Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 20., péntek

11.780 - 2011.12.17-én megalakult Csillagfalu Közhasznú Egyesület, mely egy új, a magyarországi nemzetiségeket összefogó kezdeményezés,/...

From: Hirszemle
Date: 2012. január 20. 
Subject: [polgari_hirszemle] Csillagfalu
To: Kutasi József Antal

Tisztelt Nemzetben gondolkodó, más népeket Tisztelő, Magyar és nem Magyar Olvasó!

 

2011.12.17-én megalakult Csillagfalu Közhasznú Egyesület, mely egy új, a magyarországi nemzetiségeket összefogó kezdeményezés, s reményeink szerint új utat nyit, nép a népnek megítélésében.

 

Csillagfalu, mely a magyarországi nemzetiségek által képviselt népi építészetet, vallási és népi ünnepeket, szokásokat, gyermekjátékokat, életformát, ételeket és italokat mutat be.

Egy falu, mely napi-, és pártpolitikától mentesen tiszteleg az identitásukat megtartó, nemzetiségére büszke, Isten és az Anyaország szeretetével élők iránt.

A nemzetiségek anyaországa népe iránti tiszteletünket azzal fejezzük ki, hogy Csillagfaluban 13 nemzeti ünnepet tartunk,

mely neves napokon az ünnepelt nép himnusza megszólalása alatt vonjuk fel nemzeti lobogóját.

 

Az épületek nem múzeumként, hanem vendégházként működnek majd, de berendezéseik korhűek, hogy a vendég az ott tartózkodása alatt megismerhesse,

pl. a szalmazsák kényelmét, a tollpárna és dunna melegét, ezenkívül a nemzetiségek jellegzetes, kizárólag eredeti receptek alapján készített ételeit.

Rövid idézet a programból:

 

„Ahogy Európában, úgy Magyarországon is jellemző, hogy identitásukat megtartó nemzetiségek évente egy-két alkalommal fesztiválszerű rendezvényen bemutatják népviseletüket, táncaikat, étkezési szokásaikat. Ennyi elég, vagy lehetne azért még többet is tenni? A bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán nemzetiségek mellett velünk él a tót, tirpák, matyó, palóc, macedón, jász, székely, csángó, kun, rác, bosnyák, bunyevác, morva, sokác, dalmát nép, melyeken túl sok-sok nemzetség asszimilálódott, eltűnt. Azok, akik meg tudták tartani identitásukat mind-mind egy nagyszerű közösség, melyek a Szentkorona határain belül évszázadokon keresztül gyarapították, színesítették, és erősítették a nemzetet. Ez olyan kincs, amit meg kell becsülni, amit, akiket, jól megérdemelt rangon kell kezelni.  Vannak, kiknek ősei, már a honfoglalókhoz csatlakoztak, és vannak népek, akiket az eltelt ezer esztendő alatt, leginkább az ország feldúlásait követően, királyaink hívtak az elpusztított területek benépesítésére.”

 

„E házak, és a hozzá tartozó egész porta, terveink szerint az anyaországokból ideszállított, megszentelt földre kerülnek. Csillagfaluban 12 nemzet anyaföldje egyesül.”

 

Kérem tekintsék meg http://csillagfalu.hu weboldalonkat, ahol a programról, Egyesületünkről részletesebben tájékozódhatnak

 

Csillagfalu a Heves megyei Átány község határán épül fel.

A falu néprajza Nyugat-Európában, de a tengeren túl is főiskolai tanagyag, ezért is az egyik legfontosabb elvünk a hitelesség, melyben a Néprajzi Múzeum munkatársai

(akik egyben egyesületünk alapító tagjai is) támogatását, aktív segítségét élvezi a program.

Legalább ennyire fontos számunkra, hogy a község polgármestere, képviselő testülete és valamennyi lakója szeretettel és barátsággal fogadja kezdeményezésünket. 

 

Egy nép tisztelete csak akkor lehet teljes, ha Istenben való hitét is tiszteletben tartjuk, ha vallásának gyakorlását biztosítjuk.

Ezt oly módon szeretnénk megtenni, hogy Csillagfaluban, természetesen a Keresztény Egyházak engedélyével és támogatásával felépítjük a „falu” ökumenikus imaházát.

 

Üdvözlettel:

Bedécs Mária

Elnök

Csillagfalu Közhasznú Egyesület