Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. június 24., péntek

10:010 - Ingyen adták át a csepeli közműveket

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Ingyen adták át a csepeli közműveket
barikad.hu 2011, június 23 - 19:49

Feljelentést tett a Jobbik két képviselője a csepeli közművagyon elherdálásáért. A Fővárosi Főügyészség nyomozást indított az ügyben.

A csepeli önkormányzatnál 2003 és 2005 között a közművagyon egy részét, valamint egyéb tulajdonjogokat ruháztak át különböző társaságokra. A Jobbik országgyűlési képviselője, Hegedűs Lórántné, valamint Pákozdi József , a Jobbik csepeli önkormányzati képviselője feljelentést tett az ügyben a Fővárosi Főügyészségen. A két politikus beadványában rávilágít arra, hogy 2003 és 2005 közötti időszakban az adott átruházásoknál 21 esetben szegték meg az önkormányzati törvény előírásait, a 21-ből pedig 20 esetben az államháztartási törvény passzusait is megszegték.

Pákozdi József Ráadásul az átruházások a képviselő-testület jóváhagyása nélkül történtek meg. A törvény értelmében az akkori szocialista polgármestert, Tóth Mihályt, valamint a jegyzőt terhelheti felelősség a jóváhagyás nélküli átruházásokért. A csepeli önkormányzat vízközmű-vagyonából a Fővárosi Csatornázási Művek Rt., négy esetben összesen 120,5 millió Ft nettó értékben, valamint a Fővárosi Vízművek Rt., három esetben összesen 36,4 millió Ft nettó értékben ruházott át ingyenesen részeket. Bár a csepeli képviselő-testület 2006-ban jóváhagyta a 2003-2004-2005. években jóváhagyás nélkül, kiegészítve a 2006. évben megépített közműberuházások és közmű vagyontárgyak térítés nélküli átadását, ám a feljelentés szövege szerint ezzel nem tisztázódhatott az önkormányzati vagyon ingyenes odaadásával összefüggésben a ténylegesen felmerülő kár mértéke, a vagyonvesztés nagysága. Az Állami Számvevőszék 2007-es vizsgálata is megerősítette ezeket a szabálytalanságokat.

A Hegedűs Lórántné, valamint Pákozdi József jobbikos képviselők feljelentése után a Fővárosi Főügyészség nyomozást indított az ügyben.
Argo