Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. július 22., péntek

10.163 - Lapátra tehetnék a kisgyermekeseket és az időseket > Hir24.hu - FN.hu 2011. július 22. 09:05


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Lapátra tehetnék a kisgyermekeseket és az időseket
A Pénzcentrum birtokába került törvénymódosítás-tervezet szerint a kormány megszüntetné a védőhálót a 3 évnél fiatalabb gyerekek szülei és a nyugdíj előtt állók körül.
Hir24.hu - FN.hu 2011. július 22. 09:05

Amennyiben az országgyűlés elfogadja, a jövőben a védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók, ha nem kívánják tovább foglalkoztatni a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőket és az öregségi nyugdíjkorhatár előtt állókat. Ez derül ki a Pénzcentrum birtokába került törvénymódosítás-tervezetből.
Jelenleg a munkáltató csak rendkívüli felmondással szüntetheti meg a munkaviszonyukat többek közt azoknak, akik táppénzen vannak, várandósok, lombikbébi programban vesznek részt, gyesen, gyeden vannak, illetve dolgoznak, de a legkisebb gyermekük még nem érte el a 3 éves kort. Ezt változtatnák most meg.

Az előterjesztés szerint kikerülne a Munka törvénykönyvéből egyebek mellett az a rendelkezés, hogy csak különösen indokolt esetben lehet rendes felmondással elbocsátani azokat a munkavállalókat, akiknek kevesebb, mint 5 évük van hátra az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig. Ennek magyarázata, hogy a különösen indokolt eset fogalma nehezen volt értelmezhető, és bizonytalanságot okozott a munkaügyi gyakorlatban.

A kisgyermekes szülőknél is megszűnne a védőháló. A Pénzcentrum szerint a tervezetben lévő indoklásból úgy tűnik, a lépésre azért lenne szükség, mert a munkáltatók eddig is megszabadultak a gyermekesektől, csak rendkívüli felmondással, amit esetenként indokolatlanul alkalmaztak.