Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. február 24., vasárnap

330 - Ha körbevesszük magunkat ezen beszélő, mesélő tárgyakkal, melyek elvarázsolnak bennünket, kisugárzásuk által mi is teremtő emberekké válhatunk..

 PÓCS ALFRÉD: NEGYVENEZER ÉVE ÉLÜNK E SZENT HELYEN

A kályha a lakáskultúra jelentős része, dísze. Télen lobogó lánggal oltárrá válik, mely a lakás központi magja lesz - szent tér .Így tehát a csempéknek is szent dolgokat kellett közvetítenie. A régi magyar házakban a kemence volt a laknak szíve, melyben egész évben ott lobogott az ős. Az első őst a tűzzel lehetett megidézni, és ez maga az Isten volt. Ezt a szerepet vette át mára a cserépkályha, külsején az ősi jelképekkel, mesevilággal, mágikus mintákkal.

 

Ha körbevesszük magunkat ezen beszélő, mesélő tárgyakkal, melyek elvarázsolnak bennünket, kisugárzásuk által mi is teremtő emberekké válhatunk.. Ezekből a jelekből,jelképekből árad a harmónia,Mintha ösztönösen az aranymetszés örök egyetemes szabályai szerint íródtak volna a jelek! Génjeinkben örökül kaptuk őket már a kőkorszakban, a Kárpát hazában – hiszen legalább 40 000 éve élünk e szent helyen. A ősember barlang falán a nap útja, arányrendszere az aranymetszés szabályát adja meg. És az alapanyag, az agyag, talán még az aranykorból való, mikor az istenek még itt éltek a földön és az emberek félistenek voltak. Ez volt a paradicsom.

Innen jött az agyag és a tudás, a mívesség, mely együtt fejlődött az emberrel. A kiválasztott alapanyag és az emberi kreativitás végtelen lehetőségei, a készítési módok sokaságát hozták létre minden korszakban. Az elkészült remekművek mindig jelentéssel bíró tárgyakká váltak. Újrafogalmazni a régi üzeneteket! Megtalálni a kulcsot! Régen, ahová jelet tettek, annak oka volt – tudatosan tették.

Ennek a mesterségnek örökkön kell élnie, tovább kell hát adni, hogy mások is megérezzék a teremtő alkotás örömét. Hogyha kicsiben is, az Atya nyomában haladhassunk! A művész, mint közvetítő szerepel az időben eltérő korok között, mely egyetemes állandóságot sugall az örökkévalóságban.

( Elhangzott Egerben, a kézdivásárhelyi keramikus, László K ároly kiállításán)

 

 

Felvidéki Polgár Info