Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. július 21., csütörtök

10.151 - Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: Augusztus 15-től indul a lakossági energiahatékonysági pályázat

Feladó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 
Dátum: 2011. július 14. 16:53
Tárgy: Az NFM heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele2011-07-14


A Kormány elfogadta a Nemzeti Energiastratégiát
A kormány 2011. július 13-i ülésén elfogadta és az Országgyűlés elé terjeszti az új alapokon nyugvó Nemzeti Energiastratégiát, amely a hazai energiaellátás hosszú távú fenntarthatóságát, biztonságát és gazdasági versenyképességét biztosítja. A Nemzeti Energiastratégia kiszolgálja az elsődleges nemzeti érdekeket – garantálja az ellátásbiztonságot, figyelembe veszi a legkisebb költség elvét, érvényesíti a környezeti szempontokat, és biztosítja, hogy hazánk nemzetközi súlyával és erőforrásainak mértékével megfelelő arányban hozzájárulhasson a globális problémák megoldásához.
Augusztus 15-től indul a lakossági energiahatékonysági pályázat
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,6 milliárd forint keretösszegben ír ki pályázatot energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos új otthonok építésére az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében. A Mi otthonunk felújítási és új otthon építési Alprogram forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják.
Magyar kézben a MOL-pakett
A Magyar Állam 2011. július 7-én kifizette a 21,2 százalékos MOL részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát, ezzel visszavásárolta a pakett tulajdonjogát a Szurgutnyeftegaz orosz olajipari vállalattól. A lépés egyszerre gyarapítja a nemzeti vagyont, oldja meg a magyar-orosz kapcsolatokat terhelő helyzetet, és erősíti a MOL stratégiai vállalat jellegét.
Nincs alternatívája a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításának
Az atomtörvény módosítása és a folyamatban lévő atomerőművi stressz-teszt növeli a nukleáris biztonságot Magyarországon - hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a Paksi Atomerőmű Látogatóközpontjában megtartott sajtótájékoztatón 2011. július 7-én.
Erőműfejlesztés Százhalombattán
A GDF SUEZ százhalombattai beruházása nemcsak illeszkedik a kormányzati törekvésekhez, hanem némiképp meg is előlegezi a Nemzeti Energiastratégiában foglalt célkitűzéseket – hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár 2011. július 12-én, a Dunamenti Erőmű új, 407 MW-os erőművi blokkjának avatásán, Százhalombattán.
Véget ér az iparszerű privatizáció
Valódi önállóság csak a gazdasági mozgástér nemzeti érdekek szerinti növelésével teremthető – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Külpiaci Értekezleten 2011. július 7-én, Budapesten. A tárcavezető a magyar kormány külgazdasági kapcsolatrendszerének a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot érintő legfontosabb elemeit ismertette.
Új kezdetre van szükség a vasútnál
A vasútnak ismét fontos kitörési ponttá kell válnia és felzárkózási lehetőséget kell kínálnia - hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a 61. Vasutasnap alkalmából tartott ünnepségen, amelyen a MÁV Csoport 213 vasúti tisztet avatott fel 2011. július 8-án, Budapesten.
Közlekedéspolitika: sikeresen zárult a magyar elnökség
Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár a magyar elnökség közlekedéspolitikai eredményeiről számolt be az Európai Parlament szakbizottsága (TRAN) előtt 2011. július 12-én, Brüsszelben. Kifejtette, hogy Magyarország a spanyol és belga triótársak munkájára építve szinte kivétel nélkül teljesítette ambiciózus közlekedési céljait. A bizottsági értékelés szerint az elmúlt félév az egyik legsikeresebb elnökségi időszak volt a közlekedéspolitikában.
Stratégiai jelentőségű elnökségi eredmények
Hatékonyan járultunk hozzá az erős, versenyképes Európa kiépítéséhez az elnökségi félév alatt is – jelentette ki Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki az Európai Parlament Iparért, Kutatásért és Energiáért Felelős Bizottsága (ITRE), majd Regionális Fejlesztési Bizottsága (REGI) előtt számolt be az elért eredményekről 2011. július 11-én, Brüsszelben.