Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 23., hétfő

11.819 - Európai Bíróság: Bírságolás a költségvetési szigor érdekében?

** www.nemzetihirhalo.hu *************

Európai Bíróság: Bírságolás a költségvetési szigor érdekében? 
Károly Gábor - MNO 2012. január 20., péntek 23:20 

Az unió már az Európai Bíróságot is bevetné a szigorúbb költségvetési szabályozás érdekében: bírságokkal növelnék az EFSF kapacitását. Görögország még mindig küzd a magánbefektetőkkel az adósságleírásról, de már közel a megállapodás. 
A "fiskális paktum" főbb részei: 
    * maximum a 0,5 százalékos GDP-arányos strukturális hiány megengedett 
    * "automatikus szankciók" azok ellen, ahol a hiány meghaladja a 3 százalékot 
    * a tagországoknak alkotmányos szabályozással kell előírniuk a kiegyensúlyozott költségvetéseket 
    * felgyorsítják az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) elindítását (2012 júliusáig) 
    * felülvizsgálják az ESM 500 milliárd eurós mentőkapacitását 
    * az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásainak növelése 
    * megfontolják, hogy 200 milliárd euróig terjedő összeggel növeljék-e az IMF kapacitásait

Szerdán az Európai Parlament leszavazta a fiskális paktumról szóló tervezetet, ám pénteken már olyan hírek láttak napvilágot, miszerint az Európai Unió Bírósága a jövőben már bírságot is kiszabhat. A Reuters által ismertetett dokumentumtervezet szerint amennyiben egy tagország nem rögzíti alkotmányában a kiegyensúlyozott költségvetésre vonatkozó uniós előírást, úgy bírságolható lesz. Az így keletkező forrásokat az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásainak bővítésére fordítanák. 

December elején született döntés az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján a költségvetési szigorításról. Egyebek mellett megállapodtak abban, a szerződést aláíró tagországok alkotmányba - vagy törvénybe - iktatják, hogy a 0,5 százalékos GDP-arányos strukturális hiányt meg nem haladó költségvetéseket tekintik egyensúlyinak. Ha a hiány meghaladja ennek mértékét, akkor automatikus korrekciós mechanizmus lép életbe - az Európai Bíróság bevonásával. 

A legutóbbi tervezet leginkább Angela Merkel törekvéseit tükrözik: a német kancellár a lehető legszigorúbb szabályozásért lobbizik az adósságválság leküzdése érdekében. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke szerint sürget az idő, hogy az euróövezet visszaszerezze a piac bizalmát. "Fontos, hogy ezeket az intézkedéseket gyorsan teljesítsék annak érdekében, hogy az euróövezet gazdasága visszatérjen a helyes útra" - mondta Draghi egy abu-dzabi konferencián. 

Hétfőre létrejöhet a megállapodás Görögországban 

A tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva a BBC szerint Görögország közelebb került a megállapodáshoz a magánbefektetőkkel folytatott megbeszéléseken. Az unió legnagyobb bajban lévő tagállamának mintegy 14,5 milliárd eurónyi adósság refinanszírozását kell megoldani március közepéig, máskülönben csődbe megy. 

Bankárok és a kormányhoz közeli források szerint közelednek az álláspontok a görög adósságleírásról, s akár a hétfői Eurogroup ülésén, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozásán már be is jelenthetik a megállapodást. "Nagyon közel állunk ahhoz, hogy ezt megoldjuk végre" - mondta a Reutersnek egy névtelenségét kérő, a tárgyalásokhoz közeli forrás. 

Görögországnak mindenképpen nyélbe kell ütnie a megállapodást, máskülönben Athén nem kapja meg mentőcsomagja újabb részletét a trojkától (Európai Unió, Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap hármasa). "Amennyiben nem születik megállapodás a trojkával a további finanszírozásról, úgy Görögország márciusban ismét szembenézhet a kontrollálatlan csőd veszélyével" - mondta korábban a görög miniszterelnök, Lukasz Papademosz.