Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. augusztus 28., szerda

17.640 - Szíria - MSZF a kormányhoz


Feladó: Endre Simó
Dátum: 2013. augusztus 28. 10:09
Tárgy: Szíria - MSZF a kormányhoz
Címzett:

Kutasi József Antal

Szíria – Békés megoldást akar a Magyar Szociális Fórum
Budapest, 2013. augusztus 28. szerda
     A magyar társadalom békét akar a Közel-Keleten és elutasítja a háború tervét Szíria ellen. A Magyar Szociális Fórum szerdán arra kérte Orbán Viktor kormányát, hogy a NATO és az EU keretében mindent kövessen el a béke megvédéséért, a politikai megoldásért Szíriában, és ne biztosítson támaszpontokat, sem logisztikai támogatást a NATO tervezett katonai beavatkozásához Szíria ellen.
    A Magyar Szociális Fórum felhívta a figyelmet arra, hogy más NATO-szövetségesek, köztük a térséghez közel fekvő Olaszország megtagadta az amerikai kérés teljesítését, hogy Itália támaszpontokkal segítsen a Szíria elleni támadás lebonyolításában. Az olasz kormány erre csak akkor volna hajlandó, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozna határozatot a katonai akció megindításáról – tudatta Emma Bonino külügyminiszter kedden.
    A politikai higgadtság megőrzése a háborús indulatokkal, és a hadiipari érdekekkel szemben annál is inkább indokolt – írja az MSZF -, mivel a térség destabilizálása súlyos következményekkel járhat Európa, benne hazánk biztonsági és gazdasági érdekeire nézve is. Nem szabad hagyni, hogy a magyar haderőt is belekeverjék egy irakihoz hasonló háborúba, amelyet tömegpusztító fegyverek birtoklása miatt indított az Egyesült Államok, jóllehet Iraknak nem voltak ilyen fegyverei. Szíriában minden kétséget kizáróan meg kell állapítani, valóban használt-e a polgárháborúban érintett felek valamelyike gázt, és honnan szerezte. A tényeket a Biztonsági Tanács elé kell tárni.
    Arra kérjük a magyar kormányt, hogy vesse latba tekintélyét és diplomáciáját a közel-keleti béke megőrzése érdekében, és azért, hogy a nemzetközi jogi normáknak megfelelően ne indulhasson katonai intervenció a szuverén Szíria ellen, Biztonsági Tanács megkerülésével – tartalmazza a Magyar Szociális Fórum szerdai közleménye.+++
Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371
www.mszfszk.hu