Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. február 22., péntek

324 - Lezsák Sándor: Természetesen. Aznap reggel még visszajövök Budapestre - a mártír sorsú Esterházy Jánosra emlékezünk a Szép utcai emléktábla előtt...

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: péntek, 2008. február 22. 15:15
An: Kutasi József
Betreff:
 Közeledik március 9-e. Ön elmegy szavazni?


 

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/ikon-mn-k.gifGyurcsány akár március 15-e előtt befejezheti?

Lezsák Sándor: Amilyen most az iskola, olyan lesz Magyarország húsz év múlva

2008. február 21. 11:35 Lippai Roland - Magyar Nemzet


A sikeres referendum mind a baloldalt, mind a teljes magyar belpolitikai erőteret átrendezheti - fogalmazott a Magyar Nemzet Online-nak Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke - aki a Nemzeti Fórum elnöke is - úgy véli, hogy Magyarországon az összes iskola veszélyben van, hiszen az oktatást a pénzügyi logika mentén odadobták a piac farkastörvényeinek, ahol a rövid távú fiskális szigor áll szemben az értékteremtéssel. Csak a kis létszámú iskolai osztályokban van lehetőség arra, hogy személyes kapcsolat alakuljon ki a gyermek és a pedagógus között - hívta fel a figyelmet Lezsák Sándor, aki családjával együtt megy el a március 9-i népszavazásra.

- Közeledik március 9-e. Ön elmegy szavazni?

- Természetesen. Aznap reggel még visszajövök Budapestre - a mártír sorsú Esterházy Jánosra emlékezünk a Szép utcai emléktábla előtt -, azután utazom haza Lakitelekre, és ebéd után a családommal együtt megyünk el szavazni.

- Orbán Viktor nemrégiben azt mondta, hogy a népszavazással nem a pártok, hanem az emberek nyernek. A referendum milyen lehetőség a magyar emberek számára? Hiszen az már egészen bizonyos: nem csak a vizitdíjról, a kórházi napidíjról, illetve a tandíjról van szó.

- Ha 2006-ban az MSZP-SZDSZ-koalíció azzal kampányol, amit jelenleg művel, akkor nem lett volna szükség erre a népszavazásra. Valószínű, hogy a Fidesz-KDNP megnyeri a választásokat, így elkerülhettük volna azt a csapdát, amiben jelenleg Magyarország vergődik. Ez a népszavazás most azt is fölméri, hogy az elmúlt hat esztendőben az emberekben milyen szintet ért el az egészséges veszélytudat. A veszélyérzet nélküli ember kiszolgáltatott, hamis illúziók fogságában támolyog. Az országnép egy jelentős része az elmúlt években is a televízión át szemlélte a valóságot, a politikai vitákat, és ha nem tetszett neki, ha nem értette, vagy egyszerűen csak unta, akkor a távkapcsolóval csatornát váltott, filmet nézett vagy éppen vetélkedőt. Amikor a gyerek azzal jön haza az iskolából, hogy szeptemberben a nyolcadik osztályt a városi iskolában kell elkezdenie, mert a településen megszűnik a felső tagozat, akkor a szülő rádöbben, hogy nem a tévé képernyőjén, hanem vele történik a hír. Bezárják a po stát, ritkítják a buszjáratokat, megszűnik az eddig biztonságot jelentő orvosi ügyelet, a gyógyszerért is utazni kell, és számolgatni kezd a munkahelye jövőjében is bizonytalan szülő, hogy a gyerekek taníttatása évről évre nyomasztó gondot jelent. Döbbenten nézi a gázszámlát, és amikor a negyedik vizitdíj után a kórházban egy korábban gyors vizsgálatra most félesztendős várakozás után kap lehetőséget, akkor józanodni kezd, ébred a hipnotikus álomból: ez az ő élete, valósága, egy kattintással nem lehet átkapcsolni egy kedvező valóságra.

Ha ez a kijózanodás országos veszélytudattá növekedik és a népszavazás együvé rendezi, akkor az valóságot, történelmet formázó erő lehet. A politikai köznyelvben ezt nemzeti összefogásnak nevezzük. Ez legyűrheti a fortélyos kormányzati kommunikációt, a sikeres népszavazás, a többségi "igen" pedig mind a baloldalt, mind a teljes magyar belpolitikai magyar erőteret átrendezheti.

- Ez azt is jelentheti, hogy Gyurcsánynak még ebben az évben kitelik az ideje?

- Még március 15-e előtt is bekövetkezhet ez. Minden megtörténhet. Ez már a Gyurcsány utáni időszak kezdete, a hazai és az európai politikai életben is érezni ezt.

Teljes cikk: http://www.mno.hu/portal/544223