Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. július 22., péntek

10.156 - A Magyarok Világszövetsége üdvözli osztrák politikusok pár nappal ezelőtti nyilatkozatát,/...

Feladó: MVSZ Sajtószolgálat

Dátum: 2011. július 22. 14:19
Tárgy: Magyar nagykövet nemzetközi politikai kockázatot jelentő megnyilvánulása
Címzett: Kutasi József Antal

A Magyarok Világszövetsége üdvözli osztrák politikusok pár nappal ezelőtti nyilatkozatát, amelyben a volt osztrák igazságügyi miniszter, Dr. Hans R. Klecatsky is elítélte Magyarország bukaresti nagykövetének, Füzes Oszkárnak nemzetközi politikai kockázatot jelentő megnyilvánulását – közölte mai sajtótájékoztatóján Bottyán Zoltán, az MVSZ Trianon-ügyi szóvivője. Az MVSZ felszólította Martonyi János külügyminisztert, hogy kövesse meg a beosztottja által megengedhetetlen módon megsértetteket, hívja vissza és távolítsa el a diplomáciai testületből a feladatra alkalmatlanná vált bukaresti nagykövetét, Füzes Oszkárt.

Mint az MVSZ Sajtószolgálatának július 19-i közleménye is beszámolt róla, Füzes Oszkár bukaresti magyar követ júniusi, botrányt okozó kijelentése újra a közfigyelem középpontjába került, sőt immár nemzetközi hullámokat keltett. (http://mvsz.hu/sajtoszolgalat/20110719_osztrakpolitikusok.html)

Füzes Oszkárnak a román sajtóban megjelent kijelentéseit az Origo tudósításában idézzük: "Húszezer magyarországi idiótát leszámítva, senki sem gondol arra, hogy visszavehetjük Erdélyt vagy Erdély egy részét" - jelentette ki a ziare.com román internetes oldal szerint Magyarország bukaresti nagykövete. Füzes Oszkár a lapnak adott interjúban kitért arra, hogy a két ország között hétszáz évig nem volt baráti viszony, a magyaroknak "nagyon-nagyon nehéz" volt elismerni, hogy elveszítették az Erdélyért folyó harcot, de tudomásul vették ezt, Magyarország pedig "már százszor elismerte, hogy nincs többé területi követelése".

Bottyán Zoltán emlékeztetett: az egyetemes magyar népet legitim módon egyedül képviselő Magyarok Világkongresszusának álláspontja az első és második világháborút lezáró trianoni és párizsi  békével kapcsolatban kiemelt fontosságú petícióban olvasható. A petíció kimondja, hogy a trianoni és a párizsi béke fölülvizsgálandó, és ez nem Magyarország és szomszédainak ügye csupán, hanem egész Európa ügye, ezért is a címe: Igazságot Európának! (http://mvsz.hu/#igazsagot)

 

A szóvivő felsorolta a Magyarok Világszövetségének Martonyi János külügyminiszter felé megfogalmazott elvárásait:

1.      A Külügyminisztérium kövesse meg a magyar népet beosztottjának, a diplomata státussal összeegyeztethetetlen, minősíthetetlen sértései miatt.

2.      A Külügyminisztérium haladéktalanul hívja vissza és távolítsa el a magyar diplomáciai testületből a teljesen alkalmatlanná vált Füzes Oszkárt! Az osztrák politikusok felszólalása bizonyítja, hogy amennyiben a KM ezt a lépést nem lépi meg, súlyosan árt Magyarországnak.

3.      A Külügyminisztérium indítson képzést a magyar diplomáciai kar tagjai és a kötelékében álló személyek számára magyar történelemből és magyarságtudományokból annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló, tudatlanságból fakadó botrányok ne fordulhassanak többé elő.

A Magyarok Világszövetsége felelősnek tartja a Külügyminisztériumot azért a Magyarországot gyalázatosan „bemutató", Brüsszelben terjesztett kiadványért is, amely az utóbbi évtized egyik legnagyobb botránya volt, és amelynek személyi felelősét mind a mai napig nem nevezték meg.

 

Bottyán Zoltán tételesen cáfolta Füzes Oszkár megnyilvánulásának súlyos, és súlyos nemzetközi következményekkel járó tárgyi tévedéseit:

1.      Nincs 700 éves román-magyar  ellenségeskedés Erdély birtoklásáért: ez az ellenségeskedés Habsburg indíttatású és a 18. század második harmadára, Micu-Klein fellépésére megy vissza, tehát alig több, mint 200 éves (Kocsis István: A meztelen igazságért, Püski, 1996);

2.      A románokkal szemben egyetlen háborút sem veszítettünk el (Igazságot Európának, különösen Indoklás, 3., 5., 6., 9.) – a velük és más együttélő népekkel folytatott harcunk az oszd meg és uralkodj ellenében folytatott önvédelmi harc volt;

3.      Nyomatékosan rá kell mutatnunk, hogy Füzes Oszkár kijelentésében nem egy balszerencsés elszólással állunk szemben, sőt nem is egyetlen diplomata politikai alkalmatlanságával, hanem részben a második világháborút követő egyedülállóan kollaboráns, elnemzetlenítő „nemzetpolitika", részben a kormányon lévő „nemzeti elkötelezettségű" pártok fogalmilag is tisztázatlan  nemzetpolitikájának szükségszerű következményével (lásd Schmitt Pál államfői tanácsát a román állam főhatósága alatt élő magyaroknak, Alföldi Róbert déjà vu esetét a román nemzeti ünneppel, illetve a külügyi államtitkárnak ez ügyben tett állásfoglalását)
MVSZ Sajtószolgálat

7240/110722