Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 30., hétfő

11.864 - A szocialisták bármennyire is ellenezték sokuk élt a végtörlesztés lehetőségével, de természetesen fideszes a rekorder.

www.nemzetihirhalo.hu *************

Így végtörlesztettek a képviselők 
szocialisták bármennyire is ellenezték sokuk élt a végtörlesztés lehetőségével, de természetesen fideszes a rekorder. 
2012. január 29. gepnarancs.hu 

A Fidesz 225 tagú parlamenti képviselőcsoportjában 152 főnek van tartozása, összesen több mint 1,5 milliárd forintnyi értékben, az 58 fős MSZP-frakcióból 37 politikusnak van hitele, még a Jobbik és az LMP politikusainak közel fele rendelkezik hitellel. 

Ugye még mindenki emlékszik arra, amikor Lázár János kijelentette, hogy támogatja Mesterházy Attila azon elképzelését, hogy a politikusok ne végtörleszthessenek. Nos, ahogyan lenni szokott, ebből természetesen semmi nem lett, a politikusok java része élt a végtörlesztés lehetőségével. 

A Fideszes képviselők nem is akármennyit fizettek vissza, ami kissé érthetetlen, hiszen állításuk szerint a szocialisták egy ügyes trükkel belebeszélték az emberekbe, hogy vegyenek fel devizahiteleket, nem gondoltuk volna, hogy ilyen egyszerű megdumálni a fideszes képviselőket is. 

Akik megszavazták maguknak a jót 

Kocsis Máté hajléktalanügyi referens az Origo információi szerint összesen 40 millió forintot fizetett vissza, és ezzel mintegy 15 millió forintot takarított meg. Az összeget Kocsis két ingatlan eladásából, egy édesanyjától kapott 15 millió forintos kölcsönből, valamint készpénzben lévő megtakarításaiból teremtette elő. 

Halász János ugyanennyit fizetett vissza, így ugyanannyit spórolt, mint Kocsis Máté. Az államtitkár megtakarításaiból, családi segítséggel és egy új forinthitellel fedezte a 40 milliós számlát. 

Rogán Antal 10 millió forintot váltott ki, amit saját megtakarításból, illetve forinthitelből teremtett elő, Vejkey Imre forinthitelből végtörlesztett, a képviselőnek mintegy 20,7 millió forintot kellett kifizetnie. 

A fideszes Vejkey Imre azt közölte, hogy "direkt e célra felvett banki forinthitellel" váltotta ki korábbi svájci frank alapú hitelét. Adóssága nagyságáról nem tett említést a politikus, tavalyi vagyonnyilatkozatában 115 ezer svájci frank, vagyis mai árfolyamon 28,7 millió forintot érő banki tartozás szerepelt. Az általa is megszavazott kedvezményes árfolyamról szóló jogszabály alapján viszont csak 20,7 milliót kellett befizetnie. 

Akik aztán mégsem vibszakoztak 

A korábban MSZP-s, ma már DK-s Vadai Ágnes, aki 23,9 milliós hitellel rendelkezett, bár azt nem lehet tudni, hogy ennek mekkora része volt forinthitel. A politikus az Origónak elmondta, két forrásból, férje önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításából, valamint forinthitelből törlesztette házastársával közös devizahitelét. 

Iváncsik Imre volt szocialista nemzetbiztonsági államtitkár szintén nem árulta el az [origo]-nak, mekkora összeget végtörlesztett, 2010-es vagyonnyilatkozatában mindenesetre devizanem meghatározása nélkül egy 7,5 millió forintos tartozást szerepeltetett. 

Akik nem a levegőbe beszéltek 

Gyurcsány Ferencnek 69 millió forintnyi hitel van a nevén, az euróban felvett adósságot magyarázata szerint azért nem fizette vissza vagy váltotta ki forinthitellel, mert nem ért egyet a szerinte igazságtalan végtörlesztési konstrukcióval. 69 millió forint piaci árfolyamon 230 ezer eurós adósságot jelent, ekkora tartozástól most 57,5 millió forintért lehetne megszabadulni. 

Elvi okra hivatkozva nem élt a lehetőséggel a Gyurcsány-kormány oktatási minisztere, Hiller István sem, aki 15 millió forintnyi svájci frank alapú hitelről számolt be. 

Az [origo]-nak adott válaszokból kiderül, hogy nem vette igénybe a végtörlesztést Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, illetve Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője sem. 

Akik kiszámolták 

A jobbikos Hegedűs Tamás azért nem végtörlesztett, mert a lehetőségeket megvizsgálva nem talált olyan banki forinthitel-konstrukciót, amellyel érdemben csökkent volna havi törlesztőrészlete. 

Akik nem kötik az orrunkra 

Az [origo] kérdésére nem válaszolt Kósa Lajos (236 ezer svájci franknyi, aktuális árfolyamon nagyjából 58 millió forintot érő hitel van a nevén), de az MSZP-s Bárándy Gergely (142 ezer svájci frank) és Tóth József (kb. 67 milliót érő devizahitel) sem.