Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. június 24., péntek

10.004 - Magyarország mára tudomásul vette, hogy elveszítette a hétszáz éves harcot Románia ellen/...

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Csak "húszezer idióta" akarja visszavenni Erdélyt a bukaresti "magyar" nagykövet szerint

2011-06-23. 13:38 Kuruc.info

Magyarország mára tudomásul vette, hogy elveszítette a hétszáz éves harcot Románia ellen, Erdély visszavételét pedig már csupán "húszezer idióta" tartja elképzelhetőnek - idézi a bukaresti magyar nagykövetet egy bukaresti lap. Füzes Oszkár nagykövet az interjúban arról beszélt, Romániának autonómiát kellene adnia az országban élő magyaroknak.

"Húszezer magyarországi idiótát leszámítva, senki sem gondol arra, hogy visszavehetjük Erdélyt vagy Erdély egy részét" - jelentette ki a ziare.com román internetes oldal szerint Magyarország bukaresti nagykövete. Füzes Oszkár a lapnak adott interjúban kitért arra, hogy a két ország között hétszáz évig nem volt baráti viszony, a magyaroknak "nagyon-nagyon nehéz" volt elismerni, hogy elveszítették az Erdélyért folyó harcot, de tudomásul vették ezt, Magyarország pedig "már százszor elismerte, hogy nincs többé területi követelése".

A nagykövet szerint Romániának autonómiát (személyi, kulturális és területi függetlenséget) kellene biztosítania az országban élő magyaroknak, mivel ez lenne a legegészségesebb kompromisszum az állam szuverenitása és a kisebbségek jogai között. Füzes a lap szerint azt mondta, csupán "rossz vicc", hogy a "romániai" magyarok elszakíthatnák az ország egy részét. Sőt azt is hozzátette: e közösség tagjai "lojálisak Románia iránt". "Ez az ő országuk, hazájuk, és ehhez lojálisak" - mondta Füzes Oszkár.
A lap szerint Füzes Oszkár aggasztónak mondta a romániai magyar-, illetve Magyarország-ellenességet, szerinte ez alapvetően belpolitikai indíttatású. Hozzátette: meggyőződése, hogy a magyar kártya kijátszásának mind kevesebb hatása van, ettől pedig ez a jelenség is vissza fog szorulni, a románok és a magyarok ugyanis "mind jobban megértik egymást". (Origó nyomán)