Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. július 22., péntek

10.159 - A cigánypolitika az MVSZ-MSZ szakértői tárgyalások tárgysorozatán!

Feladó: MVSZ Sajtószolgálat

Dátum: 2011. július 21. 18:04
Tárgy: A cigánypolitika az MVSZ-MSZ szakértői tárgyalások tárgysorozatán
Címzett: Kutasi József Antal


Véget értek a szakértői tárgyalások a Magyarok Világszövetsége és a Magyarok Szövetsége küldöttségei között. Az MVSZ Elnöksége kétlépcsős szavazással dönt emlékeztető jegyzőkönyv elfogadásáról. A tárgyalások, amelyeknek célja a két szervezet Magyarország eljövendő alkotmányával, illetve a történelmi alkotmány jogfolytonosságának helyreállításával kapcsolatos elgondolásainak megismerése volt, kitértek a cigánypolitika kérdéskörére is.  A cigánysággal kapcsolatban a felek irányadónak tartják Dr. Pokol Béla állásfoglalását, mely szerint >>a puszta „jogvédelemre”, illetve a „rasszizmus elhárítására” koncentráló cigánypolitika vakvágányt jelent<<.

 

„A térségben mindenhol 80-90%-os a cigányság  munkanélküliségi aránya már a rendszerváltás óta, mert a teljesítményorientált kapitalista viszonyok között a cigányság munkakultúrája, családi szocializációja és ebből fakadóan az oktatásuk sikertelensége stb. alkalmatlanná teszi őket arra, hogy komolyabb számban egy kicsit is magasabb szintű munkára alkalmazzák őket; körükben a bűnözés aránya mindenhol sokszorosa a többségi lakosságénak, szülési hajlandóságuk háromszoros-négyszeres a nem cigány népességhez viszonyítva. A cigányság helyzetét a teljes térségben együtt szemlélve nyilvánvalóvá válik, hogy illúziókat kerget az, aki csak a saját országán belül vizsgálódik, és úgy értékeli, hogy a „véletlenek”, az állami szervek „oda nem figyelése” és a többségi társadalom „kirekesztő magatartása” hozza létre a cigánykérdést, amiből logikusan eredne, hogy az államnak csak jobban oda kellene figyelnie rájuk, a többségi lakosság rasszizmusát felvilágosítással vissza kell szorítani stb., s ezzel az „elnyomott” etnikum helyzete megoldódik. Összehasonlító alapon vizsgálódva és mindenhol ugyanazokkal a problémákkal szembesülve azonban magától jön a felismerés, hogy sokkal mélyebb gyökerű okokkal állunk szemben, így a puszta „jogvédelemre”, illetve a „rasszizmus elhárítására” koncentráló cigánypolitika vakvágányt jelent.” (Pokol Béla: Európa végnapjai. Kairosz Kiadó, 2011, 7-8. oldal) 

 

Dr. Pokol Béla jogtudós, politológus, egyetemi tanár, a szociológiai tudomány (akadémiai) doktora – az Országgyűlés a közelmúltban választotta meg az Alkotmánybíróság tagjává. Ő volt a Kisgazdapárt egyetlen képviselője, aki 2000. december12-én, az Országgyűlés költségvetési vitája keretében merte vállalni véleményét, és ellene szavazott a Magyarok Világszövetsége költségvetés-megvonásának.

 

MVSZ Sajtószolgálat 7239/110721