Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 20., péntek

11.791 - Kereszténydemokrata alelnöke van az Európai Parlamentnek

From: Hirszemle
Date: 2012. január 19. 
Subject: [polgari_hirszemle] Kereszténydemokrata alelnöke van az Európai Parlamentnek
To: Kutasi József Antal
 

Kereszténydemokrata alelnöke van az Európai Parlamentnek

2012. January 18.

Az EP  strasbourgi  plenáris ülésén szavazott az intézmény új elnökéről és alelnökeiről. A képviselők megválasztották Surján Lászlót az Európai Parlament egyik alelnökének, ami Magyarország számára is elismerés. Megválasztását követően Surján László hangsúlyozta: az Uniót az utóbbi időben sok jogos kritika éri, alelnökként az alapítók szellemében fog dolgozni, s ezzel reményei szerint hozzájárul az EU tekintélyének növekedéséhez.

Az Európai Parlament ötéves törvényhozási ciklusának felénél az egyes frakciók és a parlament újraválasztják e szervek vezetőit, tisztségviselőit. Az EP néppárti frakciója ennek keretében még decemberi tisztújító ülésén döntött alelnökjelöltjeiről, közte Surján László kereszténydemokrata képviselő jelöléséről.  

„Megtisztelő számomra, hogy az Európai Parlament alelnökévé választott. Tudom, hogy ez a szavazás nem csak nekem, hanem Magyarországnak is szólt. Tapasztalom, hogy az európaiak egyre kevésbé bíznak az Európai Unióban. Ennek elsődleges oka, hogy az Unió sok mindenben eltért attól az úttól, amelyet az alapítók kijelöltek. A magyar polgárok is egyre kritikusabbak az Unióból jövő hírekkel szemben. A kritika jogos. Alelnökként az alapítók szellemében fogok dolgozni, s ezzel reményeim szerint hozzájárulok az Unió tekintélyének növekedéséhez” – hangsúlyozta Surján László néppárti képviselő megválasztását követően.  

A döntés értelmében az Európai Néppárt és a néppárti parlamenti frakció után az Európai Parlamentnek is van magyar alelnöke.

Háttér: Mint ismeretes, az Európai Parlament első magyar alelnökeként megválasztott Schmitt Pált tavaly Tőkés László váltotta ebben a pozícióban, aki azonban a közelmúltban erdélyi elfoglaltságaira tekintettel bejelentette, hogy nem kívánja újra jelöltetni magát a tisztségre. Surján László 2004 óta európai parlamenti képviselő, 2007 óta a Költségvetési Bizottság néppárti koordinátora.

Forrás: MTI, Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament

__.