Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. február 24., vasárnap

335 - Frigyesy Ágnes: 2008. február 24-én mutatják be a Wittner Máriáról szóló 80 perces dokumentumfilmet.

"Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában!"
Hóhér, vigyázz!
Portréfilm Wittner Mária halálra ítélt szabadságharcosról2008. február 24-én mutatják be a Wittner Máriáról szóló 80 perces dokumentumfilmet - Hóhér, vigyázz! - címmel Budapesten, az Uránia Filmszínházban. Az '56-os halálra ítélt szabadságharcosról szóló filmet több évi kutatás után 2007. augusztusában kezdte el forgatni Siklósi Beatrix és Matúz Gábor.

Kutatásaik eredményeként többek között megszólalnak a foszereplőt kicsi korában nevelő apácák, egy cellatárs, valamint végig kísérték Wittner Máriát tavaly október 23-án, lementek vele együtt a volt ÁVH-központ (ma Képviseloi Irodaház) évtizedek óta elzárt hajdani kihallgatóhelyiségeibe.

A forradalmi portréfilmben Waszlavik László zenész köti össze harmonikájával a múlt század harmincas éveit a jelennel, továbbá részletek hallhatók Jenei Szilveszter: 1956 - Aki magyar című rockoperájából.

Wittner Mária szerint - noha vannak olyan vélekedések, mely szerint a múltat el kell felejteni - a véres események soha nem felejthetők el. Akik halálba mentek, üzenetet hagytak az utókor számára - mondta a 2008. február 22-i sajtótájékoztatón a szabadságharcos. Ő, mint túlélő, felvette keresztjét és mindent megtesz annak érdekében, hogy az utókor tisztán láthassa és értékelhesse az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit.

Siklósi Beatrix megállapította: - Wittner Mária élete isteni léptékkel kegyelemmel teljes, ám emberi mértékkel iszonyú kegyetlen, nagyon nehéz életút.

A díszbemutató után a filmet Balassagyarmaton mutatják be február 25-én, valamint nyáron levetítik az Erdélyi Magyar Ifjak augusztusi táborában. Itthon remélhetőleg az Uránia Filmszínház tűzi műsorára.

Frigyesy Ágnes