Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. július 25., szombat

3.089 - Tisztelt Morvai Krisztina! Ön a múlt héten az Európai Parlament második ülésnapján az Iránról szóló vitában az egyperces felszólalások között felvetette azt a párját ritkító rendőri brutalitást,...

Tisztelt Morvai Krisztina!

Ön a múlt héten az Európai Parlament második ülésnapján az Iránról szóló vitában az egyperces felszólalások között felvetette azt a párját ritkító rendőri brutalitást, amely a magyar polgárok jogait lábbal tiporta a magyar forradalom ötvenedik évfordulóján Budapesten.

Az Európai Néppárt magyar képviselői csaknem három esztendeje folytatják harcukat a baloldali magyar képviselők és hazai kollégáik, valamint a magyar sajtó egy jelentős hányadának folyamatos hazaárulózása közepette azért, hogy a polgári szabadságjogok durva sérelme európai nyilvánosságot nyerjen és a jogsérelmeket orvosolják. Ez a szívügyünk! E küzdelmet persze nem mindig koronázta siker, de nem tudjuk elfogadni, hogy az Európai Parlamentben e területen végzett munkánkat bárki is hamis színben tüntesse fel, vagy megkérdőjelezze elkötelezettségünket. Ezért szeretnék felhasználni az alkalmat, hogy a nekünk írott levele kapcsán tájékoztassuk a szélesebb nyilvánosságot a legfontosabb lépéseinkről.

1. A parlament múlt heti alakuló ülésén Jerzy Buzek parlamenti és Jose Manuel Barroso európai bizottsági elnököknek átadtunk egy a 2006 jogsértésekről szóló, képekkel gazdagon illusztrált könyvet.

2. Bodoky Tamás Túlkapások című könyvét, amely az egyik internetes hírportálon megjelent a 2006-os októberi jogtiprásról szóló oknyomozó cikkeket és képeket tartalmazza az európai parlament fideszes képviselőinek kezdeményezésére fordíttatta le és adta ki az Európai Néppárt képviselőcsoportja.

3. Az előbbi könyv bemutatója alkalmából Strasbourgban, a parlament épületében fotókiállítást rendeztünk 2006 október 23-a megrázó fotóiból. A kiállítást Révész Máriusz és Balog Zoltán nyitotta meg, és megtekintette Jacques Barrot, az Európai Bizottság szabadságjogi ügyekért felelős biztosa is. A brutális képek kiállításáért külön meg kellett harcolni, mert a parlament széplelkű bürokratái óvni kívánták a nagyközönséget a vér látványától.

4. Képviselőink már rögtön az események után majd később is több alkalommal angol, német és francia nyelvű anyagokban tájékoztatták képviselőtársaikat arról, hogy mi történt 2006 október 23-án Budapesten.

5. Korábban szintén kezdeményeztük és támogattuk a Herczeg Géza volt alkotmánybíró vezette bizottság által létrehozott, október 23-i jogsértésekről szóló jelentés angolra fordítását és európai terjesztését.

6. Wilfried Martens az Európai Néppárt elnöke (aki a rendőri brutalitást megelőző nagygyűlés egyik szónoka volt), Hans Gert Pöttering és Joseph Daul a néppárti képviselőcsoport elnökei több nyilatkozatban ítélték el a rendőri brutalitást és durva jogsértéseket. Az európai szocialisták vezetőinek európai szellemiséggel ellentétes nyilatkozatai magyar elvtársaik védelmében ezekre válaszul születtek.

7. A Fidesz képviselői mind a plenáris ülésen, mind a szabadságjogokkal foglalkozó bizottság ülésein számos alkalommal elítélték az október 23-i jogsértéseket.

8. Több néppárti képviselőtársunk járt Budapesten azért, hogy elítélje a jogsértéseket többek között Antonio Tajani olasz, Elmar Brok német, Vytautas Landsbergis litván politikusok.

9. Kezdeményezésünkre a jogi bizottság külön napirendi pontként foglalkozott a gyülekezési jog magyarországi korlátozásával október 23. után.

10. Ön Morvai Krisztina, a jogvédők és az áldozatok képviselőivel együtt részt vett a néppárt által 2006 decemberében a parlamentben tartott nyilvános meghallgatáson, amelynek témája az októberi rendőri brutalitás volt.

11. 2007 elején Budapesten a képviselői irodaházban tartottunk meghallgatást Gál Kinga szervezésében ugyanerről. Felszólaltak az Európai Bizottság, az Amnesty International képviselői.

12. A Fidesz európai képviselői több alkalomban tájékoztatták írásban és szóban is az unió legfelsőbb vezetőit Jose Manuel Barroso, bizottsági elnököt, Franco Frattini, majd Jacques Barrot néppárti belügyi biztosokat arról, ami 2006 októberében történt.

13. Franco Frattini biztos az unióban szokásos gyakorlattól eltérve kérdőre vonta a magyar igazságügyi minisztert az események miatt, és Magyarországra utazott tájékozódni. Budapesti látogatásán kezdeményezésünkre találkozott az Országgyűlés emberi jogi bizottságának tagjaival, és mi szerveztük meg neki az áldozatok és jogvédők képviselőivel való találkozót is amelyen Ön, Morvai Krisztina is ott volt. A látogatás után a biztos javaslatokat fogalmazott meg, többek között a gumilövedékek betiltását szorgalmazta.

14. Jacques Barrot 2009 tavaszi magyarországi látogatásakor kezdeményezésünkre szintén tárgyalt Balog Zoltánnal az emberi jogi bizottság elnökével, a megbeszélés fő napirendi pontja szintén 2006 októbere volt.

Ön is tudja, a szabadságjogokért való küzdelem folyamatos és kitartó munkát igényel. Jól tudjuk, hogy egy egyperces hozzászólással nem lehet egy csapásra elérni, amit évek kemény munkájával is csak részben sikerült. Képviselőnk erőfeszítései azt szolgálták, hogy soha többé a 2006. október 23-aihoz hasonló ne történhessen meg Magyarországon. Tettük mindezt a magyar baloldal és a magyar sajtó nem szűnő támadásai, az európai közvélemény és sajtó érdektelensége közepette. De voltak olyanok is mint az Ön, akik annak ellenére, hogy tudták, mit teszünk mi az ügy érdekében, mégis pártpolitikai érdekeiket követve hangzatos nyilatkozatokat tettek arról, hogy az "európai képviselők nem csinálnak semmit".

Az új európai parlamentben a szocialisták gyengülése miatt új lehetőségek kínálkoznak, hiszen várhatóan csökken annak a vehemens ellenállásnak az ereje, amivel mi az elmúlt években ebben az ügyben szembesültünk. A Fidesz felelőssége megnőtt, hiszen a magyar polgárok 56 százaléka belénk helyezte a bizalmát és az új törvényhozásban a korábbinál több és magasabb tisztséget töltünk be. Mi minden esetre tovább küzdünk.

Kérjük, ne nehezítse ezt a munkát vállalhatatlan megnyilvánulásokkal. A politika - elvek, értékek és érdekek összecsapásának a terepe. Kérjük Önt, hogy ebben a harcban ne gyengítse a szabadságjogokért küzdők oldalát olyan kijelentésekkel, mint amit Göncz Kinga öltözködésére tett. Az ő külügyminiszteri tevékenységét katasztrofálisnak tartjuk, de politikai tevékenységének bármilyen lesújtó bírálata sem vezetne oda bennünket, hogy őt emberi méltóságában sértenénk meg. Vannak határok, amelyeket nem lehet következmények nélkül átlépni.

Üdvözlettel:

Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke

Tőkés László, a néppárti magyar képviselőcsoport tiszteletbeli elnöke

Szájer József, az Európai Néppárt Képviselőcsoportjának alelnöke

Gál Kinga, a szabadságjogokkal foglalkozó bizottság első alelnöke

-------------------------------------------------------------------------