Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. augusztus 17., szombat

17.569 - SZENT ISTVÁN-NAPI PROGRAMKAVALKÁD, 2013. augusztus 20. Magyarország

SZENT ISTVÁN-NAPI PROGRAMKAVALKÁD

Családi hagyományőrző programok, ünnepi kenyéráldás, Ákos-koncert Budapesten, lampionos csónakfelvonulás Ráckevén, a Csík Zenekar jubileuma Százhalombattán, Szent István-napi gőzös a Börzsönybe, gőzfelhős császári élményvonat Gödöllőre... 
Fesztiválsziget Esztergomban borünneppel és Fabók Mancsival, visegrádi tűzijáték a Duna felett - rövid ízelítő a Budapest és Környéke Régió nemzeti ünnepünkre összeállított programkínálatából.
 
FELHÍVÁS!

A Magyar Hajózási Országos Szövetség 7000 fővárosi lakos számára díjmentesen nyitja meg a budapesti dunai hajókat augusztus 20-án. A 10 órától kezdődő programon bárki részt vehet, előzetes regisztráció után. A programot délben hajókürt koncert zárja, melyre a hajók alakzatba állnak a Duna Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszán. A 7000 fő be- és kiszállítása a Lánchíd pesti hídfőjénél az Akadémia kikötők és a Kossuth Hajó segítségével történik.

A fedélzetre díjmentesen felszálló több ezer fős tömegnek lehetősége van 100 Ft-tal hozzájárulni az SOS Gyermekfalvak munkájához. A kihelyezett urnákban összegyűjtött adományok célhoz jutását a MAHOSZ garantálja.

A civil kezdeményezés célja a budapestiek számára a kulturált közös politikamentes ünneplés megteremtése a nem csak a fővárost, hanem a nemzeteket is összekötő Duna vízén.

Együtt az Ország! - Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án Budapest és Környéke az alábbi, változatos családi és szabadidős programokkal várja mindazokat, akik méltóképpen kívánják ünnepelni az Államalapítás Emléknapját: 
 
ÁLLAMI  PROGRAMOK BUDAPESTEN
 
10:00-tól népművészeti előadások és koncertek várják a Clark Ádám térre látogatókat. Gólyalábas kavalkád, tortaavató ünnepség, hagyományőrző táncosok, népdalénekesek, valamint az Ének Iskolája produkció műsora igazi családi szórakozást ígér.
14:30-tól ökumenikus kenyéráldás pékmesterek és határon túli fiatalok részvételével: a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret a Clark Ádám téren áldja meg Szebik Imre, az Evangélikus Egyház nyugalmazott püspöke.
17:00-tól ünnepi szentmise és Szent Jobb-körmenet a Bazilikánál: az Ország Kenyerét a Szent István téren szentelik meg az ünnepi szentmise alkalmával. A szentmise után a Szent Jobbot a Magyar Honvédség alakulatai és a körmenet kíséri a Szent István Bazilikától.
18:30. „Fölszállott a páva" produkció
A nagysikerű hagyományőrző-népzenei műsor résztvevőinek előadását a Clark Ádám téren tekinthetik meg az érdeklődők.
19:30-tól ünnepi komolyzenei koncertek: Demény Balázs zongoraestjét a Fasori Református templombanFassang László orgonaestjét a Szent Anna templomban (Batthyány tér) hallgathatjuk meg.
21:00-tól Ünnepi tűzijáték a Duna-parton: a hagyományos ünnepi fényjátékot a három uszályról és a Lánchídról fellőtt rakéták látványa szolgáltatja. budapesti tűzijáték kísérőzenéjeként Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző különleges zenei szvitje hangzik el a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar és az Akadémiai Kórustársaság tagjai, valamint Szokolay "Dongó" Balázs előadásában.
22:00-tól Ákos koncert a budavári Dózsa György téren. A koncert helyszínén, az I. kerületi Dózsa György-szobornál a tűzijáték kivetítve látható majd.
A budai Várban a Mesterségek Ünnepe (lásd alább!), a budai rakparton Gasztrosétányszórakoztatja a látogatókat egész nap.
 
További ünnepi programok Budapesten:

ERKEL FERENC: ISTVÁN KIRÁLY
Operaelőadás a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon
Államalapításunk ünnepén, augusztus 20-án kedden 19.00 órától a Budapesti Nyári Fesztivál Erkel Ferenc utolsó befejezett operájának bemutatójával tiszteleg Szent István király emléke előtt, neves operaénekesek közreműködésével. A történelmi hitelességű opera államalapító királyunk uralkodásának utolsó éveit idézi fel, középpontjában azzal az örök érvényű gondolattal, mely szerint a magyar nemzet mindenkori boldogulásának kulcsa az összetartás. További információ és jegyrendelés a Szabad Tér Színház honlapján.
 
MESTERSÉGEK ÜNNEPE
Idén immár 27. alkalommal népesül be a Budai Vár, augusztus 17-e és augusztus 20-a között, hogy a közel 800 résztvevő mester portékáival elkápráztassa a látogatókat. A rendezvény idei fő témája a gyapjú lesz: annak minden feldolgozási fortélyával, formájával készülnek majd a mesterek. Idén Kirgizisztán népművészei vendégeskednek a Mesterségek Ünnepén, a keddi zárónap színpadi programjait pedig a Técsői Banda, a Zengővárkonyi Hagyományőrző Együttes, a délutáni bábos-táncos kavalkád, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség műsora, a Zurgó Együttes ünnepi koncertje, továbbá Berecz András esti, Gyergyó népzenéjére komponált koncertje teszi feledhetetlenné. Az Oroszlános Udvarban pedig Korzenszky Klára gyermekkoncertjét, a 20 éves Gázsa Zenekart, a Netz Táncprodukció műsorát, valamint a Cimbaliband koncertjét hallgathatjuk.   
A HOSSZÚ HÉTVÉGE ÜNNEPI PROGRAMJAI VIDÉKEN
(válogatás)
  
Szent István napi nosztalgiautazás a Morgó gőzössel a Királyréti Erdei Vasúton 
A magyar államalapítás ünnepén a börzsönyi erdők között, Kismarostól Királyrét állomásig gőzvontatású nosztalgiavonatok is közlekednek a Morgó nevű gőzössel. A vonatok közlekedése műszaki viszonyoktól függő, utazásuk előtt kérjük, érdeklődjön a vasútüzem elérhetőségein.
Gőzvontatású nosztalgia vonatok indulnak Kismarosról:
10.00, 12.00, 14.00, 18.00.
Gőzvontatású nosztalgia vonatok indulnak Királyrétről:
8.38, 10.38, 12.38, 16.38.
A vonatokon a nosztalgia díjszabás lesz érvényben

Gőzfelhős kirándulóvonat Gödöllőre - Látogatás a Királyi Kastélyban
időpont: 2013. augusztus 20.  9.40 - Budapest Nyugati pályaudvar
Kirándulóvonat indul Budapest Nyugati pályaudvarról a festői szépségű Gödöllőre. A gőzmozdony húzta szerelvényben a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak kicsik és nagyok a „boldog békeidők" hangulatában. A vonaton korhű ruhás személyzet teljesít szolgálatot! A nosztalgiavonat utasait a Gödöllői Királyi Kastély előtt "Erzsébet királyné" - azaz "Sisi" - és párja, "Ferenc József császár" köszönti megérkezéskor. 
A vonatra  programcsomagot is ajánlunk:
Gödöllőre érkezés után vezetett tárlatlátogatás Erzsébet királyné kedvenc nyári kastélyában.  A Gödöllői Királyi Kastélyban ismerkedés a királyi család életével és szokásaival. A kastélylátogatást követően egy rövid séta következik, majd háromfogásos ebéd az Erzsébet Királyné ÉtterembenUtána szabadprogram a nosztalgiavonat visszaindulásáig.
 
További részletes információ (menetrend, jegyárak, programcsomagok) MÁV Nosztalgiaweboldalán.
 
AUGUSZTUS 20. - MINDEN MAGYAROK NAPJA
Százhalombatta
/a XX. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál keretében/
 
Százhalombatta Város Önkormányzata, a Barátság Kulturális Központ és a Magyarok Öröksége Alapítvány közös rendezvénye. Egész napos programok: népművészeti vásár, hungaricumok utcája, néptánc gálák, népzenei koncertek, családi programok, utcabál
9:00        Szentmise a Szenti István templomban
10:00   Rédli Éva és Szélpál Stefi „ Az erdei tündér titka" interaktív meseszínháza
11:00   A Pozsonyi sétatéren Korpás Éva és zenekarának gyermek műsora
12:00   Jó ebédhez szól a nóta - közreműködik: Ökrös Tibor prímás és népi Zenekara
14:00   A Pesovár Ferenc Művészeti Iskola műsora
15:00   Az első Pesovár napok díjazottjainak gálaműsora
16:00   A Püspökhatvani népzenekar koncertje Pál Lajos vezetésével
17:00  Határon túli magyar táncegyüttes műsora: Róna Táncegyüttes -Szabadka
19:00   Városi ünnepség és kenyéráldás a Szent István téren.
20:30-tól kezdődik a CSÍK ZENEKAR 25 éves jubileumi koncertje, vendég: Presser Gábor
22:00-24:00    Utcabál a Damjanich úton
 
A MEGHIRDETETT PROGRAMOKON A RÉSZVÉTEL INGYENES!
További, egész napos program a Mezőföldi falu a városban, melynek során a falusi kultúrával, kézművességgel, szokásokkal lehet megismerkedni, azokat kipróbálni. Mezőföldi ételkóstoló: kukorica prósza és málé.
A Damjanich utcában Hungarikumok Utcája lesz, ahol megjelennek a hungaricum élelmiszert, pálinkát, bort árusító pavilonok, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének kemencéiben frissen sült finomságok. Mindezek mellett megtalálhatók a kézművesek remekei, népi-iparművészeti termékei. Este ünnepi díszkivilágítás a Damjanich úton.
Minderről bővebben a  XX. SUMMERFEST Folklór Fesztivál honlapján. 
 
Ráckeve, Savoyai-kastély - Szegedi Kis István sétány
2013. augusztus 19. (hétfő)
 
Gyülekezés 20.00 órától a Savoyai-kastély előtti Duna-szakaszon, a csónakok látványos felvonulása sötétedéskor indul. Kikötés és eredményhirdetés a Szegedi Kis István sétányon, a PEK színpadon. Az eredményhirdetés után Vízparti Utcabál a CSIGA BIG BAND-del.
Ne feledje: 
„Ha Lampionos Csónakfelvonulás – akkor Ráckeve"
Szent István-napi ráckevei programok augusztus 20-án délután 14 órától indulnak. 18 órától kezdődik a Szent István napi városi ünnepség, 19 órától pedig indul a zenés menettáncos felvonulás. Az ünnepi este a Summerfest Nemzetközi Gálaműsorával folytatódik, 20 ország népi táncosainak részvételével.
Kb. 22:30-tól Ünnepi tűzijátékkal zárul a program a Savoyai-kastély parkjában.
Bővebben az ünnepségről: www.summerfest.rackeve.hu .
 
SZENT ISTVÁN-NAPI FESZTIVÁLSZIGET ESZTERGOMBAN
 
Az ősi magyar koronázóvárosban a hagyományos Szent István-napi Fesztivál idén ötnapos zenei fesztivállá bővül, országszerte ismert előadók kíséretében — mint a Kiscsillag, a Tankcsapda, a Bon-bon, Somló Tamás, Szandi és az Indiretta. Az új kenyér ünnepe előtti napokban vásározók, kézművesek, táncosok és zenekarok veszik birtokukba a Kis-Duna-sétány mentén található rögbipályát.
BÁBSZÍNHÁZI ELŐADÁS!  Fabók Mancsinak, a Miskolci Nemzeti Színház művészének bábozást, mesemondást és népi éneklést ötvöző előadásában élvezhetjük "A székely menyecske és az ördög" című darabot augusztus 19-én, hétfőn 16 órától a Fesztiválszínpadon.
A zene és tánc mellett a hazai borászat és borkultúra jeles pincészeteinek széles borválasztékával ismerkedhetünk a Szent István-napi Borünnepen, Keresztes Árpád bordalainak kíséretében.
Esztergom, a Dunakanyar kapujának is nevezett város, ezzel a fesztiválsorozattal szeretné a nagyvilágnak megmutatni, hogy továbbra is tárt karokkal várja az idelátogatókat, minőségi szórakozást és kikapcsolódást biztosítva.
További részletes információk a  www.fesztivalsziget.hu weboldalon!
 
ÜNNEPSÉGEK VISEGRÁDON
 
Államalapító Szent István királyunk ünnepén szeretettel hívjuk Visegrád minden polgárát és vendégeinket az alábbi programokra:
2013. augusztus 19. hétfő, 20 órától ünnepi gálakoncert az ABS Big Band előadásában.
A révparkoló melletti füves területen a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia Zenekarának Big Band formációja ad koncertet. Az est folyamán a '30-as évektől napjainkig népszerű örökzöld big band melódiák és feledhetetlen swing dallamok csendülnek fel.
21.30-tól TŰZIJÁTÉK A DUNA FELETT Nagymaros és Visegrád közös rendezésében.
Augusztus 20. kedd, 9 órától Ünnepi szentmise, majd kenyérszentelés és ünnepi műsor a római katolikus templomban
A „Szent István a magyarok királya" című zenés históriát a Tabulatúra régizene-együttes adja elő. Narrátor: Póka Éva. 
Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Visegrád Városa!