Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. július 25., szombat

3.088 - A Magyarok Világszövetsége közleményben veszi védelmébe a Kínában élő ujgurokat. > Ujgur testvéreink védelmében

Von: MVSZ Sajtószolgálat
Gesendet: szombat, 2009. július 25. 05:51
An: Kutasi József
Betreff: MVSZ: Mélységes aggodalommal - Ujgur testvéreink védelmében

                                                                         

A Magyarok Világszövetsége közleményben veszi védelmébe a Kínában élő ujgurokat. A közlemény a magyarság legközelebbi rokonainak nevezi az ujgurokat, és felszólítja a kínai hatóságokat az ujgurok emberi és nemzeti jogainak tiszteletben tartására. Az MVSZ felszólítja Magyarország kormányát, hogy vegye védelmébe az ujgurokat, és hogy fogadja be a Guantanamó-i fogolytáborból szabaduló ujgurokat.

Alább közzé tesszük a Magyarok Világszövetsége Mélyésges aggodalommal - Ujgur testvéreink védelmében című közleményének teljes szövegét.

MVSZ Sajtószolgálat

Mélységes aggodalommal

Ujgur testvéreink védelmében

A Magyarok Világszövetsége mélységes aggodalommal követi a Kína északnyugati tartományában zajló véres összetűzéseket, amelyeknek riasztóan nagyszámú halálos áldozatuk van.

A világ több mint ötven országában élő, tizenötmilliós magyar nemzet nevében a Magyarok Világszövetsége felszólal az ujgur civilek védelmében, annál is inkább, mert a magyarság legközelebbi rokon népéről van szó.

A Dzungáriában élő ujgurok népdalai és népi táncai olyan nagyfokú hasonlóságot mutatnak a magyarral, ami fölülírja a Hungáriában hivatalos történelem-szemléletet, egyértelműen bizonyítva azt a rokonságot, amely az ötezer éves folyamatos kultúrával rendelkező ujgur testvérnép körében közismert.

Mindemellett a Magyarok Világszövetsége Kínát a magyarság stratégiai partnerének tekinti. Ennek a partnerségnek nem csak a Magyarországon élő, folyamatosan gyarapodó kínai népesség ad tartalmat, hanem erősíti azt a Kínában sokak által ismert és számon tartott közvetlen kapcsolatok sokasága is, amelyek a magyarság történelmének ázsiai évezredei során alakultak ki.

A kínai kapcsolatot stratégiai fontosságúnak minősítő álláspontjáról a Magyarok Világszövetsége az elmúlt évtizedben írásban és szóban rendszeresen tájékoztatta a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségét.

Ugyancsak az elmúlt évtizedben a Magyarok Világszövetsége élő kapcsolatot alakított ki az ujgur néppel is. A Magyarok Világkongresszusain az ujgur nép képviselői rendszeresen jelen vannak. Hasonlóképpen jelen voltak emigráns ujgurok a magyar nép legnagyobb gyülekezésén, a csíksomlyói búcsún, és támogatólag vettek részt a külhoni magyarok magyar állampolgárságának visszaadásáért indított népszavazás kampányában.

A Magyarok Világszövetsége aggódik az ujgurokat sújtó retorziók miatt, és felszólítja a kínai hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben az ujgurok emberi és nemzeti jogait.

A Magyarok Világszövetsége szolidaritási üzenetet küld a Kínában és az emigrációban élő ujgur testvérek millióinak.

A Magyarok Világszövetsége felszólítja Magyarország kormányát, hogy vegye védelmébe a Kínában élő ujgurok emberi és nemzeti jogait.

Egyben felszólítja Magyarország kormányát, hogy a testvéri egymásrautaltság jegyében fogadja be a Guantanamó-i fogolytáborban törvénytelenül fogva tartott és embertelen bánásmódnak kitett, most szabaduló ujgurokat.

Valljuk, hogy a kínai népnek elidegeníthetetlen joga van saját államformáját és társadalmi berendezkedését megválasztani.  Eközben azonban tiszteletben kell tartania a Kínában élő emberek és népek jogait.

Kína és a kínai nép történelmi teljesítményének teljes elismerése mellett, mi magyarok egy pillanatig sem feledkezhetünk meg az 1989-ben, június 4-én, Trianon napján bekövetkezett Tien an Men téri diáktüntetés véres megtorlásáról. Arról a tüntetésről, amelynek vezetője egy ujgur diák, DEWLET Örkes volt, és amelyen a fiatal életek sokaságát kioltó lánctalpakkal dacolva kínai diákok százezrei skandálták a legnagyobb magyar forradalmár költő, Petőfi Sándor versét: Szabadság szerelem, e kettő kell nekem...

Ujgur testvéreivel együtt a szabadságot az életnél is többre becsülő magyar nép nevében

Budapest, 2009. július 24-én

A Magyarok Világszövetsége

---------------------------------------------------------------------------------------