Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. július 5., kedd

10.122 - A pénzvilág, a Finanzwelt lenne a bűnös, a gonosz?

Feladó: <SeeFee

Dátum: 2011. július 5. 17:54
Tárgy: Re: 10.093 - Jaj Jó Istenem! Ezt kell olvasni! Ez az igazság!
Címzett: jozsef@kutasi.e
u

Keressük a kiutat! Üdv.:  P.J.
 
Felszínrôl a gyökerekig
2011.07.04, 21:33                    Tartalomjegyzékhez               Egyszerű

A pénzvilág (1) avagy a politikai intézményrendszer (2) a társadalmi igazságtalanság tényleges okozója?

A"Finanzwelt" túlsúlya lenne a világban uralkodó és egyre növekvő igazságtalanság okozója, ahogyan azt Stéphane Hessel, az ismert filozófus megfogalmazta? (A kérdés felvetôje: Rôczey J. János, Genf)

A pénzvilág, a Finanzwelt lenne a bűnös, a gonosz?

Kétségtelenül hatalmas, tőkeerős, gazdasági szektor. Szerkezetéből adódóan dominál, nem a finánctőke szabad akaratából. Mintha lenne neki ilyen. Az emberi személynek sokak szerint lenne szabad akarata, de egy gazdasági ágazatnak? Esetleg a vezetőjének, ha az egy személy. De akkor megkérdezhetjük tőle, ki bízta meg. Azok, akik pénzüket pénzintézeteknél helyezték el? Tehát mindnyájan. Még az adósok is, akik, hitelt vettek fel, s ezzel ezeket az intézményeket elismerték?

Ki tartozik a Finanzwelt-hez? A banktisztviselő, a bankigazgató, a portás, a takarítónő? Hát nyilván mindegyik! Valamennyien felelősségre vonhatók? S milyen alapon? Mindenki felelősségre vonható lenne? Nem! Hát akkor ki? S mit vetünk szemükre vagy szemére? Azt, hogy a pénzforgalmat biztosítja, vagy azt, hogy más szektorokkal szemben túlsúlyban van. De ki tehet erről? Csak Ők: de jelentőségük funkciójából adódik s nem törvénytelenségből, becstelen szándékából.

A pénzforgalom nem könnyen áttekinthető része gazdasági életünknek, matematikai érzék kell hozzá, matematikai ismeretek, amivel - tudjuk az iskolából - nem mindenki rendelkezik. S mivel nem könnyen áttekinthető, minden vád rejtélyes, és ezért elfogadhatónak tűnik a többség számára. Blöff. Sok ilyen könyv jelent meg, állítólagos szakemberek tollából. Maguk is összezavarodtak, gyengék voltak úgy látszik matematikából, logikából.

Bigott ember az, aki ezt a populista szöveget beveszi: "a gonosz és gazdag emberek kezében van a világ"! Hozzá kell tenni azt, hogy legálisnak tartjuk, hogy kinevezzenek. Így került az a "kezükbe".

Kinek az érdeke tehetetlenségünket hirdetni? Azoknak, akik ma jól járnak a társadalmi igazságtalansággal. De ez egy kisebbség.

A pénzvilág azt teszi, amire lehetősége van törvényes keretek között. Te nem azt tennéd?

Töröljük el a pénzvilágot, akkor tán igazságosabb lesz a világ? Nem! Szegényebb.

A bigott gondolkodásra, a látszat-megoldásra kitűnő példa adódik különösen ebben a témában.

Ha pénz okozza a bajok okát - mondják - töröljük el a pénzt, s megszűnnek a bajok, megoldódik a probléma. Tényleg létezik olyan mozgalom, ahol cserekereskedelemre akarnak áttérni, s nem pénzzel mérni az áruk vagy akár a szolgáltatások értékét. Cserélnek. Adok egy harapófogót 10 kg cseresznyéért. Lemosom az autódat, te korrepetálod fiamat matekből.

Politikai intézményrendszeri helyzetelemzés

1. Tényszerű helyzet: ha az emberek nem kapnak közös, egyértelmű értékrendi kondicionálást (nevelést), akkor még saját nyelvükön sem értik meg egymást.

2. Kultúránk alapvetô hiányossága: nem elég érzelmileg szimpatizálni a legfontosabb társadalmi-jogállami alapértékkel, a közszabadság hordozta emberi méltósággal, hanem nap mint nap ismerni-ápolni is szükséges annak vonatkozásait.
A társadalmi értékrend sorrendbeli pilléreinek (közszabadság, emberhez méltó-szociális létbiztonság, tulajdon) elsôsorban egyetemesen egyértelmű formában és nem csak "nemzeti" módon szükséges megnyilvánulnia. Ez az európai kultúra közös nyelve, a privilegizált tôketulajdon kormányozta állam és a jelenlegi szolgaság-kultúra alternatívája. Magyarán: leendô, a világon legelsô és már valódi demokrácia.
 
Popovits János, München