Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. június 7., vasárnap

2:726 - Frigyesy Ágnes: Sokan nemzeti színű, mások Árpádsávos zászlókkal indultak útnak, s az erdélyi hegyekben ránk váró magyar testvéreinknek integethettünk velük.

Frigyesy Ágnes
A "Székely gyors" immár másodszor az ezeréves határnál

A "Székely gyors", mely a csíksomlyói búcsúba és az 1000 éves határhoz viszi évente a zarándokokat: két év alatt fogalommá vált. E cikk írójának volt szerencséje már első alkalommal részt venni a nem mindennapi utazáson. Sokan nemzeti színű, mások Árpádsávos zászlókkal indultak útnak, s az erdélyi hegyekben ránk váró magyar testvéreinknek integethettünk velük. Az összetartozás érzése már Kolozsváron a szívekig hatolt.

Tavaly, és idén is az Erdélyi Magyar Ifjak vártak bennünket a kolozsvári állomáson. 2008-ban óriási rendőri kirendeltség pásztázta a könnyektől sem mentes testvérei kézfogást, ölelést, integetést. Idén már csak egy-két román rendőr vigyázta a rendet Kolozsváron. Tavaly mintegy négyszáz fővel, idén már 850 fővel, 13 kocsival indult útnak, a Kárpáteurópa Utazási Iroda és az Indóház Utazási Magazin szervezésében a magyar címeres mozdonnyal felékesített vonat. Már a Keletiben csodák részesei lehettünk. Zalatnay István, az Erdélyi Gyülekezet lelkésze és Kosinszky Béla, a Mátyás templom káplánja áldotta meg a vonatot és annak utasait!

Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője, valamint Hámori Ferenc, az Indóház Kulturális Magazin főszerkesztő kiváló szervező-munkájának eredményeképp a 850 utas remek elszállásolásban részesült. A csíkrákosi Kovács Anna-Mária családjával együtt szervezte meg 200 utas csíkrákosi-, valamint további öt faluban koordinálta 650 vendég elszállásolását. Minden állomáson zenével, énekkel, verssel és meleg vacsorával várták a zarándokokat.
Másnap, a csíksomlyói búcsúba indulás előtt a csíkrákosi vasúti vágányra beállt egy román vonat, melynek mozdonya elromlott. Így aztán a Székely gyors negyven perces késéssel indulhatott. Hogy véletlen malőr, vagy szándékos időhúzásra játszottak román testvéreink, rábízom olvasóimra. Mindenestre a különvonat utasai időben befutottak Csíkszereda vasútállomására, ahonnan gyalog zarándokoltak a Somlyó hegyre a pünkösdi szentmisére.

A Székely gyors másnap idén is befutott a Gyimesekbe, az ezeréves, történelmi Magyarország vasúti határállomásához, ahonnan a búcsújárók gyalogszerrel tették meg az utat a történelmi határig, ahol megtekintették a Rákóczi vár romjait, a vár tövében álló 30. számú MÁV őrházat, valamint részt vettek a kontumáci kápolna előtt Böjte Csaba által bemutatott szentmisén. Ezt követően "Pille" címmel rockballadát hallhattak az érdeklődők a Role Zenekar és a gyimesi hagyományőrző táncosok előadásában. "Ez a ballada rólunk szól, ott vagyunk a történetekben, a sohasem változó patak csobogásában, a szerelmét sirató csángó lány bánatában, táncoló ősapáink büszkeségben" - vallják az alkotók, Papp Kincses Emese rendező vezetésével.

S magáról a vonatban utazók hangulatáról is érdemes szót ejteni. Volt, aki már jövőre lefoglalta a helyét, mert mint mondta, idén februárban már alig akadt hely a Székely gyorson. "Zolika", aki a román vasút szolgálatában áll, s aki Dédán szállt fel, szintén fogalommá vált. Kis termete, jó hangulata, ugyanakkor határozott utasításai nélkülözhetetlenné tették a vonaton utazók számára. A vonatkísérők munkája is elsősorban a fel-és leszállásnál sokat ért! Visszafelé az úton egy Bécsben tanuló egyetemista került a vonatra, akinek elromlott az autója. Hegedűje, jó hangja viszont megmaradt, így a magyar népdaloktól, az ősi magyar énekekig volt hangos a büfékocsi. Méltóságát azonban mindenki megőrizte, ez is jellemzője a Székely gyors zarándokainak. A büfékocsit egyébként Pécsi L. Dániel jelképtervező 80 címere díszítette, aki elkészítette például Körösfő, Szék, Farkaslaka, vagy a Hétfalusi csángó közösség címerét. Ígérete szerint jövőre három csángó falu címerével lepi meg a csángómagyarokat, melyet a Székely gyors utasainak kíséretében adnak majd át 2010 Pünkösdjén.

A Székely gyors idén második alkalommal, balesetmentesen, lelki élményekkel gazdagon szállította Budapestre zarándokait. Székelyföld és a Gyimesek völgye, ott élő magyar testvéreink mosolya, könnye, ölelése összetart bennünket! Összetartozunk székely, csángó, magyar testvéreim!

Frigyesy Ágnes
(A szerző felvételeivel)

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/Szekelygyors2009_1.jpg
Indul a Székely gyors Budapestről

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/Szekelygyors2009_2.jpg
Pünkösd vasárnapján útban hazafelé a Gyimesekben

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/Szekelygyors2009_3.jpg
Székely huszárok Gyimesbükkön

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/Szekelygyors2009_8.jpg
Mikola István a Székely gyorson

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/Szekelygyors2009_9.jpg
Kovács Anna-Mária és párja gondoskodott 850 zarándok elszállásolásáról

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/Szekelygyors2009_6.jpg
Mi is itt vagyunk!

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/Szekelygyors2009_7.jpg
Érkezik a papság

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/Szekelygyors2009_10.jpg
Tőkés László, Németh Zsolt, Ráduly Róbert és Habsburg Mihály a csíksomlyói búcsún

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/Szekelygyors2009_5.jpg
Csíksomlyói Szűz Mária, könyörögj érettünk!

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/Szekelygyors2009_4.jpg
Íme a Székely gyors a Gyimesekben

 


 

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/SDC12989_k.jpg
Csíksomlyó 2009. Pünkösd - Kegytemplom: Napfelkelte templom ablakon keresztül, Babba Mária mellett.

---------------------------------------------------------------------