Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. augusztus 31., szombat

17.662 - Putyin: Teljes képtelenség, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvert alkalmazzon a saját népe ellen


Feladó: Illés György
Dátum: 2013. augusztus 31. 20:08
Tárgy: Putyin: Teljes képtelenség
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>


Külföld :: 2013-08-31. 17:12


Putyin: Teljes képtelenség, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvert alkalmazzon a saját népe ellen

Az orosz államfő szerint elképesztő ostobaság lett volna a szíriai kormány részéről, hogy akkor vessen be vegyi fegyvert, amikor a hadserege ellentámadásban van és bekeríti az ellenzéki erőket. Felszólította az Egyesült Államokat, hogy mutassa be állítólagos bizonyítékait az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Mindeközben Szíria legfőbb katonai szövetségese, Irán parlamenti delegációt küldött Damaszkuszba, a németországi zsidók pedig "végzetes hibaként" értékelték, hogy a gazdaország kimarad a katonai akcióból.

Az orosz elnök Vlagyivosztokban nyilatkozott az újságíróknak, ahol teljes képtelenségnek nevezte, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvereket vetne be a saját népe ellen. Putyin felszólította az Egyesült Államokat, hogy mutassa be állítólagos bizonyítékait az ENSZ Biztonsági Tanácsának.
Az orosz államfő a damaszkuszi vezetést ért vádakkal kapcsolatos kételyeinek hangot adva megjegyezte, hogy értelmetlen lett volna "ilyen körülmények közepette ütőkártyát adni azoknak a kezébe, aki folyamatosan külső katonai beavatkozást sürgetnek."
A munkalátogatáson a távol-keleti Vlagyivosztokban tartózkodó Putyin napok óta nem nyilatkozott a sajtónak a Szíria elleni lehetséges nyugati katonai csapás ügyében, ugyanakkor a héten Angela Merkel német kancellárral és Haszan Róháni iráni elnökkel is telefonon egyeztetett a kérdésben.
Putyin a G20-as csúcstalálkozón Szíriáról is tárgyalna
Az orosz államfő azt reméli, hogy a G-20-as csoport jövő csütörtökön kezdődő szentpétervári csúcstalálkozóján találkozhat Barack Obama amerikai elnökkel, és vele, valamint a fórum többi résztvevőjével megvitathatják a szíriai helyzetet - erről szombaton beszélt Vlagyimir Putyin Vlagyivosztokban.
"Hogy mit is mondanék neki (Barack Obamának)? Nem is tudom. Elsősorban nem mint kollégámhoz, nem mint az Egyesült Államok elnökéhez, nem mint államfőhöz, hanem mint Nobel-békedíjashoz fordulnék" - mondta az orosz elnök arra a kérdésre, miről beszélne az amerikai elnökkel.
Putyin nem vette fel Obamával a kapcsolatot azóta, hogy felmerültek a vegyi fegyver bevetésével kapcsolatos újabb vádak a szíriai vezetés ellen.
Az orosz politikus elismerte, hogy a G20-as csoportnak nincs jogi státusa, és nem helyettesítheti az ENSZ Biztonsági Tanácsát, amely döntést hozhat a Szíria elleni erőszak alkalmazásáról, de a szervezet szerinte alkalmas arra, hogy a problémákat megvitassák a csúcstalálkozón.
A németországi zsidók bírálják a kormányt a katonai akció elutasítása miatt
A német kancellár szerint Oroszország és Kína miatt nem tud fellépni a nemzetközi közösség egységesen a szíriai gáztámadás ügyében. Angela Merkel egy szombati lapinterjúban hangsúlyozta: "nagyon sajnálatos, hogy Oroszország és Kína már hosszú ideje akadályozza az egységes álláspont kialakítását, ez jelentős mértékben gyengíti az ENSZ-et".
Hozzátette: a szíriai nép ellen intézett vegyifegyver-támadással "ledőlt egy tabu", amit nem szabad annyiban hagyni. Németország azonban csak ENSZ-felhatalmazással, vagy egy NATO-akció keretében, vagy pedig egy európai uniós küldetés részvevőjeként vetheti be hadseregét, ezért jelenleg "fel sem merül", hogy a Bundeswehr bekapcsolódjon egy esetleges szíriai intervencióba - mondta a kancellár az Augsburger Allgemeine című lapnak.

Guido Westerwelle
A berlini vezetésben "erősödik az a meggyőződés", hogy a gáztámadás a damaszkuszi rezsimnek tulajdonítható. Mindazok az érvek és tények, amelyeket John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken a nyilvánosság elé tárt, "hihetőek" és "komolyan kell venni őket" - emelte ki a homokos Guido Westerwelle a Welt am Sonntag című vasárnapi lapban megjelenő interjúban, amelyből előzetesen közöltek részleteket.
Ugyanakkor a német kormány eddig következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy a vegyi fegyver bevetése egy határ átlépését, új minőséget jelent a szíriai konfliktusban, de a helyzetet politikai, diplomáciai eszközökkel kell rendezni, lehetőleg az ENSZ keretein belül.
A katonai beavatkozást és az esetleges intervencióhoz nyújtott német támogatás gondolatát az ellenzék és a lakosság többsége is elutasítja. Természetesen a németországi zsidó közösségeket összefogó szervezet viszont bírálja a kormányt, amiért elzárkózik a részvételtől az esetleges katonai akcióban.

Dieter Graumann és Angela Merkel
Németország "végzetes hibát követett el", amikor két évvel ezelőtt nem vett részt a Líbia felszabadítására indított nemzetközi műveletben, és ezt a hibát nem szabad ismét elkövetni - emelte ki Dieter Graumann, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke.
Iráni parlamenti küldöttség érkezett Damaszkuszba
A szíriai kormánnyal való szolidaritás jegyében iráni parlamenti küldöttség utazott szombaton Damaszkuszba.
Az ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint a medzslisz külügyi bizottságának háromtagú delegációját ötnapos látogatása során fogadja Bassár el-Aszad szíriai elnök is. A küldöttséget Alaeddin Borudzserdi, a bizottság elnöke vezeti.
A síita Irán a síita ághoz tartozó alavita kisebbség által uralt damaszkuszi rezsimet támogatja a szíriai polgárháborúban.Teherán hevesen ellenzi az Egyesült Államok készülődő szíriai beavatkozását.
Szíria Teherán legfőbb szövetségese a térségben az ősellenségnek tekintett Izraellel szemben.
Frissítés: "Washington bizonyítékai nem is léteznek" - Putyin vlagyivosztoki beszédének frissítése
Putyin szerint nem szabad elfelejteni, hogy az Egyesült Államok az utóbbi évtizedekben hány alkalommal kezdeményezett fegyveres összecsapásokat a világ különböző régióiban. "És ez vajon megoldott egyetlen egy problémát is?" - kérdezte, és Irakot, valamint Afganisztánt említette, ahol "sem nyugalom, sem demokrácia nincs, amire partnereink törekedtek". Úgy vélte, hogy mindezt figyelembe kell venni, mielőtt a bombázásokról döntést hoznak, amelyeknek a békés lakosok is áldozatul esnek.
Vlagyimir Putyin szerint kritikán aluliak és más államokkal szemben tiszteletlenek azok a washingtoni nyilatkozatok, hogy a szíriai hatalom állítólagos vegyifegyver-használatáról szóló bizonyítékok titkosak. Az, hogy Washington nem akarja bemutatni a bizonyítékokat, azt jelenti, hogy azok nem is léteznek - mondta az orosz államfő. Arra szólította fel Washingtont, hogy tárja azokat az ENSZ-ellenőrök és a világszervezet Biztonsági Tanácsa elé.
Az orosz elnök a Bassár el-Aszad hatalma ellen Szíriában harcoló fegyveres csoportokat vádolta azzal, hogy a vegyi fegyvert bevetették és ezzel a külső beavatkozást akarták kierőszakolni.
Az orosz államfőt kimondottan meglepte a brit parlament katonai csapást elutasító döntése. Szerinte Londonban felülkerekedett a józan ész. Azt remélte, hogy ezek után Washingtonban is "elemezni fogják a szíriai helyzetet".
(MTI - Orosz Hírek nyomán)