Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. június 22., szerda

9.991 - Díjat kapott Böjte Csaba – Európai figyelmet érdemel > 2011. június 21. 17:45

Díjat kapott Böjte Csaba – Európai figyelmet érdemel
2011. június 21. 17:45


 
MNO - NT
Az Európai Polgár Díjat vette át kedden Brüsszelben Böjte Csaba ferences szerzetes, akinek csaknem két évtizede elindított Szent Ferenc Alapítványa Erdélyben sanyarú körülmények között élő gyermekeket igyekszik felkarolni.

 
Gál Kinga (Fidesz) európai parlamenti képviselő ezzel kapcsolatos közleményében jelezte: meghívására a szerzetest csaknem húsz munkatársa, a napközi és bentlakásos otthonok vezetői is elkísérték a díjátadóra, hiszen a kitüntetés odaítélése az ő munkájuk elismerését is jelenti.

Az Európai Polgár Díjat az idén másodízben ítélte oda az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek vezette bizottság. A tavaly alapított kitüntetést olyanoknak adományozzák, akik segítik az EU-n belüli integrációt, az unió lakóinak egymás iránti megértését.

Böjte Csabát Gál Kinga jelölte a díjra. Az átadásra a Fidesz EP-képviselőcsoportjának ülésén került sor. A közlemény szerint „Böjte Csaba 1992 óta végzett tevékenysége, azaz a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozása, fejlesztése, és ezáltal a mára már 62 helyszínen, csaknem 2200 gyermek számára nyújtott segítség európai értéket hordoz magában és európai figyelmet érdemel. Az Európai Polgár Díj odaítélése ennek a felbecsülhetetlenül fontos munkának az elismerése”. A szerzetes vezette csoport hétfőn este nagy érdeklődést kiváltó beszélgetést tartott a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben – jelezte Gál Kinga.

Ugyancsak Európai Polgár Díjjal tüntették ki az idén 80 éves Ferge Zsuzsa szociológust, akadémikust is. Őt Göncz Kinga (MSZP) EP-képviselő jelölte a díjra, egyebek között azzal az indoklással, hogy egész szakmai munkásságát a társadalomból kizártaknak szentelte. Ferge Zsuzsának Göncz Kinga múlt pénteken adta át az uniós kitüntetést.

(MTI)