Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. április 6., szombat

16.818 - Nézőpont: Orbán verhetetlen > 2013.04.06. 08:11 Magyar Nemzet/Hír24

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Nézőpont: Orbán verhetetlen 
2013.04.06. 08:11 Magyar Nemzet/Hír24 

A jelenlegi kormányfővel egy mostani választáson nem versenyezhetne senki. 

A Magyar Nemzet - a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatási eredményei alapján - arról ír, hogy nagyjából egy évvel a 2014-es országgyűlési választások előtt a kormányváltást óhajtó baloldal kiegyezését nehezíti, hogy nem egyértelműek a lehetséges miniszterelnök-jelöltek erőviszonyai. (Emiatt bírálta Konrád György az ellenzéket.) 
A Nézőpont Intézet 2013. áprilisi a Magyar Nemzetnek készített, ezt alátámasztó közvélemény-kutatása szerint Mesterházy Attila kohéziós ereje alig marad el Bajnai Gordoné mögött. A kutatásában a Nézőpont arra kérdezett rá, hogy "ha ma dönthetné el" a kormányfő személyét, akkor az 5, illetve a 3-3 személyt felsorakoztató listáról kit preferálnának az emberek. 
Abban a - választási logika miatt elképzelhetetlen - szituációban, ahol minden lehetséges jelölt választható volt, az Együtt 2014 - PM vezéralakját 12 százalék jelölte, míg a népszerűbb ellenzéki pártot irányító Mesterházy Attilát 4 százalék. Sokkal összetartóbb a baloldal, ha csak Bajnai és Mesterházy közül választhat. Bajnait így 19, Mesterházyt 17 százalék támogatja Orbán Viktor 40 százalékos és Vona Gábor 11 százalékos táborával szemben. 
A Medián szerdán közzétett mérése szerint a választók 47 százaléka biztosan elmenne szavazni, de nem biztos, hogy tudja kire. A Medián mérései azt mutatják, hogy a "biztosan szavazók" közül minden hatodik (17 százalék) jelenleg egyik párthoz sem kötődik. 
A Fideszre a választók 27 százaléka adná a voksát, ez ismét több mint a Jobbikon kívüli ellenzékre jutó voksok összege. Pedig a szavazók többsége (55 százaléka) kormányváltást szeretne, igaz, ez utóbbiak 37 százaléka a jelenlegi ellenzéki kínálatból nem talál megfelelőt. Ez azt jelenti, hogy a Jobbikon kívüli ellenzék meglévő közel kétmilliónyi szavazóján túl a teljes szavazókorú népesség 20 százaléka (több mint másfél millió szavazó) kész arra, hogy ha vonzó alternatívát lát, leszavazza a mostani kormányt. 

Kapcsolódó: 

   A keceli templomban nem támogatták a rezsicsökkentést 
   Orbán Viktor részt vesz a Zsidó Világkongresszus budapesti közgyűlésén 
   Ismét felmossák a padlót Orbánnal?