Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. június 22., szerda

9.981 - A magyar külügy kiakadt a szlovén kritikán/2011. június 20., hétfő, 19:40 > Szlovénia elszigetelné hazánkat/2011. június 21.

From: andras szekely

Date: 2011. június 22.
Subject: Nemzetpolitikai figyelő
To: Kutsi József Antal


Magyar Hírlap 2011-06-21

Szlovénia elszigetelné hazánkat

Újságírók előtt álmodozott Magyarország elleni lépésekről Borut Pahor

Személyes találkozó keretei között tisztázná a magyar alkotmányt ért bírálatai miatt kialakult helyzetet Borut Pahor szlovén miniszterelnök Orbán Viktor kormányfővel.

 

A magyar Külügyminisztérium tegnapi közleménye szerint Budapest sajnálattal értesült Pahornak a szlovén sajtó képviselőivel május 28-án folytatott háttérbeszélgetéséről, amelynek alkalmával éles kritikával illette a magyar alaptörvényt és néhány más, a mostani kormányzati ciklusban megalkotott törvényt, valamint Orbán Viktor miniszterelnök személyét.

„Amint véget ér a magyar EU-elnökség, Magyarországot politikailag el fogjuk szigetelni, abszolút mértékben. Látták Orbánt az elnökséget ellátó ország vezetőjeként az EU nevében beszélni? Sehol” – mondta Pahor.

Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár június 14-én hivatalában közölte a budapesti szlovén nagykövettel, hogy magyar részről visszautasítják a szlovén kormányfő által elmondottakat, és azt várják, hogy a szlovén fél nyilatkozatban reagáljon.

A magyar reakció nyomán a szlovén kormányfő tegnap a ljubljanai magyar nagykövetnek személyesen adta át Orbánhoz címzett levelét, s egyben jelezte, hogy személyes találkozó keretei között szeretné tisztázni a kérdést a kiváló magyar–szlovén kapcsolatok megőrzése érdekében.

Schöpflin György, a Fidesz–KDNP EP-képviselője blogján reagált Pahor kijelentéseire. A politikus többek között a következőket írta: „Nehezen lehet elfogadni, hogy Pahor csupán a saját ellenszenvének ad nyilvánosságot. Bár tetszetős az abszurditás mint magyarázat, a kijelentésnek elkerülhetetlenül szélesebb politikai tartalma kell hogy legyen. Pahor kormánya baloldali, és ebből az kategóriából már csak összesen négy maradt az EU-ban (ráadásul a görög és a spanyol kormány körül nagyon is ritkul a levegő), arról nem is szólva, hogy Pahor kormánya elvesztette parlamenti többségét. Akkor inkább arról lehet szó, hogy Pahor mozgósít, illetve, hogy valamelyest elhamarkodva ugyan, világossá teszi az összeurópai baloldal jövőbeli taktikáját: Magyarországot és kormányát kell kinyilvánítani Európa legaljasabb jobboldali gonosztevőjének. Ha helyes ez az elemzés, akkor az, amit eddig láttunk a médiatörvény és az alkotmány kapcsán: csupán ízelítő. Özönvíz? Nem lehet kizárni.”

 

KRL 

Az űrlap teteje

 

 

 

 

 

Az űrlap alja

A magyar külügy kiakadt a szlovén kritikán

MTI  bullet  2011. június 20. 17:10 Frissítve: 2011. június 20., hétfő, 19:40

A magyar helyettes államtitkár Szlovénia budapesti nagykövetével is közölte, visszautasítják a szlovén kormányfő kritikáit az alaptörvénnyel kapcsolatban.

A külügyminisztérium visszautasítja Borut Pahor szlovén kormányfő kritikáját a magyar alaptörvényről és néhány más, a jelenlegi kormányzati ciklusban megalkotott jogszabályról, valamint Orbán Viktor miniszterelnök személyéről. A szlovén miniszterelnök levélben fordult magyar kollégájához, egyúttal jelezte, hogy személyes találkozón szeretné tisztázni a kérdést. A tárca közleményében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez, kifejtették: a bírálatok május 28-án, egy a szlovén sajtó képviselőivel folytatott háttérbeszélgetésen hangzottak el. Az ügyben Prőhle Gergely helyettes államtitkár múlt kedden hivatalában közölte Szlovénia budapesti nagykövetével, Darja Bavdaz Kurettel, hogy magyar részről visszautasítják a szlovén kormányfő által elmondottakat, egyúttal kijelentette: elvárják, hogy a szlovén fél nyilatkozatban reagáljon a történtekre.

Mint kiemelték: a magyar reakció eredményeként Borut Pahor hétfőn a ljubljanai magyar nagykövetnek személyesen adta át Orbán Viktornak címzett levelét, egyben jelezte, hogy személyes találkozón szeretné tisztázni a kérdést a kiváló magyar-szlovén kapcsolatok megőrzése érdekében.

Az Index hírportál hétfő este felhívta a figyelmet Schöpflin György blogbejegyzésére is, melyben a Fidesz EP-képviselője elemzi Pahor kijelentését, melyet szó szerint idéz is. (Mint emlékeztet, Borut Pahor a külügyi tárca által kritikával illetett megszólalása során kijelentette, hogy mihelyt vége az EU elnökségnek, "Magyarországot politikailag el fogjuk szigetelni, abszolút mértékben".)

"Ki itt a mi? Hogyan? Pahor egyedül vagy kivel együtt?" - teszi fel a kérdést Schöpflin György, majd arra is utal, nem szabad elfelejteni, hogy "a szlovén miniszterelnök úr egy baráti szomszéd államról beszél, illetve hogy mindketten EU- és NATO-tagsággal rendelkezünk".

"Nem, nem, nehezen lehet elfogadni, hogy Pahor csupán saját ellenszenvének ad nyilvánosságot. (...) Pahor kormánya baloldali, és ebből az kategóriából már csak összesen négy maradt az EU-ban (ráadásul a görög és spanyol kormányok körül nagyon is ritkul a levegő), arról nem is szólva, hogy Pahor kormánya elvesztette parlamenti többségét" - írta blogbejegyzésében Schöpflin György, aki szerint "arról lehet szó, hogy Pahor mozgósít, illetve hogy valamelyest elhamarkodva ugyan, világossá teszi az összeurópai baloldal jövőbeli taktikáját: Magyarországot és kormányát kell kinyilvánítani Európa legaljasabb jobboldali gonosztevőjének"