Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. június 12., vasárnap

9.833 - Közlemény: 2011. május 28-án a Magyarok Szövetsége budapesti székházában tanácskozás volt a hazai devizahitelesek helyzetével kapcsolatban

Közlemény

2011. május 28-án a Magyarok Szövetsége budapesti székházában tanácskozás volt a hazai devizahitelesek helyzetével kapcsolatban. A tanácskozáson összesen 15 személy volt jelen, köztük a Fehér Kéményseprők nevű szervezet és a Szociális Fórum képviselői. Ismertetésre került a devizahitelesek helyzete, a kormány intézkedéscsomagja. A Fehér Kéményseprők szervezetének már volt találkozója ez ügyben a minisztérium illetékes személyeivel, de véleményük szerint a minisztériumi álláspont nem nyújt megnyugtató segítséget a hitelesek számára. Az, hogy a hitelek törlesztési részletét ma a svájci frank 180 Ft-os átváltási értékével számolják és fennmaradó összeget 2014-től Ft-ban kell kifizetni, valójában 2014 után időkre tolják ki a devizahitelesek drámaibb nehézségét. A résztvevők szerint a drámai helyzetet nem az idézte elő, hogy a hitelesek saját fizetési adottságaikat rosszul ítélték meg, hanem az árfolyamok drámaian megváltoztak. E helyzetben már az államnak kell hatásosabb lépéseket tennie. A kormány számos programot indított, melyek horribilis összegeket emésztenek föl, de eredményességük nem mindig biztosított. Ugyanakkor a devizahitelesek ügyét láthatóan ridegen kezeli. Ha nem lesz hathatós megoldás, akkor három millióról 3-4 év múlva akár négy millióra nő Magyarországon a létminimumon élők száma.


Ezért törekedni kell arra, hogy a kormány átfogóbb védelembe vegye a kilakoltatás előtt és súlyos fizetési nehézségben élő hiteleseket. A tanácskozáson a Fehér Kéményseprők képviselői közölték, hogy a június 7-ével kezdődően egy sátras, folyamatos demonstrációt tartanak Budapest lakosságának figyelmét a hitelesek nehézségére irányítva.


Mivel a Magyarok Szövetsége tagjai között is sokan vannak, akik devizahiteleket vettek föl és ők nehézséggel küzdenek, ezért a Szövetség igyekszik segítséget adni a hitelesek ügyében fellépő szervezeteknek és egyben várja, hogy jelentkezzenek azok a devizahitelesek, akik támogatják a Szövetség ezen törekvését.


Zimmermann Péter