Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 23., hétfő

11.821 - Dr. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részére!

** www.nemzetihirhalo.hu *************

Civil szervezetek Ángyán mellett 

Budapest (2012. január 20.) Zöld szervezetek levelet intéztek Orbán Viktor miniszterelnök részére, amelyben kérik, hogy a kormány állítsa le a környezetvédelmi és vidékfejlesztési szakemberek elmúlt napokban kezdődött elbocsátását, valamint erősítse meg pozíciójában Ángyán Józsefet, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkárát. 

A környezetvédő szervezetek megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a környezetügy hatósági rendszerében jelentős leépítések kezdődtek, és hogy a vidékfejlesztési tárca számos kiemelkedő szakembert bocsátott el a napokban. 

A civilek szerint az új Alkotmány és a miniszterelnök Darányi Tervvel kapcsolatos környezetvédelmi és vidékügyi nyilatkozatai csak írott malaszt maradnak, amennyiben a védelmet nem testesíti meg egy erős állami intézményrendszer.Szerintük a magyar kormánynak továbbra sem szabad követnie azon neoliberális indíttatású politikákat, amelyek szerint a gazdasági fejlődés útjában a környezetvédelem, a természeti erőforrások megóvása és a családi gazdaságokat előnyben részesítő vidékfejlesztés áll. Ezzel szemben sürgősen el kell fogadnia és maradéktalanul végre kell hajtania a Nemzeti Vidékstratégiát. 

Levelük végén az elbocsátások leállítását és Ángyán József pozíciójának megerősítését kérik a szervezetek. 



Dr. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részére 
Tisztelt Miniszterelnök Úr! 

Az elmúlt napokban megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a környezetügy hatósági rendszerében jelentős leépítések kezdődtek, és hogy a vidékfejlesztési tárca számos kiemelkedő szakembert bocsátott el, különösen sújtva a környezetügyi és vidékfejlesztési területeket. Feltehetően ez is közrejátszott abban, hogy a minisztérium parlamenti államtitkára, Ángyán József benyújtotta a lemondását. 

Az idén januárban hatályba lépett Alaptörvény büszkén vállalja, hogy "... a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk. Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit." Emellett kimondja, hogy "a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége." 

A Darányi Ignác Terv bemutatásán az elmúlt napokban Ön azt nyilatkozta, hogy az országok biztonsága a jövőben egyre inkább az élelmezési és élelmiszer-biztonságtól, az ivóvíz- és energiaellátás biztonságától és a környezetbiztonságtól függ, és attól, ki birtokolja, ki alakítja mindezt.Az Alaptörvény szövege és a kormány nyilatkozatai a környezetbiztonság és a vidéki emberek védelmében csak írott malaszt marad, amennyiben a védelmet nem testesíti meg egy erős állami intézményrendszer és hatásos jogi szabályozás. 

A fent említett elbocsátások ellehetetlenítik a magyar államnak a környezetvédelem, a természeti erőforrások megőrzése és a vidékfejlesztés érdekében végzett munkáját. A magyar kormánynak továbbra sem szabad követnie azon neoliberális indíttatású politikákat, amelyek szerint a gazdasági fejlődés útjában a környezetvédelem, a természeti erőforrások megóvása és a családi gazdaságokat előnyben részesítő vidékfejlesztés áll. Ezzel szemben sürgősen el kell fogadnia és maradéktalanul végre kell hajtania a Nemzeti Vidékstratégiát abban a szellemben, amelyben a társadalmi vitára bocsátott tervezet íródott. 

Mindezek tükrében tisztelettel kérjük, hogy a kormány állítsa le a szakemberek elbocsátását, erősítse meg a környezetügy és a vidékfejlesztés intézményeit, továbbá erősítse meg pozíciójukban azokat a vezetőket, akik a fenntarthatóság elvei szerinti vidékfejlesztést hitelesen tudják képviselni, mint Ángyán József államtitkár. 

Tisztelettel 
Biokultúra Szövetség 
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 
Csermely Környezetvédelmi Egyesület 
Greenpeace Magyarország 
Hidra Természetvédelmi és Ifjúsági Egyesület 
Holocén Természetvédelmi Egyesület 
Ifjú Botanikusok Baráti Köre 
KÖRLÁNC Szegedi Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata 
Levegő Munkacsoport 
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 
Magyar Természetvédők Szövetsége 
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség 
Nimfea Természetvédelmi Egyesület 
Pécsi Zöld Kör 
Reflex Környezetvédő Egyesület 
Serpentes Alapítvány 
Védegylet 
WWF Magyarország 
Zöld Kapcsolat Egyesület