Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. július 25., hétfő

10.179 - Az aprópénzig jutottak csak eddig a sokmilliárdos MVM-ügy nyomozói

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Az aprópénzig jutottak csak eddig a sokmilliárdos MVM-ügy nyomozói
[origo] 2011. 07. 25., 6:49

Egy 40 milliós tanulmány ügyében született meg az első gyanúsítás az MVM-ügyben, pedig a Kocsis István vezetése alatt kötött, a cég által is gyanúsnak talált szerződések értéke tízmilliárdokra rúg. Az állami tulajdonú energetikai cégcsoport maga is megtesz mindent azért, hogy minél kevesebb információt osszon meg a nyilvánossággal, pedig annak idején épp a Magyar Villamos Művek vezetése tett feljelentést. Az [origo] összegyűjtötte, eddig mit lehet tudni az MVM offshore-ügyleteiről.

Egy 40 millió forintos tanácsadói szerződés aláírása miatt lett gyanúsított az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) csoport korábbi vezetője, Molnár László. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gyanúja szerint a volt vezérigazgató-helyettes hűtlen kezelést követett el azzal, hogy szerződést kötött az offshore-hátterű Esplanade Hungary Tanácsadó Kft.-vel az atomerőmű-bővítés finanszírozásáról szóló tanulmány elkészítésére. A nyomozók szerint a tanulmány értéktelen, összeollózott dokumentum, és ezt támasztja alá az is, hogy az Esplanade nem szerepel az elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerzői közt.

Az NNI 2009 áprilisa óta vizsgálódik a szövevényes ügyben, de eddig minden megkeresést azzal hátrítottak el, hogy folyamatban van a nyomozás. Most kedden mondták ki először - megerősítve az MR1-Kossuth Rádió értesülését -, hogy gyanúsítottként hallgattak ki valakit, és állítólag további gyanúsítások is várhatók. A milliárdos nagyságrendű MVM-ügyek nyomozása ezzel több mint két évvel a feljelentés, illetve egy évvel a kormányváltás után új lendületet kaphat.

Mi történt az MVM-nél?

Az MVM-botrány lényege, hogy a legnagyobb forgalmú állami cégcsoport vállalatai 2006 és 2008 közt - különböző jogcímeken és szerződések alapján - nagyobb összegeket utaltak ismeretlen hátterű offshore-cégekhez. A pénz jelentős részét azóta sem kapták vissza, illetve nem kapták meg a szerződésben szereplő ellenszolgáltatásokat. A különböző ügyek valószínűleg összefüggnek, legalábbis erre utal, hogy egyes személy- és cégnevek rendszeresen felbukkannak bennük. (...)

- Hová lett a pénz?
- Hogyan derült ki?
- Kik intézték ezeket az ügyeket?
- Hogy halad az ügyek feltárása?
- Mennyi pénzről van szó?