Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. május 3., hétfő

5.724 - Kutas község és a Kutasi család!

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kutas


Kutas
Kutas címere

Kutas címere
Közigazgatás
Ország Magyarország Magyarország
Régió Dél-Dunántúl
Megye Somogy
Kistérség Nagyatádi
Rang község
Irányítószám 7541
Körzethívószám 82
Népesség
Teljes népesség 1524 fő (2008. január 1.)[1] +/-
Népsűrűség 41,69 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 36,55 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Kutas  (Magyarország)

Fekvése

1.619 lakosú község Kaposvártól mintegy 30 km-re nyugatra, Belső-Somogyban található. Utcái: Kossuth L. u. , Petőfi S. u. , Ady E. u. , Jókai M. u. , Táncsics M. u. , Szabadság u. , Erdősor u , Szellő u. . A Szentháromság-szobor barokk, XVIII. századi. A volt Hertelendy-kastély eklektikus stílusú.

Vonattal elérhető a Dombóvár–Gyékényes-vasútvonalon.

Története

Kutas történetét Simon József kutasi lakos könyvbe írta „Simon József: Kutas 850 éve c. kötet"

A Hertelendy kastély

A Kutast és Segesdet összekötő út mellett, Belső-Somogyban Kutas-Kozmapusztán található. A jelentős birtokkal, igényes gyümölcs és agrárkultúrával rendelkező Hertelendy Andor és családja az 1920-as-1930-as évek között építtette a kastélyt. Ekkor alakították ki a kastély díszparkját is.

A házat a család 1951-ig, az államosításig lakta. A későbbi kezelő, a Kutasi Állami Gazdaság szerkezetileg megóvta a házat, így nem jutott a hozzá hasonló épületek sorsára. A kastély felújítása, 2000 óta kastélyszállóként működik.

Külső hivatkozások

Mint majdnem minden faluban, Kutason is a legfontosabb sportág a labdarúgás. Már 1945 előtt játszottak mérkőzéseket, ezek általában barátságos meccsek voltak. Az első hivatalos találkozó 1947-ben Ötvöskónyi ellen zajlik, amelyen a kutasiak 7:2 arányban győznek. 1948-tól van hivatalos bajnokság, a csapat a járási bajnokságot megnyeri és felkerül a megyei második osztályba. Sokáig ott szerepelnek. Legfőbb támogatójuk az állami gazdaság, ebben az időben veszik fel a Kutasi Traktor SK. nevet. 1956-ban dr. Fekete Kamill a vezetőjük. Sok gondot okoz, ha nem itthon vannak a mérkőzések, mert a játékosok egy része nem szívesen megy idegenbe. A sportegyesület 1963-ban szerepel először Kutasi MEDOSZ SK néven. 1989-ben felvették az eddigi nevüket Kutasi FC néven szerepel a csapat. A labdarúgók azóta is a megyei harmadik osztályban játszanak, Jelenleg az új beosztás szerint a Dél-Somogy III. osztály mezőnyébe tartoznak.

A falu fiataljai rendszeresen részt vettek a különböző spartakiádokon. A téli időszakban mindig sor került asztalitenisz és sakkversenyekre is. Az általános iskolában Mód János testnevelő ideérkezése óta a kézilabda a fő sportág. Az iskola tanulói ezen a területen komoly sikereket értek el. Sok jó kézilabdás került ki az iskola falai közül. Az innen eltávozott lányok és asszonyok alakították meg a megyei kézilabda bajnokságban szereplő Kutasi Nosztalgia KK csapatát 1993-ban. Ugyanebben az évben avatták fel az általános iskola udvarán az új sportcsarnokot.

  • Kutasi Futball Club
  • Kézilabda: Kutasi Nosztalgia Kézilabda Klub (Női)