Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. szeptember 22., csütörtök

21.373 - Magyar Szociális Fórum a közelgő fagyhalálra figyelmeztet > 2016. szeptember 22. 9:14


Feladó: Endre Simó
Dátum: 2016. szeptember 22. 9:14
Tárgy: Az MSZF a közelgő fagyhalálra figyelmeztet
Címzett: jozsef@kutasi.eu


Az MSZF a közelgő fagyhalálra figyelmeztet
Budapest, 2016. szeptember 22. csütörtök (MSZF)

     A Magyar Szociális Fórum csütörtökön figyelmeztette a kormányt, hogy a tavasz óta végrehajtott és mindmáig tartó tömeges kilakoltatások miatt a tavalyinál is több ember életét fenyegeti fagyhalál.
    A kilakoltatási moratórium lejárta óta országszerte több ezer ember feje fölül vették el a fedelet. A kilakoltatottak nem elhanyagolható része az utcán kötött ki, és azoknak a hajléktalanoknak a seregét gyarapítja, akik közül a mögöttünk álló télen 183-at ragadott magával a fagyhalál, köztük egy 16 éves fiút.
    A Magyar Szociális Fórum a társadalompolitika bűnének tartja az évről-évre megismétlődő tömeges fagyhalált. Megírja, hogy a 2005 óta eltelt 11 évben Magyarországon 2660-an fagytak meg. Növekedett azoknak a száma, akiknek a fizikai léte került veszélybe az anyagi ellátatlanság, a gyatra szociális gondoskodás és a társadalmi kirekesztés következtében.  Megnőtt azoknak a többnyire egyedülálló, magukra hagyott idős embereknek a száma, akik kénytelenek választani a közül, hogy egyenek-e, kiváltsák-e a gyógyszert, vagy fűtsenek. Növekvő tendenciát mutat azoknak a nagycsaládosoknak a száma is, akik – tüzelő híján – bútoraikat voltak kénytelenek felaprítani és eltüzelni, hogy megmentsék a kihűléstől a kicsinyeket, esetenként újszülöttjeiket.
     Az MSZF még tavasz elején figyelmeztette a kormányt, hogy a kilakoltatási tilalom feloldása után utcára kerülő emberek azoknak a táborát fogják gyarapítani, akikre a következő télen fagyhalál várhat.
     A Magyar Szociális Fórum kiábrándítónak tartja, hogy a kormány a szükséges intézkedések megtétele helyett a valóságot próbálja szépíteni: Rétvári Bence államtitkár augusztus 16-án ugyanis azt állította, hogy 30-an fagytak meg a télen. Az MSZF hivatalos adatokkal cáfolta a kormány társadalmi probléma bagatellizálására tett kísérletét.+++
Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371