Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. június 30., csütörtök

10.074 - A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele, 2011. június 30.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele 2011-06-30

Szorosabb magyar-kínai kapcsolat

Tucatnyi kétoldalú megállapodást írtak alá Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Wen Jiabao, a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke jelenlétében, 2011. június 25-én, Budapesten. A megállapodások egyharmadát Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos látta el kézjegyével.

Sikeres Kína- Kelet-közép-európai Gazdasági és Üzleti Fórumot rendezett Magyarország

Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter és magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos nyitotta meg a kínai miniszterelnöki látogatás alkalmából rendezett Kína-Kelet-közép-európai Gazdasági és Üzleti Fórumot. Az eseményen kiemelt hangsúlyt kapott az innováció, infrastruktúrafejlesztés és a régiószintű határokon átnyúló fejlesztések lehetősége.

Korszerű, környezetkímélő erőművet adtak át Gönyűn

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár mondott köszöntőbeszédet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében az E.ON új erőművének átadásán 2011. június 27-én, Gönyűn. Az államtitkár kifejtette: a készülő Nemzeti Energiastratégia egy átfogó erőművi cselekvési terv megalkotását is kezdeményezi a villamosenergia-termelés és elosztás hatásfokának javítása érdekében.

Informatikai pályázatok a KKV-k szolgálatában

A kis- és közepes vállalkozások versenyképességét javító informatikai pályázatokat hirdetett meg az NFM, összesen 11,8 milliárd forintos összegben – tájékoztatott Nyitrai Zsolt szerdai sajtótájékoztatóján. A keretösszegből 2011. július 1 - 2012. december 31 között lehet majd összegeket lehívni.

Javuló magyar-szlovák közúti közlekedési kapcsolatok

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár és Jan Figel szlovák közlekedési miniszter aláírták a Miskolc-Kassa gyorsforgalmi út határmetszéspontjáról szóló kormányközi megállapodást 2011. június 24-én, a szlovákiai Kenyhecen. A határmetszéspont kijelölése a Balti- és az Égei-tengert összekötő észak-déli folyosó részeként működő majdani szakasz összehangolt tervezését és megépítését szolgálja. Völner Pál Érsek Árpáddal, a szlovák közlekedési tárca államtitkárával közösen megnyitotta a sátoraljaújhelyi határhidat a gépjárműforgalom előtt.

A nemzetközi vasúti árufuvarozás versenyképességét erősítő megállapodást írtak alá

A Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Államközi Szervezet (OTIF) rendkívüli közgyűlése jóváhagyta az Európai Unió csatlakozási szándékát a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Egyezményhez (COTIF) 2011. június 23-án, Bernben. Az EU részéről a magyar soros elnökség nevében Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára írta alá a hosszú évek óta tartó szervezetközi tárgyalásokat lezáró csatlakozási megállapodást.

A hétvégétől már szombaton délután kezdődik a kamionstop

Beköszönt a nyári időszámítás a nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozásában is. A júliusi és augusztusi szombatokon a kamionstop este 22 óra helyett már délután 15 órakor elkezdődik. A tehergépkocsik változatlanul vasárnap 22 óráig nem közlekedhetnek a magyarországi utakon.

Magyar Posta Zrt. – Michel Bohbot gyűjteményének kiállítása a Bélyegmúzeumban

Az „Art Postal, Art Posté, Mail art – csak szabadon!” című kiállítás a posta által közvetített küldeményművészet nemzetköziségét hangsúlyozó, gazdag képi világot felvonultató, művészbarátságot, összetartozást szimbolizáló speciális műveket hivatott bemutatni. A kiállítás 2011. június 18-tól november 20-ig tekinthető meg a Bélyegmúzeum Budapest, VII. ker. Hársfa utca 47. szám alatti kiállítótermében.

Rajz-, fotó- és kreatív pályázat népszerűsíti a környezetkímélő közlekedési módokat. Már csak 2 hét a leadási határidőig.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium a Föld Napján hirdeti meg a szeptemberi Európai Mobilitási Hét és Autómentes Naphoz kapcsolódó, hagyományos rajz-, fotó- és kreatív pályázatot. Az Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozatát beharangozó pályázat idei jelmondata „Közlekedj ÖKOsan!”.