Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 27., péntek

11.850 - Így működik a felszámolás

 www.nemzetihirhalo.hu *************

Így működik a felszámolás 
2012.01.19. 15:59 Sipos Anett - MSN-Mainap 

Sok korrupciós ügy kezdődik felszámolási eljárással 

A cégek megszűnése történhet végelszámolással vagy felszámolással. A felszámolásról dönthet a cégvezetés saját akaratából, vagy kérhetik ezt azoknak a cégeknek a hitelezői, akiknek adósuk maradt. Bizonyos esetekben a céget a bíróság számolja fel hivatalból. A gazdasági társaság megszüntetése során fel kell osztani a vagyonát. 

Ezt a jog nem bízza a cégvezetőre, főleg akkor nem, ha amiatt indult el a cég megszüntetésére irányuló felszámolási eljárás, mert eredetileg sem akart vagy tudott fizetni. Ezt nevezik felszámolási eljárásnak. Ha a vezető tisztségviselők döntenek a végleges bezárásról és a cég rendelkezik fennálló tartozásainak pénzügyi fedezetével, akkor végelszámolási eljárás folytatható le. 

A cég vagyoni viszonyait ekkor is rendezni kell, ezt nevezik végelszámolási eljárásnak, ami csak akkor indítható meg, ha a cég vagyona elegendő ahhoz, hogy a tartozásait ki tudja elégíteni. Ha ennél kevesebb vagyonnal rendelkezik, felszámolási eljárás indul. Mindkét eljárás a gazdálkodó szervezet jogutód nélküli megszűnésével zárul le.