat. Katinkát kímélik, hiszen Ő az aranyat tojó tyúk. A neki szánt pofonokat, helyette is az edző-férj kapja.

Szeretném hinni, hogy akarata ellenére rombolt! Ettől függetlenül ezután már semmi nem lesz körülötte olyan, mint előtte. Emberi kapcsolatok törtek meg. Ilyen feszült légkörben nagyon nehéz lesz eredményesen dolgozni. Ráadásul kimondva, kimondatlanul Shane és Katinka ezzel jelentős számú ellendrukkert termelt ki maga köré. Ez pedig rontja az esélyeiket.

Nehezen megválaszolható kérdés, hogy miért most? Bő fél évvel az olimpia előtt mi lehetett a valós célja? Ráadásul a közvélemény a mai napig nem tudja, hogy mi is az, amit kértek, de nem kaptak meg. Ha minden ilyen rosszul működik, mint ahogyan a világba kiáltotta, miként érhetett el ilyen kimagasló eredményeket? Azt kifogásolja, hogy nincs központilag kidolgozott szövetségi szakmai koncepció és irányítás. Bele se merek gondolni, mit tettek volna  Shane-nel, ha a Magyar Úszó Szövetség központi szakmai elvárásokra hivatkozva beleavatkozik a munkájukba. Pont ezeknek a kiváló műhelyeknek az egymásmellettisége hozta a magyar úszósport sikereit. Mi ez, ha nem egy eredményes szövetségi koncepció? Ráadásul, ha valóban megoldást keres és remél, akkor érthetetlen az elzárkózása a tárgyalásoktól.

A híradásokból és elszólásokból lehet következtetni arra, hogy a jelenlegi helyzet valószínűleg egy egyszerű képlettel indult. A Szövetség ( Gyárfás), felkérte Katinkát, hogy adja arcát a jövő évi világbajnoksághoz. Kit kértek volna fel, ha nem Őt?  Ha nem ezt teszik, Katinka joggal sértődhetett volna meg. Megtiszteltetésként kellett volna ezt fogadnia, bármilyen kiemelkedő eredményei is vannak. Ezzel szemben Ő, és a más világban szocializálódott párja (férje és edzője) ezért valószínűleg ellenszolgáltatást kért, amit Gyárfás okkal, ok nélkül nehezményezhetett. Erre jött sajtótájékoztató formájában a nyilvános retorzió első, majd második felvonása.

Érthető, de nem volt szerencsés, a régi ismeretség okán számomra Kiss Laci megjelenése a sajtótájékoztatón. Őt oda sajnos, és nem véletlenül nem hívták meg. Ez azonban nem mentesíti Katinkát és Shanet a modortalanságuk alól. Ezzel sikerült lerombolniuk azt, amit elkezdtek építeni. Az omló épület pedig maga alá temette a hitelességüket. Semmit nem nyertek, de sokat, nagyon sokat veszítettek, főként szimpátiából, együttérzésből, támogatásból, és könnyen lehet, hogy a remélt olimpiai aranyakból is…Hogy dörzsölhetik most a kezüket a riválisok?

Csak elképzelni tudom, de szinte bizonyos, hogy a háttérben most feszült, nagyon feszült a légkör Katinka és Shane  között is. Katinka talán már bánja, hogy bevállalta mindezt, bár kifelé valószínűleg soha nem fogja felvállalni… Lehet, hogy ez az eset kettejük kapcsolatában is repedést eredményez(ett), de az is lehet, hogy még szorosabbá válik személyes szövetségük. Adja Isten, hogy így legyen!

Gyárfás nem könnyű ember. Jól ismerem, és lemerem írni, hogy egy öntörvényű zseni, aki nem ismer akadályokat, nem akar, nem tud és hosszú távon nem is fog veszíteni! A magyar úszók sikereiben bőséggel benne van az Ő személyisége. S hogy Katinkát, szubjektív döntéssel, minden bizonnyal a világ legjobb úszójának választják (2015-ös eredményei alapján), abban neki komoly szerepe van. Az, hogy jövőre világbajnokságot rendezhetünk, döntően neki köszönhető. Az ügyet kétségkívül támogató kormányzat dicséretes módon felismerte az ebben rejlő lehetőséget. Ennek az egyetemes magyar sport a nyertese. Sokan, akik nem kedvelik, most élnek az alkalommal, és  elérkezettnek látják az időt, hogy ezen ügy mentén rúgjanak rajta. Ezek azok az emberek, akik a sikereknek sem tudtak önfeledten örülni, mert azokhoz Gyárfásnak nem kevés köze volt. Az elszabadult indulatoknak nehéz lesz útját állni.

A végkifejlet, sokalternatívás. Van közte boldogan vállalható megoldás, és hidegrázós egyaránt. De olyan nem lesz, ami nem fogja magán viselni az események terhét. Ezzel a történettel mindenki veszíteni fog. Kérdés, hogy mennyit? Itt már nem lehet tiszta lapot nyitni, legfeljebb csak lapozni.