Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. július 20., szerda

10.133 - Állami lakásokat kapnak a fideszes hivatalnokok

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Állami lakásokat kapnak a fideszes hivatalnokok
2011. július 19., kedd, 12:45 HVG

Hivatali lakást adna a zömében fideszes pártállású kormánymegbízottaknak - a miniszterekhez és az államtitkárokhoz hasonlóan - a kormány. A július 18-án elfogadott kormányrendelet ismét bevezeti az állami vezetők számára a VIP-kórház intézményét is: az államigazgatási vezetők újból soron kívül juthatnak hozzá az extra és térítéses egészségügyi szolgáltatásokhoz két fővárosi kórházban.

Módosította és újabb jogosítványokkal bővítette a hivatalba lépése után elfogadott államigazgatási vezetők juttatásairól szóló kormányrendeletet az Orbán-kabinet. A július 18-án elfogadott, a hétfői Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint nemcsak a minisztereknek és az államtitkároknak jár ezentúl hivatali lakás, hanem a tavaly kinevezett kormánymegbízottaknak is.

A miniszterelnök - a közigazgatási miniszter, Navracsics Tibor javaslatára - a különféle területi hivatalok egyesítésével létrehozott, január 1-jétől működő fővárosi és 19 megyei kormányhivatal élére december 23-án nevezte ki a kormánymegbízottakat. A vezető hivatalnokok többsége kormánypárti parlamenti képviselő, politikus: így a budapesti élére a korábbi fideszes főpolgármester-helyettes, Pesti Imre, a baranyai élére a KDNP-s Hargitai János, a borsod-abaúj-zempléni élére a fideszes Demeter Ervin, a hajdú-bihari élére a térség fideszes választókerületi elnöke, Rácz Róbert került.

Két szoba vagy kétszázezres lakbér

A kormányrendelet szerint a kabinet legfeljebb két szobás lakást köteles biztosítani Budapesten vagy vonzáskörzetében, illetve a kormánymegbízott által vezetett megyei hivatal székhelyén vagy annak vonzáskörzetében. Ha az állam nem tud megfelelő lakást adni a hivatalnokoknak, akkor állnia kell az albérlet költségeit. Ha ez utóbbit veszik igénybe, ezt az állami vezetőknek számlával kell igazolniuk, az összeg pedig a rendelet szerint nem haladhatja meg a köztisztviselői illetményalap hatszorosát, azaz nem lehet több havi 232 ezer forintnál. A rezsiköltségeket az állami vezetőknek maguknak kell állniuk.

A kormányrendelet szerint kizáró ok lehet, ha a miniszternek, államtitkárnak, kormánymegbízottnak esetleg az adott városban van lakása: erről magának kell nyilatkoznia, s ennek alapján a "közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter" dönt. A tavaly elfogadott rendelet még a közigazgatási és igazságügyi minisztert - aki a kabinet személyzeti politikájáért is felelős - nevezte meg felelősként, a mostani módosítás viszont már így - "közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős"-ként - nevezi meg a Navracsics által betöltött tárcát.
Lakásbotrány

Tizenkét államtitkárnak bérelnek szolgálati lakást a minisztériumok. Ezek átlagos bérleti díja 216 ezer forint, így évente több mint 31 millióba kerül a kormánytagok elhelyezése - írta március végén a Blikk, amely tavasszal arról is beszámolt, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Répássy Róbert lakik a legnagyobb, 158 négyzetméteres lakásban. A lap szerint 100 négyzetméter feletti lakást kapott Kontrát Károly belügyi államtitkár és Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára, a tizenkét ingatlan közül pedig csak négy állami tulajdonú, nyolcat magánszemélyektől bérelnek a tárcák.

Újból lesz VIP-kórház

A hétfőn elfogadott módosító egy teljesen új paragrafussal egészül ki: a jövőben az állami vezetők, továbbá a miniszterek kabinetfőnökei különleges és soron kívüli egészségügyi szolgáltatásokat kaphatnak.

Erre a kormány két fővárosi intézményt, a Honvédkórházat és a budapesti orvosi egyetem, a Semmelweis klinikáit jelölte ki. A két kórházzal Navracsics tárcája fog különmegállapodást kötni, és az extra szolgáltatásokért (egyágyas szoba, soron kívüli eljárás) járó díjakat is a közigazgatási tárca fogja kifizetni.


Az állami vezetők egészségét a Semmelweis Egyetem garantálja
Fotó: Semmelweis Egyetem

Ilyen szolgáltatásokat az előző kormányok is nyújtottak az állami vezetőknek, de a második Orbán-kormány hivatalba lépését követően tavaly törölte a rendelet vonatkozó passzusait. Egy év elteltével viszont ismét bevezette őket.

A Semmelweis Egyetem honlapja egyébként most is hirdeti azt a különleges szolgáltatását, mely szerint különleges ellátást garantál a politikusoknak. "Az állami vezetők részére az érvényes társadalombiztosítás keretein belül kiemelt, soron kívüli, magas színvonalú egészségügyi ellátást nyújtunk (...) hotelszolgáltatást biztosító lakosztályokban" - olvasható az egyetem oldalán.

Az állami tisztviselők számára a magyar állam az 1940-as évektől tart fenn külön intézményt, illetve egy kórházon belül külön részleget. Ez több rendszerváltást is túlélve a Kútvölgyi Kórház volt, ami 1943-ban még Horthy Miklós kormányzó nevét viselte, az 1950-es évektől kezdve pedig a köznyelv "pártkórházként" emlegette, és 1956-ig fegyveresen védték. Haláláig ide járt gyógykezelésre Kádár János is. A rendszerváltás után az épületegyüttest a Semmelweis Egyetem kapta meg.