Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. augusztus 28., szerda

17.643 - Komoly fizetésemelést kapnak az állami vezetők - itt a névsor!



 

2013. augusztus 27., kedd 8:46   napi.hu

Komoly fizetésemelést kapnak az állami vezetők - itt a névsor!

Havi több mint 11 millió forint pluszpénzhez jutnak az állami vezetők egy "rejtett" fizetésemelési lehetőség miatt. A törvény lehetőséget ad, hogy a miniszter megemelje az államtitkárok és a helyettesek fizetését, akár 30 százalékkal. Sok esetben élnek is a lehetőséggel - derítette ki a Blikk.
A 2011. évi CXCIX. törvény szerint az államtitkárok alapilletménye bruttó 997 ezer forint, míg a helyettes államtitkároké 748 ezer, azonban ezt a miniszter 30 százalékkal megemelhett. A Blikk - a külügyi tárcát leszámítva - megkapta a fizetési listákat, s eszerint a fejesek jól végzik feladatukat, mert kaptak emelést. A legjobban a tárcák közigazgatási államtitkárai járnak, közülük háromnak bruttó 1 millió 297 ezer forintra szökik fel a bére a maximális, 30 százalékos emeléssel. Így történhet meg, hogy ők közel havi bruttó 200 ezer forinttal kapnak többet, mint saját főnökeik, vagyis a miniszterek. A tárcák által a Blikkhez eljuttatott adatokból az derült ki: 40 államtitkárból öten kapnak így pluszpénzt.

Az igazi nyertesek a nyilvánosság előtt jóval kevesebbet szereplő, kevéssé ismert helyettes államtitkárok. Ők több mint hetvenen vannak, s majd mindegyiküknek jár 70-150 ezres plusz. Így a lap számításai szerint a fejesek összesen havi 11 millióval többet kapnak alapilletményüknél, ami éves szinten már meghaladja a 130 millió forintot.

Az összesítés szerint a legbőkezűbb az erőforrás tárca. Balog Zoltán miniszter mind a 13 helyettes államtitkárának megadja a maximális emelést, ami a közigazgatási államtitkár bónuszával együtt havi 3,2 milliójába kerül a minisztériumnak. A tárcák a bérek "eltérítését" többnyire a pluszfeladatokkal, a munkatársak többletmunkájával indokolták.

A táblázat forrása: blikk.hu