Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 23., hétfő

11.824 - Ki a felelős a szerb-magyar összetűzésekért? + Videó

www.nemzetihirhalo.hu *************

Ki a felelős a szerb-magyar összetűzésekért? + Videó 
PR Hír TV 2012. január 22., 14:16 

Egymásra mutogatnak a temerini szerb-magyar ellentétek ügyében a helyi csoportok. A szerb nacionalista OBRAZ nevű csoport szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai miatt vannak összetűzések a településen. A helyiek szerint a Boszniából menekült szerbek miatt van etnikai konfliktus. Az OBRAZ és a helyi HVIM tagjai csak a Célpontnak nyilatkoztak a magyarverések ügyében. 

A délszláv válság óta mindennaposak a szerb-magyar összetűzések a vajdasági Temerinben. A településre abban az időben érkezett sok szerb menekült Boszniából. Legutóbb szenteste támadtak rá egy 75 éves idős asszonyra, amikor az éjféli miséről ment haza. A segítésére siető házaspár szintén nem úszta meg verés nélkül. Ugyanezen az estén egy magyar család ablakán téglát dobtak be. A támadások hátterében a helyiek szerint szélsőséges szerb nacionalista csoportok állnak. 

Oláh Róbert, a Magyar Remény Mozgalom ügyvezető alelnöke azt mondta: ezek a jól szervezett csoportok legelőször mint futballhuligánok kezdtek el szerveződni, és úgy tűnik, hogy az elmúlt két-három évben kapcsolatba léptek egyéb szerb szélsőjobboldali szervezetekkel is, mint például az OBRAZ, az SMP1300, 1089 stb. 

Az OBRAZ eddig nem nyilatkozott magyar stábnak, a Célponttal kivételt tettek. Szóvivőjük szerint ők soha nem támadtak magyarokra, szerintük a legtöbb probléma a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vajdasági szervezetével van, amelyet fasiszta csoportosulásnak tartanak. 

Vladimir Tepics szóvivő azt mondta: 2008 végén, 2009 elején az OBRAZ tagjainak birtokába jutottak olyan bizonyítékok - pólók és zászlók - amelyek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom jelképeit tartalmazták, ezzel szerintük bebizonyosodott, hogy ez a szervezet tevékenységet folytat Temerin község és az egész Szerb Köztársaság területén is. 

Hangsúlyozta: "A gond nem a magyar és a szerb nép között van, a gondot nem is az OBRAZ jelenti, hanem a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, amely előidézte ezeket az incidenseket." Hozzátette azt is: "amennyiben a jövőben újabb incidensekre kerül sor, az OBRAZ a saját népe elé fog állni, és meg fogja védeni a támadásoktól, és ugyanúgy meg fogja védeni azokat a békés magyar embereket is, akik ezen a területen élnek." 

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom temerini tagjai szerint az OBRAZ szóvivője hazudik. "Magyarnak tartjuk magunkat, és hordunk, amit hordunk, nekik ez szúrja a szemüket" - mondta Teleki Zsolt, hozzátéve: "Ők most élik át Trianonjukat, hogy elvesztik Koszovót, elvesztik a boszniai szerblakta részeket, Horvátországnak nagy részét visszafoglalták a horvátok... Itt meg lovon érzik magukat, mert a hatalom mögöttük áll." 

Temerinben összesen 28 ezren laknak, a település alig harmada magyar. A fiatalok azt mondják, a legtöbbjüknek már volt összetűzése betelepült szerbekkel.