Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. január 11., hétfő

20.850 - Az MVSZ székházának januári programjai (Budapest) 2016. január - Fergeteg hava


Nemzeti Hírháló hírlevél
2016 január 11.

Anjou Lafayette és a Lillród Film bemutatja Kaszás Géza filmjét: 

A LOVASÍJÁSZ

A filmről röviden: 
A film Kassai Lajos tevékenységével, az általa újrateremtett - csak az elődeinkre jellemző ősi harci képességgel - a lovasíjászattal, ennek szellemi hátterével, az abból létrejött, a világban futótűzként terjedő sporttal, Kassai Lajos kulturális életünkben betöltött szerepével foglakozik. 
Mindezekről számtalan anyag található az írott és elektronikus médiában. Hasonló témával foglakozó könyve már több kiadást megért, több nyelvre lefordították. Kínában sztárként ünneplik mind a bemutatókon, mind a televízióban. Ha Hollywood olyan szuper produkciót forgat, amiben lovasíjászok szerepelnek, akkor őt kérik fel szakértőnek és ő tanítja be a sztárokat, mint a legutóbb Kínában forgatott filmben, Matt Damon-nak. 
Lovasíjász módszere 2013. novembere óta Hungarikum. Kassai Lajos egy olyan utat mutat, amit követve, képesek lehetünk végig járni az általa teremtett világ fizikai és szellemi ösvényeit, felismerni törvényeit és követendőként átadni mások számára. 
Mi van e mögött a hatalmas szellemi és fizikai teljesítmény mögött? 
A LOVASÍJÁSZ ezekre a kérdésekre keresi a választ. Gyújtópontjában az ember, akit az íj vitt a lovakhoz, és akit azok repítettek a lábbal és a gondolattal bejárható világba. 

A LOVASÍJÁSZ 
Színes, magyar dokumentumfilm, 115 perc, 2016. 
Bemutató dátuma: 2016. január 21. 
Korhatár besorolás: 6 éven aluliak számára nem ajánlott. 
Előzetesek: 
        https://youtu.be/OfMY0QW4x4U 
        https://youtu.be/gt3cJiC72Xk 
A film honlapja: www.alovasijasz.hu 
A film Facebook-oldala: www.facebook.com/alovasijasz 
Szereplők: Kassai Lajos, Obrusánszky Borbála, Kassai Iskola növendékei 
Rendező: Kaszás Géza 
Producer: Kaszás Géza 
Zeneszerző: Gulya Róbert 




Az MVSZ székházának januári programjai 
2016. január - Fergeteg hava 

A Magyarok Világszövetsége székháza, az MVSZ - Magyarok Háza életében meghatározó szerepet tölt be a Szent László Magyarságtudományi Akadémia, amelynek elnöke Dr. Drábik János, ügyvezető elnöke pedig Bottyán Zoltán. Az előadások élő, internetes közvetítésben is követhetők. A 2015/16-os tanév első félévének kiemelt tantárgyai: A magyar nemzet, tantárgyfelelős: Dr. Boór Ferenc, valamint A Magyarok IX. Világkongresszusának előkészítése, tantárgyfelelős Bottyán Zoltán. A Szent László Magyarságtudományi Akadémia rendes, tantárgyakba tagolt előadásai hétfőn, kedden és csütörtökön, 18-20 óra között zajlanak. Rendkívüli előadásokra a hét más napjain is sor kerülhet. 
Minden hónap 15. napján 18 órakor nemzetpolitikai előadást tart Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke. 
Minden kedden 19-22 óra között néptáncoktatás zajlik a Bolyai-teremben. 
Heti rendszerességgel szervez programokat a Herman Ottó Társaság. 
Minden hónap 23-án, 18 órakor megtekinthető a Bartók-teremben A vaddiófa árnyéka című, 1956 legendás alakja, Rácz Sándor életéről készült film. A vetítés megtekintése ingyenes. 
Egész hónapban megtekinthető munkanapokon 15-17 óra között Varga Ildikó festőművész Hódolat a Képes Krónikának c. tárlata a Bartók-teremben. 
Minden héten, kedden és szerdán, 9-17 óráig ingyenes jogi segítség, mediáció - közvetítői közreműködés vehető igénybe az MVSZ tagjai részére, elsősorban gazdasági, munkaügyi, családjogi természetű ügyekben, illetve válóperekben. 
Jeles vendégeink: 
Dr. Aradi Éva, Dr. Bardócz András, dr. Bene Gábor, Dr. Boór Ferenc, Bottyán Zoltán, Borsos Géza, Dr. Dévényi Ferenc, Dr. Drábik János, Jéga Szabó Ferenc, Kocsis István, Dr. Mandics György, Publik Antal, Prof. Dr. Papp Lajos, Patrubány Miklós, Dr. Varga Tibor, Vesztergám Miklós, Zetényi Csukás Ferenc 

7. csütörtök 
18-20 óra - Bartók-terem - Megjelent a Magyarságtudományi Füzetek 26. száma - 
Könyvbemutató - Borsos Géza - Patrubány Miklós - Nemzet-e, vagy nép a székelység? Netán kisebbség? 
10. vasárnap 

10-15:30 - Bartók-terem - 38 éve tért haza a Szent Korona! 
Előadók: dr. Bene Gábor, Bottyán Zoltán, Dr. Dévényi Ferenc, Fazekas János és unokája, Gyulay Endre, Jéga Szabó Ferenc 
Kocsis István, Prof. Dr. Papp Lajos, Publik Antal, Vas Ildikó 
Vesztergám Miklós, Zetényi Csukás Ferenc 

11. hétfő 
17-19 óra - Bartók-terem - Energia a békéért? Hogyan vészelné át a társadalom a váltást? A Herman Ottó Társaság előadása. Előadó: Kakasi Sándor mérnök. A belépés díjtalan. 
19-21 óra - Bartók-terem - A magyar nemzet - A Szt. László-MTA előadása, Dr. Boór Ferenc tantárgya - Előadó:Vesztergám Miklós 

12. kedd 
18 óra - Bartók-terem - A Magyarok IX. Világkongresszusának előkészítése - Nemzetstratégia - A Szt. László-MTA előadása, 
Bottyán Zoltán tantárgya - Előadó: Dr. Drábik János 
19 óra - Bolyai-terem - Néptáncoktatás 

14. csütörtök 
18 óra - Bartók-terem - "Megszólal a korona" - Jéga Szabó Ferenc előadássorozatának harmadik része, nemrég megjelent azonos című könyve anyaga alapján. 

15. péntek 
18 óra - Bartók-terem - Patrubány Miklós nemzetpolitikai előadása 
A Magyarok Világkongresszusának szerepe a magyar nemzet életében 

18. hétfő 
17-19 óra - Bartók-terem - Hunyad megyei kő-körök jelentősége az ősi kultúrában 
A Herman Ottó Társaság előadása. Moderátor: Kovács Gyula kutató. 
A belépés díjtalan. 
19-21 óra - Bartók-terem - A magyar nemzet - A Szt. László-MTA előadása, Dr. Boór Ferenc tantárgya - Előadó: Dr. Bardócz András 

19. kedd 
17 óra - Bartók-terem - A Magyarok IX. Világkongresszusának előkészítése 
Őstörténet - A Szt. László-MTA előadása, Bottyán Zoltán tantárgya - Előadó: Varga Tibor 

23. szombat 
18 óra - Bartók-terem - Kósza szél - Szécsi Pál emlékére című önálló est 
Előadó: Horváth András 

Jegyárak: 
Elővételben: 1500 Ft 
Világszövetségi tagoknak elővételben: 1000 Ft 
Az előadás napján: 2000 Ft 

25. hétfő 
17-19 óra - Bartók-terem - Mit kell tudni az energetikáról? Az energetika aktuális kérdései. A Herman Ottó Társaság előadása. Előadó: Prof. Dr. Petz Ernő energetikai kutató. A belépés díjtalan. 
19-21 óra - Bartók-terem - A magyar nemzet - A Szt.László-MTA előadása, Dr. Boór Ferenc tantárgya 
Előadó: Dr. Mandics György 

26. kedd 
18 óra - Bartók-terem - A Magyarok IX. Világkongresszusának előkészítése 
- A Szt. László-MTA előadása, Bottyán Zoltán tantárgya 
Előadó: Dr. Aradi Éva 
19 óra - Bolyai-terem - Néptáncoktatás 
dr. Tóth Gyöngyi jogtanácsos elérhetősége időpont egyeztetéshez: tel.: +36709449111
e-mail: drtothgyongyi2010@gmail.com 

A Ház programja a hónap során változhat, bővülhet. Az érdeklődőket kérjük szíveskedjenek honlapunkon vagy ittjártukkor a portán elhelyezett értesítéseink alapján tájékozódni! 
MVSZ Sajtószolgálat 



Számi népirtás: kérdés a bp-i svéd nagykövetségnek 
Lovas István 2016. január 11. lovasistvan.hu 
A budapesti svéd nagykövetség sajtóreferensének 

Tisztelt Asszonyom/Uram! 

A POLITICO mai számában olvasható az a cikk, amely a rénszarvas pásztorkodásáról ismert számi törzs iszonyatos sorsáról ír országukban. Arról, hogy még ma is tabu például annak megemlítése, hogy (1975-ig) gyakorlat volt Svédországban a számi nők kényszersterilizálása. 
Ezt a gyakorlatot egyébként a múlt század tízes éveiben az Önök állami Fajbiológiai Intézete - Statens Institut for Rasbiologi - dolgozta ki.A számik retorziótól tartva nem mernek erről beszélni, de most már egyes képviselőik mind hangosabban követelik annak elismerését, ami történt velük. 
Sorsukról szeretnék az Echo TV-ben a jövő szombaton 20:00 órás kezdettel látható Törésvonalak című műsorban beszélni. 
Miután Önökhöz hasonlóan az átláthatóság híve vagyok, e kérdést kitettem blogom "Válaszra várva" rovatában, illetve FB idővonalamra. 
Az Önök nagykövetsége tavaly júliusban 3-án 24 más budapesti nagykövetség mellett közleményt adott ki az akkor kezdődő 20. Budapest Pride Fesztivál alkalmával, azt támogatásukról biztosítva és felhíva a figyelmet az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságára. 
Kérdésem: mikor lesz idejük támogatni az Önök genocíd lépései miatt nagyon megfogyatkozott számik követeléseit és azt, hogy Svédországban végre e témáról félelem nélkül lehessen beszélni. 
Válaszukat természetesen a műsorban és az említett helyeken is ismertetem, illetve kiposztolom. 
Üdvözlettel, 
Lovas István 
Kapcsolódó: 
Politico: A svédek elhallgatott népirtása (lovasistvan.hu
Most, ahogyan Svédországban kezd fordulni a szél migránsügyben, mind hangosabban követel magának és sorsának elismerést az ősi finnugor nép túlélői, a rénszarvaspásztorként ismert számi törzs megmaradt leszármazottai. Svédországban tabu arról beszélni, hogy a számi nőket sterilizálták, számol be a tiltakozó mozgalomról az uniós ügyekre szakosodott portálok legtekintélyesebbje. /A Wikipedia angol kiadása szerint a sterilizálás egészen 1975-ig folyt./ 

"Miért nem Trianonról csinálnak inkább filmet? Vagy a pozsonyi csatáról? Vagy a Rongyos Gárdáról?!" (valasz.hu
Így mulat az egyszeri kommentelő: éjjel megszületett a filmtörténet első magyar Golden Globe-győzelme, a gratuláló cikkek és bejegyzések alatt viszont egymást érik a duzzogó hozzászólók. Oké, de miért nem Trianonról csinálnak már filmet? Igazi magyar film kellene már! Miért nem a Pozsonyi Csatát viszik filmre? Vagy a Rongyos Gárdát? - valahogy így. 

Rég indult be akkora össznépi zsidózás, mint most, a Saul fia sikere után (index.hu
Azután, hogy megírtuk, a Saul fia megkapta a Legjobb idegennyelvű filmnek járó Arany Glóbuszt, egyik olvasónknak mindenképp el kellett küldenie Anitának az alábbi levelet: Hazugság a cikk mert nem Magyar filmet hanem egy szar zsidó propaganda anyagot díjaztak a zsidók. 

Kemény pénzbírságot kapott egy férfi holokauszttagadásért(hvg.hu
Holokauszttagadás miatt nyolcszázezer forint pénzbüntetésre ítélt egy dömösi férfit az esztergomi járásbíróság, amennyiben nem fizeti meg, akkorr 400 nap fogházbüntetésre kell bevonulnia. Szabó Ferenc elmondta: Egy esztergomi férfi egy közösségi oldalon írt hozzászólásában a "holokamu" kifejezést használta, ezzel magvalósította a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadását. 

Nekimentek a kollégái a női princípium mellett kiálló Bagdy Emőkének, mert ellent mondott a kötelező gender elméletnek (titkolthirek.hu
Több mint százan írták alá azt az állásfoglalást, amely azt kifogásolja, hogy a szakmai vitákhoz aktuálpolitikai szempontokkal szólt hozzá, és ezzel az alapvető szakmai etikai normákat is megsértette a neves pszichológus. 2015 végén, amikor hatalmas hullámokat vetett Kövér László és Kovács Ákos eszmefuttatása a nők helyéről és szerepéről, a Heti Válaszsajátos cikkel szállt be a vitába. 

Német miniszter: Szégyen, hogy a nemzetközi közösség nem képes megélhetést biztosítani a menekülteknek (karp atinfo.net
A fejlett nyugati társadalmak a fejlődő országokra támaszkodva érték el a jólétet, de ez többé nem fog így működni - mondta egy német lapnak Gerd Müller, a német kormány nemzetközi gazdasági együttműködésért felelős minisztere. Szerinte teljesen mindegy, hogy Európa mihez ragaszkodik, a menekültek akkor is jönni fognak, mert nincs más választásuk. 

Bör­tön­vi­selt, sok­szo­ros bű­nöző Soros ma­gyar mig­ráns­szer­ve­ze­té­nek élén!(ripost.hu
Nehéz meg­ér­teni, miért lett a Mig­ra­tion Aid jel­képe egy, a bör­tön­ből éppen csak ki­jött, hét­pró­bás csaló. Miért éppen egy rafi­nált bű­nö­zőre volt szük­sé­gük? Aki­hez mind­máig el­szán­tan ra­gasz­kod­nak... S aki ellen egy újabb csa­lás­so­ro­zat miatt nyo­moz a rend­őr­ség... A jól kiépített Soros-féle migránssegítő hálózat akkor került a figyelem középpontjába, amikor a görög partokra érkező csónakokban megtalálták a migránsokat eligazító, buzdító füzetüket. 

Wilkommenspolitik: Köln utcáin fegyverrel vadásznak a bevándorlókra (hidfo.ru
Kölnben vasárnap fegyveresek tüzet nyitottak a központi vonatállomás mellett várakozó migránsokra. A támadás áldozata két pakisztáni és egy szíriai bevándorló, akiket jelenleg kórházban ápolnak. 

Vasárnap az olaszok lázadnak: Mert a Muzulmánok olasz fiatalokat fenyegettek meg fegyverrel (adatlistazo.hu
Az ellenzékben lévő Északi Liga pártja tüntetést hirdetett meg vasárnapra az olaszországi Vignola városában, miután ott élő muzulmánok olasz fiatalokat fenyegettek meg fegyverrel. Az Északi Liga fáklyás felvonulást hirdetett meg, amellyel az érintett muzulmánokazonnali kiutasítását követeli Olaszországból. 

Napi 150 hamis útlevelet foglalnak le a macedón határon (pestisracok.hu

Egyre több gazdasági bevándorlónak minősülő migráns próbál meg hamis papírokkal Európába jutni, a macedón hatóságok átlagosan napi 150 hamis útlevelet foglalnak le - jelentette a szkopjei Telma televízió. Szakértők szerint nagyon könnyű hamis szíriai útlevélhez jutni, Törökországban és Görögországban akár már 200-300 euróért is vásárolható ilyen dokumentum. 

Fico: le kell állítani az Európába irányuló bevándorlást! Simicskó is keményít!(internetfigyelo.wordpress.com
A Kölnben migránsok által elkövetett szexuális zaklatásokra reakcióként Robert Fico szlovák kormányfő kijelentette; a migrációs válságra az az egyetlen helyes válasz, hogy le kell állítani az Európába irányuló bevándorlást. 

A kép szövege: A gójok naívak. Ők soha nem kérdezik meg, hogy miért van az, hogy szinte minden vezetőjük zsidó vagy miért vannak zsidó őseik, mint nekem és Cameronnak. A zsidók kevesen vannak (a bolygó lakosságához képest!) és összetartanak. Egymást segítik olyan pozíciókba, ahol lehetőleg kevés munkával a legtöbbet kaszálhatnak... 


Amikor a venezuelai elnök államosította az amerikai olajvállalatokat 
2016. január 11. magyartudat.com 
Hosszú jogi csata ért véget Venezuela és az Exxon Mobil amerikai olajtársaság között. Ez a vita azokra az időkre nyúlik vissza, amikor Hugo Chávez venezuelai elnök államosította az amerikai olajvállalatokat. 


A 70-es években az USA megszerezte a dél-amerikai ország olajiparát, és az árakat feltornázta. Ugyanakkor a kilencvenes években, az ország mély gazdasági válságba került és az akkori kormány kényszerűségből, vagy szükségből hagyta az olajipar további privatizációját. Venezuela 22 amerikai vállalattal egyezett meg és így az olajkitermelés magánkézbe került. 

1998-ban Hugo Chávezt választották a köztársasági elnöknek, és ő gondoskodott arról, hogy az olajipart visszavegyék állami tulajdonba. Ugyanakkor elindított egy gazdasági folyamatot a javak újraelosztásával és ezzel megkezdődött a szegénység elleni küzdelem. Az ő ötlete volt, hogy az olajból származó bevételeket a társadalombiztosítás finanszírozására fordítsák, illetve a többi tönkretett gazdasági ágazatban beruházásokat kezdtek. Ezzel fokozatosan függetlenítette országát az olajexporttól (eddig saját olaját vásárolta az amerikai cégektől), mivel saját olajukat önmaguk termelték ki és értékesítették. 2007-ben a kormány elkezdte megszüntetni a vegyesvállalatokat, magyarul törvényes eszközökkel kiszorította a magánszektort onnan, ahol az adott vállalatoknál többségi részvénytulajdonnal bírt. Ezáltal a venezuelai olajmezők teljesen állami kézbe kerültek. 

Az Exxon Mobil belebetegedett venezuelai olajmezők elvesztésébe. A kormány kompenzálta a vállalat "kárát"- kifizette az addigi technikai beruházások értékét. Az Exxon Mobil bejelentette a szerinte jogtalan államosítást és az őt ért kárt a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) azzal érvelve, hogy a kormánynak ellensúlyoznia kellett volna a vállalat kárát a beruházások idején számolt összeggel, mely akkor természetesen magasabb volt, mint amit Venezuela kifizetett, beszámítva az amortizációt. 

A 22 vállalat közül, amelynek vagyonát államosították, csak kettő állt elő követeléssel és jogi lépéséket is tettek Venezuela ellen. A másik vállalat a Conoco Phillips, ám ő úgy döntött, hogy tárgyal Caracassal a kompenzáció ügyében. A Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) Venezuela javára döntött, mely értelmében az olajtársaság által követelt 10 milliárd dollár helyett, csak 1,6 milliárd dollár kártérítést kapott az Exxon Mobil. 

Sőt az ICSID közölte, hogy kisajátítások jogszerűek voltak, és nincs helye további kártérítésnek, mivel az államosítások az ország saját természeti kincseire vonatkoznak. 

Az olajiparból áramló bevételek döntő szerepet játszottak a venezuelai a lakosság életminőségének javításában. 
Amikor Hugo Chávez hatalomra került, a venezuelai háztartások 42 százaléka élt mélyszegénységben, mely oka az állami vagyon kijátszása volt, és ez gazdasági válsághoz vezetett. Ez a szám 5,4 százalékra csökkent, írja a LaInfo. 

Kapcsolódó: 
Kiszáradt Bolívia második legnagyobb tava (faktor.hu
Repedezett, kiszáradt föld, állatok tucatjainak csontváza - ennyi maradt Bolívia második legnagyobb tavából. A 2014-ben hivatalosan is katasztrófaterületté nyilvánított tó több millió állat otthona volt. Mostanra már csak a csontvázaik maradtak a területen. Több száz ember pedig a halászatból élt - mára már szinte minden, a tó környékén található település kihalt, az emberek elköltöztek. 

Megroggyant a világ - vége az adóssághegyekre épült jólétnek! (m.privatbankar.hu
A pénzügyi feszültség emelkedésével párhuzamosan intenzíven emelkedik a geopolitikai hőmérséklet Európában és Ázsiában. A jelenlegi brutális eladósodottsági szintekről már nagyon nehéz lesz crash-landing nélkül leszállni. Az adóssághegyekre épült jóléti korszaknak vége, még ha ezt a főáramlatú média és politika eddig nem is közölte az utazóközönséggel. 

Joseph Stiglitz: nem kell a kínai gazdaság összeomlásától tartani (vg.hu
Kínának nem kell kataklizmikus mértékű gazdasági lassulással számolnia, a tőzsdék év eleji összeomlása pedig elsősorban a nem kellőképpen átgondolt "circuit breaker" árfolyamfigyelő mechanizmusnak volt tulajdonítható - jelentette ki Joseph Stiglitz Nobel-emlékdíjas közgazdász, a New York-i Columbia Egyetem professzora a Bloomberg tévének Sanghajban adott interjúban. 

Fegyverkezési verseny a Koreai-félszigeten (hu.euronews.com
Az Egyesült Államok kiáll Dél-Korea mellett - ezt jelképezte az, hogy egy B-52-es nehézbombázó repült át vasárnap a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetnél, dél-koreai vadászgépek kíséretében. A bevetéssel az Észak-Korea által szerdán bejelentett hidrogénbomba-kísérletre reagáltak. Washington atom-tengeralattjárót is küldene a Koreai-félsziget közelébe. 

Újabb Iszlám Állam-parancsnokot lőttek ki (karpathir.com
Az iraki légierő által végrehajtott csapásban meghalt az Iszlám Állam (IS) élén álló Abu Bakr al-Bagdadi helyettese - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió. Az amerikai hadsereg főparancsnokságának közlése szerint Asszi Ali Mohamed Nasszer al-Obeidi a nyugat-iraki és kelet-szíriai IS-erőket vezette, s az iraki légierő a szíriai-iraki határ közelében lévő Barvana városban végzett a szélsőséges iszlamista szervezet magas rangú vezetőjével. 

200 kanadai katona érkezik Ukrajnába (karpathir.com
Az Unifier program keretén belül az ötödik kanadai gépesített hadosztály közel 200 kanadai katonája érkezik Ukrajnába. Az Unifier egy speciális kanadai program, melynek keretében képezik ki az ukrán katonákat. A január végén érkező katonák az Ukrajnában lévő társaikat váltják le. A kanadaiak az ukrajnai harcoktól 1300 kilométerre lesznek. A Védelmi Minisztérium jelentése szerint a kanadai katonák különféle specialisták. 

A titkos Globális Újraindítási Megállapodás (ujvilagtudat.blogspot.hu
Nem szabad tudnod erről a titkos nemzetközi Pénzügyi Újraindítási Megállapodásról. Ezért a Veterans Today felfedi ezt. Ez csak egy újabb ok, amiért a nyugati nemzetek létrehozták az ISIS-t. Mára világossá vált a legtöbb olvasó számára, hogy az ISIS-t nemzetek egy titkos koalíciója hozta létre és képezte ki, amit jelenleg olyan országok látnak el és fizetnek, mint Amerika, Izrael, Szaúd-Arábia, Törökország és más kisebb, de valódi játékosok. 

Eladatlan autók milliói sütkéreznek a napon szerte a világban. Több autó van, mint ember a bolygón, de a gyárak a termelés érdekében még mindig ontják magukból a négykerekű acélt...a senkinek. Lassan már nem lesz hely hová rakni az autókat....az emberek nem veszik meg...pénz ugye az nincs... Ez a felesleges termelés a pazarlás tönkreteszi az emberek életét. 


A készpénz megszűnése Európában 
január 11, 2016 Prophecynewswatch.com - Idők jelei 
Tudtad, hogy Svédországban a tranzakciók 95 százaléka készpénz nélkül zajlik? És azt, hogy a dán kormány 2030-ra teljesen fel akarja számolni a készpénzhasználatot? 


Az egész világon megfigyelhetők a készpénznélküli társadalom megvalósítására irányuló törekvések, a tendencia azonban Észak-Európában a legkézzelfoghatóbb. 
Svédországban számos bankfiók egyáltalán nem ad ki készpénzt és több ezer bankkiadó automatát számoltak fel véglegesen. A papír és fémpénz a svéd gazdaságnak mindössze 2 százalékát teszi ki és egyre több boltban egyáltalán nem fogadják már el ezt a fizetési módod. 
Az egykor tudományos fantasztikumnak gondolt készpénznélküli társadalomról ma egyre inkább azt halljuk, hogy elkerülhetetlen, a hatóságok pedig úgy gondolják, hogy tökéletes eszköz lesz a bűnözés, a terrorizmus, a kábítószer kereskedelem, a pénzmosás és az adókerülés felszámolására. 
A kérdés azonban, hogy mi mindent kell feladnunk egy ilyen rendszer bevezetéséhez? 
A svéd lakosság rendkívül lelkesen támogatja a törekvést. A New York Times a következőket írta néhány napja: 
A hívők SMS-ben küldik el a tizedet gyülekezetüknek. Még a hajléktalan utcai árusok is rendelkeznek kártyaolvasó terminállal. Az Abba múzeum, ami sokak szerint a 70-es évek popkultúrájának állít szentélyt, egy olyan együttes emlékein keresztül, aminek egyik leghíresebb száma a "Money, Money, Money", annyira múlt századinak tartja a készpénzt, hogy csak digitális fizetést tesz lehetővé. 
Kevés helyen igyekeznek olyan ütemben a készpénznélküli jövő felé, mint Svédországban, ahol az emberek teljesen hozzászoktak a mobil appos és kártyás fizetéshez.
 
Számomra teljesen bizarr például, hogy valaki elektronikus úton adakozzon egy gyülekezetben, ugyanakkor a jelenség az Egyesült Államokban (és latin Amerikában is) megfigyelhető. Svédországban mindenesetre vannak olyan gyülekezetek, ahol a tizedek és egyéb felajánlások java részét így gyűjtik össze. 
Az egyik vasárnapi alkalmon például a gyülekezet számlaszámát kivetítették egy hatalmas kijelzőre, a jelenlévők pedig előkapták mobiljaikat és a legnagyobb svéd bankok által kifejlesztett Swish nevű alkalmazás segítségével küldték el adományaikat. 
A többiek egy külön erre a célra telepített "Kollektomat" kártyaleolvasónál sorakoztak fel, aminek segítségével át tudták utalni felajánlásaikat a gyülekezet különböző missziói számára. Tavaly a 20 millió svéd korona értékben összegyűlt tizedek 85 százalékát kártyával vagy egyéb digitális fizetési módokkal utalták a hívők. 
"Az emberek többet adnak a gyülekezetnek, mert most már elektronikusan is megtehetik és így egyszerűbb," mondja Mr. Eskilsson, hozzátéve, hogy így a biztonsági költségeken is tudnak spórolni. 
Az előnyöktől függetlenül még azok is látják a rendszer hátulütőit, akik anyagilag jól járnak vele. 
"Svédország mindig is a technológiai fejlődés élén járt, így az emberek itt könnyen elfogadják az ilyesmit," mondja Jacob de Geer, a mobilos kártyaleolvasót kifejlesztő iZettle alapítója. 
"Csakhogy Nagytestvér pontosan látja, hogy mit csinálsz, ha elektronikus úton fizetsz."
 
Természetesen Svédország nincs egyedül a trenddel. A szomszédos Dániában a kormány 2030-ra teljesen meg akar szabadulni minden készpénztől. 
20 évvel ezelőtt a dánok 80 százaléka készpénzzel fizetett a napi vásárlások során. Ma ez az arány mindössze 25 százalék. 
"Szeretnénk megszabadulni a készpénztől," mondja Thomas Grane, a Matas informatikai igazgatója. 
"A készpénz kezelése, a biztonsági intézkedések és minden egyéb, nagyon sokba kerül, így természetes, hogy a digitális fizetést szorgalmazzuk és ezért is vezettük be a mobil fizetést, hogy lendítsünk a folyamaton."
 
A különböző létesítményeknek valószínűleg hamarosan jogában áll majd megtagadni a készpénzelfogadást. Ez Svédországban már így van. 2030-ra pedig minden papír és fémpénztől megszabadulnak. 
El tudsz képzelni egy teljesen készpénzmentes világot? 
Akár igen, akár nem, Európa pontosan efelé halad. 
Bizonyára mindenki emlékszik, hogy számos európai országban vezettek be készpénzfizetési korlátozást, többek között Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, de még Magyarországon is. 
A folyamat tehát elindult. A bankok persze üdvözlik a változást, hiszen a hitel- és bankkártyák után különböző díjakat számolhatnak fel, ha nem is magáért a fizetéséért, de sok más szolgáltatásért igen. 
Az állam is örül az iránynak, egyrészt az adóelkerülés felszámolása, másrészt a pénzügyi tranzakciók nyomon követhetősége miatt. 
Az az igazság, hogy egyre kevesebben ellenzik az erőfeszítést, sőt, amolyan szükséges és elkerülhetetlen rossznak tekintik, elfogadva a hivatalos magyarázatot, miszerint jobb lesz így mindenkinek. 
Akármerre nézünk, a propaganda egységesnek tűnik. Egy ausztrál hírforrás például ezt írta: 
2016 egy igazi vízválasztó esztendő lesz, amikor Ausztrália gyorsabb ütemben halad majd az igazi készpénznélküli társadalom megvalósítása felé. 
A készpénznélküli társadalom egy olyan új világot hoz, ami nem ismeri majd a 1, 2, 5 vagy 10 dolláros bankjegyeket.
 
Ebben az új világban minden kereskedelmi tranzakció, legyen az egy iPad vagy hamburger megvásárlása, egy pókerjáték tétjének vagy közüzemi számláinknak kifizetése, elektronikus úton történik majd. 
A cikk szerint Ausztrália 2022-re valószínűleg "teljesen készpénznélküli társadalom lesz". 
A Westpac Bank kutatása szerint ez a terv tényleg megvalósulhat 6 éven belül. Ausztráliában amúgy a kereskedelmi tranzakciók fele történik elektronikusan. 
Földünk legszegényebb térségeiben is ugyanezt a folyamatot látjuk. Az indiai bankok is komoly erőfeszítéseket tesznek az ügy érdekében. 2015-ben például azt fontolgatták, hogy a készpénzes tranzakciók feladásáért cserébe adó visszatérítést ajánlanak fel. 
A kérdés persze, hogy egy készpénznélküli társadalomban valóban megszűnne-e a bűnözés és az élet tényleg könnyebbé válna? 
Mit kellene egy ilyen rendszer bevezetéséhez feladni? 
Az elektronikus fizetés például automatikusan magában foglalja a személyazonosítást is, tehát az állam sokkal könnyebb tudná felügyelni, hogy ki használhatja a fizetési rendszert és ki nem. Egy diktatúra számára például a készpénznélküliség maga a megvalósult álom. 
Mit tennél, ha egy napon nem vehetnél vagy adhatnál el semmit, nem kaphatnál munkát vagy nem lehetne bankszámlád egy bizonyosfajta személyazonosítás nélkül? 
Akkor is teljesítenéd az állami előírásokat, ha azok ellenkeznének alapvető meggyőződéseiddel vagy hiteddel? 
Ezen érdemes elgondolkozni. 
Úgy tűnik, hogy sokan örömmel fogadják a készpénznélküli társadalom beköszöntét, én azonban nem tartozom közéjük. Úgy gondolom, hogy a készpénz teljes megszűnése egy eredendően gonosz rendszer előtt nyitja meg az utat, aminek nem kívánok részese lenni. Nem azért, mert az elektronikus fizetés önmagában rosszabb, mint a hagyományos módszerek, hanem azért, mert soha korábban nem tapasztalt elnyomást tesz lehetővé a jelenkor vezetői számára, akiket többnyire kizárólag a hatalom, nem pedig az emberiség jóléte érdekel. 

Kapcsolódó: 
Állampolgári e-kártya, avagy tömeges rabosítás Magyarországon (2016)(youtube.com
A Magyarországon (Orbániában) 2016. januártól KÖTELEZŐEN bevezetésre kerülő állampolgári e-kártya, felmenő rendszerben tömegesen RABOSÍTJA a magyar állampolgárokat. A "kényelem" és a "nem kell annyi igazolvány-kártyát hordani" jól hangzó szlogenjei mögött, az INFORMÁCIÓS ÖNRENDELKEZÉS alkotmányos jogának teljes megszüntetése folyik! 

A Fenevad rendszere felé vezető úton - Chipbeültetés a biztonságért (idokjelei.hu
A Fenevad Bélyegével kapcsolatban sokan felvetették, hogy nem fizikai, hanem szellemi vagy mentális bélyegről van szó. Bár a Bibliából tudjuk, hogy a bélyeg felvétele egyúttal az Antikrisztus imádatát is megköveteli majd, nézzük meg, hogy lehet-e szó kizárólag szellemi megvalósításról. 

A jelszó már a múlté - Egy tisztességes 'kiborg' használjon chipet (idokjelei.hu
Joe: A Bibliából tudjuk, hogy eljön az idő, amikor senki sem tud majd vásárolni vagy eladni egy bizonyos "bélyeg" nélkül. Ennek a bélyegnek az előfutárai sorra jelennek meg a piacon RFID és egyéb chipek és technológiák formájában. A Jelenések 13:16-18-ban a következőket olvashatjuk: "Arra is rávesz mindenkit, kicsinyeket és nagyokat, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat, hogy a jobb kezükre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek... 

Egy finn politikus nyomkövető chipet ültetne az állami segélyben részesülőkbe(idokjelei.hu
Egy finn politikus azt javasolja, hogy minden segélyben részesülő állampolgárba ültessenek műholdas nyomkövetésre alkalmas chipet, miután kiderült, hogy egyesek azután is részesültek segélyben, hogy elhagyták az országot és csatlakoztak az Iszlám Állam terrorszervezethez. 

Globális okosazonosító és a magyar e-kártya (idokjelei.hu
Erről beszélgetünk a Facebookon a magyar e-kártya kapcsán, ami egyetlen okmányba sűríti majd tulajdonképpen minden adatunkat és ujjlenyomatot is tartalmaz majd. Arról pedig, hogy miként illeszkedik a magyar e-kártya ebbe nagyon is globális folyamatba, ebben a régebbi, de egyre aktuálisabb posztban olvashatunk: Mi a globális okosazonosító és miért érdekeljen? 

Ma átadták az első elektronikus személyi igazolványt (videohirek.com
Átadták az első új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványt hétfőn Budapesten. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja. Az okmányt Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára adta át a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában (KEK KH). Az államtitkár azt mondta, az e-személyi igazolvány "sikertörténet", amely "megnyitja a digitális ügyintézés kapuját". 

Orbán: "Minden állampolgár köteles lesz nyomkövetőt magánál hordani"(propeller.hu
Kedden adták át a Nemzeti Egységes Kártyarendszer első darabjait. A jelenleg érvényes diákigazolványok helyett mostantól aki újabb diákigazolványt igényel, már csippel ellátott igazolványt kap, és a jövőben már csak RFID-csippel ellátott igazolványokat fognak előállítani. Első körben a diákigazolványok esetében lép életbe az új rendszer, és bevezetik az oktatói, illetve kormánytisztviselő igazolványt. A kormány tervei szerint a későbbiekben valamennyi személyazonossági okmányt RFID-csippel látnak el, majd az összes okmányt fel fogja váltani egyetlen kártya. 


Izraeli technológiájú hadianyaggyár a Balaton-parton? 
A Jobbik Balaton Munkacsoportja megdöbbentőnek tartja, hogy egy ötvenezer tonnás kapacitású hadianyagüzem épül a Balatontól néhány kilométerre, az egykori Nitrokémia Ipartelepek területén. A Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Balatonfűzfőn nevű projekt egyik alapja, hogy többek között újra tervezik indítani a lőpor- és lőszergyárat. A gyártási folyamathoz a technológiát az Izrael Állam tulajdonában lévő Izraeli Hadiipari Vállalattól vásárolnák meg. 


A Jobbik már 2010-es Ébredj, Balaton! címet viselő helyi választási programjában hangsúlyozta, hogy a balatoni régióhoz illő, környezetbarát ipar telepítése munkahelyeket teremtve csökkenteni tudná a lokális gazdaság turisztikai ágazattól való egyoldalú függését. Mereven elzárkózunk azonban attól, hogy az egykori nehézvegyipar terhes örökségéből kikecmeregni igyekvő Balatonfűzfőt most egy rendkívül veszélyes, egyben nemzetbiztonsági kockázatot is jelentő létesítménnyel sújtsák. 
Felszólítjuk a kormányt, hogy a Balaton hosszú távú érdekeinek szem előtt tartásával kizárólag olyan tevékenységet engedélyezzen a térségben, amely a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet jellegével összeegyeztethető, és a helyben élőkre, valamint az ide érkező nyaralóvendégekre nézve sem egészségügyi, sem pedig biztonsági kockázatot nem jelent. 
Kepli Lajos országgyűlési képviselő, a Jobbik Balaton Munkacsoport vezetője 



Kapcsolódó: 
Holland vezetésű nemzetközi hadgyakorlat kezdődik hétfőn Várpalotán(magyartudat.com
Több mint egy hónapon át tartó, holland vezetésű nemzetközi hadgyakorlat kezdődik hétfőn Várpalotán - közölte a HM. A közlemény szerint a február 21-ig tartó "Várpalota Challenge 2016" lehetőséget teremt Magyarországnak arra, hogy gyakorolja a NATO-erők befogadó nemzeti támogatásával kapcsolatos feladatokat. A hadgyakorlat előkészítésében és végrehajtásában a Magyar Honvédség aktívan részt vesz. A holland fél térítés ellenében tartózkodik Magyarországon. 

Százmilliós állami földvásárlás a Tiborcz-famíliában! - Magyarország jobban teljesít!(fuggetlennemzet.hu
Tiborcz István neve egy kastélyvásárlásnál is feltűnt. Mészáros Lőrinc családja pedig 1400 hektár állami földet vásárolt meg. Orbán Viktor vejének (Tiborcz István) családtagjai több száz millió forintért vásároltak állami földet az árveréseken a Fejér megyei Mányon. Az egyik parcella 166 hektáros, a másik pedig 133 hektáros - a két területért több mint 330 millió forintot fizetnek Tiborczék. 

Hiányt csökkent a földeladás? (vg.hu
Állami vagyongyarapításra nem fordíthatja, földvásárlásra pedig nem valószínű, hogy az állam elkölti a földprogramból származó bevételt. A pénz így is növelheti a költségvetés mozgásterét - kérdés, mit szól majd Brüsszel. A költségvetési hiány csökkentésére vagy azonos szinten tartása mellett pluszpénzek elköltésére lehet alkalmas az állami földprogramból származó bevétel, miután kiderült, hogy a privatizációs bevétel nem fordítható tetszőleges célokra. 

Magának módosított törvényt a fideszes politikus (balrad.com
Az állami földértékesítési program egyik kezdeményezője is földekhez jutott a decemberi árveréseken! Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő ugyanis annak az agrárkamarának az elnöke, amelynek kérésére vágott bele az állami földek eladásába a kormány. Győrffy több mint 15 hektárnyi földet vett meg 22 millió forintért Veszprém megyében, ráadásul az apja, Győrffy Sándor is megszerzett egy háromhektáros táblát. 

Félmilliárdba került az utált menzareform népszerűsítése (hvg.hu
A botrányt kavaró menzareformot kellett népszerűsíteni. Csak a Debreceni Egyetem majd 400 milliót kapott, ebből készült többek közt olyan reklámfilm, amiben azt tanácsolják a gyerekeknek: legyenek türelmesek magukkal, mert pár nap alatt megszokják a sótlan menzakaját. A közétkeztetésben részt vevők jelentős része nem is hallott a kampányról. 

A főváros nem tudja, milyen jogszabályt sértettek Simicskáék (nepszava.hu
Március elsejére napolták el a főváros kontra Mahir Cityposter Kft. közötti per tárgyalását. Hétfőn, az első tárgyalási napon a Mahir Cityposter jogi képviselője újból benyújtott egy indítványt az oszlopok bontásának felfüggesztésére. A bíró ígérete szerint, a "leghamarabb dönteni fog" a kérelem ügyében. 

Állami bank hitelez az Orbán vejéhez köthető keszthelyi kikötőnek (alfahir.hu
Valahogy mindig a tűz közelében bukkan fel Orbán Viktor vejének a neve. Csak véletlen lenne? A közvetve Tiborcz István tulajdonában álló Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. vásárolta meg a keszthelyi kikötőt még 2014 decemberében. A kft. most beolvadt az őt tulajdonló zrt.-be, de a tulajdonosok között már nincs ott Orbán vejének a cége (Green Investments Kft.). Az új vezérigazgató azonban szintén Tiborczhoz köthető. 

Kilövési engedély volt Gyárfásra, de már elmúlt (index.hu
A Hosszú-botrány alatt egyetlen rossz szava nem volt a fideszes vezetésnek Gyárfás Tamásra. Az egész sportágat felkavaró nyilatkozatháború idején támogatással ért fel hallgatás. Az ugyan nem volt titok, hogy a 2017-es vizes világbajnokság szervezése közelebb hozta egymáshoz Orbán Viktort és a Magyar Úszó Szövetség elnökét, a párttagok körében mégis szemet szúrt a jobboldali vezetők semlegessége. 

Közmunka miatt bukják a 10 milliót Döményék (delmagyar.hu
Nagyér - Néhány napra a nagyéri Dömény Nándorék is beleélték magukat, hogy három gyermekük után kapnak az államtól 10 millió forintot, amiből új házat építhetnek. Közben kiderült, közmunkásoknak nem jár a támogatás. Az édesapa pedig nemrég még maga döntött úgy, állását közmunkára cseréli. 

Jutalomeső a bíróságokon: 2,8 milliárdot osztottak szét (origo.hu
Az összes, több mint tízezer bíró és igazságügyi alkalmazott kapott karácsonyi jutalmat: 220 ezer forint ruhapénzt. A szerencsésebbeknek ezenfelül még külön prémium is jutott, akár további 437 ezer forint. Összesen 2,8 milliárd forintot költöttek az elismerésekre. 

Nem viccelnek: Szájérné Tünde lesz az Országos Bírói Hivatal elnöke (vastagbor.blog.hu
Azt hittem, azért van olyan határ, amit még egy kétharmados demokráciában sem lépnek át. Lázár János a múlt héten felballagott a Sándor-palotába és átcsúsztatott két nevet az Elnök úrnak. Pénteken Schmitt Pál be is jelentette, hogy Handó Tündét és Darák Pétert javasolja az Országos Bírói Hivatal (OBH), illetve a Kúria elnöki pozíciójába. 



A Nemzet szégyene, ami Kézdivásárhelyen történt! 
Még a múlt évtized elején volt alkalmam vitatkozni az Unitárius Élet című vallási lap egyik olvasói levelével, melynek veleje valami keményvonalasabb magyar megnyilvánulással kapcsolatban - hogy pontosan mivel is, azt már emlékezetem a homályban hagyta - az bírt lenni, hogy (most nem szó szerint idézve) "jaj, mit szólnak ehhez majd a románok, persze megint a magyarokon csattan az ostor!". "Hát mi lenne - reagáltam egy válaszlevélben - Bukarestben a képviselők egy kicsivel többet lophatnak a költségvetésből! Pontosan annyival, amennyivel kevesebb túlóradíjat kell fizetni a román titkosszolgálat forgatókönyv-íróinak. Ha van magyar részről provokáció, akkor felhasználják, de ha nincs, nem fognak rá pénzt sajnálni, hogy gyártsanak ürügyet az üldöztetésünkre. Mint a klasszikus viccbe, ha van sapkája a nyuszinak azért verik meg, ha nincs, akkor azért". Szeretném leszögezni, hogy nem áll szándékomban bántani, a lapot, sem annak egyházát. Minthogy a magyar törvények a felekezetek nek a hívők lélekszáma alapján adja az állami támogatást, az önmaga múzeumává zsugorodott, és felerészben vallásként, felerészben kulturális egyesületként funkcionáló Unitárius egyház bárkit kebelébe fogad mindennemű erkölcsi feltétel nélkül, nem baj, ha alkoholista, kábszeres, vagy buzi vagy, ha vered a feleségedet, ha közénk akarsz tartozni, csak bátran legyél a gyülekezet tagja! Ezért aztán ha valaki olvasói levelet ír a lapjukba, bármi legyen is az, úgy veszik, hogy végre valaki emberszámba veszi őket, olvassa, tehát biztos, hogy válogatás nélkül közzéteszik az írását. 


Azóta telt-múlt az idő, jött december 5-e, amikorra a titkon dédelgetett irredenta vágyakról lassan le-le tevegető elszakított magyarság végleg kiábrándult nemcsak a magyar államból és Károlyi Mihály utódaiból, de a Csonkahon népéből is. Majd a szűk nyolc esztendő után visszajött a Fidesz-kormány amelyik rájött, hogy a megszállt területek magyarságukban félholtra zsigerelt közösségei körében gyémánt helyett üveggyöngyökkel is képes a maga (de nem a közösség) számára csodát teremteni. Így aztán a fülkeforradalom óta a "határokon átívelő nemzetpolitika" kimerült a kettős állampolgárságban (és persze a szavazati jogban), ezenkívül abból, hogy időnként Kövér László a Gyöngyhalász Jencivel, Semjén Zsolt Tamás Sándorral és Antal Árpival szelfizik egyet, hogy Posványos egyik félreeső sörsátrában hűsölve Németh Zsolt egy szál klodgatyában és strandpapucsban egy pofa sör mellett elautonómiázik egyet, majd jön az "Orbán-koncert", ahol aztán Viktor jó nemzetállamian beolvas - a glob alizációnak. Meg a baloldalnak. Nem, ő a nagy ultijátékos, ügyesen kerülve a diplomáciai bonyodalmakat, a nemzetpolitikai gumicsont szerepét betöltő autonómiát már ki sem ejti a száján. Legalábbis Posványoson nem. De mivel az úgynevezett "fülkeforradalmi kétharmad" látszata ellenére az általa átmentett, fémjelzett és kormányzott gengszterváltás rendszerének éppen itt játssza el saját Hofi Gézáját minden évben, a Posványosra odabolondított vénasszonyok ezt oly megtiszteltetésnek veszik, hogy valóságos lelki orgazmust kapnak tőle. Így aztán úgy lehet besöpörnie a Fidesznek az elszakított magyarok szavazatait, hogy a magyar diplomáciának nem kell különösebb erőfeszítéseket tennie értük, és így a NATO és az EU érdekeinek megfelelően a "stratégiai partnerségeket" sem veszélyezteti komolyabb érdeksérelem. Nem kell behivatni a budapesti román követet olyan "apróságok" miatt, hogy a megszálló hatóságok egységidőre teljesítve üldözik nemzeti szimbólumainkat, a megszálló román törvény ek által garantált kétnyelvűség hiánya, hogy nincs önálló állami magyar felsőoktatás, folyik az asszimiláció stb., hiszen a lényeg, hogy az erdélyiek az "Orbán-koncertre" úgyis megveszik a jegyet. (...) 
szekelymagyarnemzetorseg.hu 

Kapcsolódó: 
Erdélyi magyar egyházi vezetők is kiállnak az azonos neműek házassága ellen(itthon.ma
Romániában a civil szervezetek által létrehozott Koalíció a családért (Coalitie pentru familie) csoport kezdeményezett aláírásgyűjtést tavaly októberben azért, hogy az alkotmány rögzítse: a házasság egy férfi és egy nő szabad akaratából jön létre. Az alkotmánymódosító kezdeményezés november 25-én jelent meg a hivatalos közlönyben. A kezdeményezést az ortodox egyház is felkarolta. 

László: itt értettem meg, mit jelent a magyar Himnusz (blikk.hu
A Horváth Lászlóról készült felvétel bejárta az internetet: ő volt az a fiatal magyar hokis, aki elénekelte Kanadában a Himnuszt egy hokimeccsen, miután technikai hiba miatt nem tudták azt lejátszani a csapatnak. Most személyesen számolt be élményeiről a Fem3 Café vendégeként. 

Magyar zászlóval a kézdivásárhelyi For You Clubban (szekelyfold.ma
Meggyőződése szerint hatósági túlkapás áldozata lett Wass Imre kézdivásárhelyi lakos. Állítása szerint hosszas önmarcangolás eredményeként kereste fel panaszával lapunkat Wass Imre kézdivásárhelyi lakos, aki végül azért döntött e lépés megtétele mellett, mert meggyőződése szerint hatósági túlkapás áldozata lett, s az ilyen esetek jövőbeli előfordulását, megismétlődését csak a nyilvánosságra hozataluk akadályozhatja meg. Természetesen a rendőrség álláspontját is kikértük.