Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. április 21., vasárnap

16.872 - Szabad Riport: Állami kisemmizés: talpalatnyi föld se jutott a helyi gazdáknak


Állami kisemmizés: talpalatnyi föld se jutott a helyi gazdáknak 
2013/03/23 Szabad Riport 

Kisemmizték őket, azt a nyolc hektárnyi földet sem kapták meg, amit pedig húsz éve takarmányozásra használnak - panaszolták azok a bábonymegyeri gazdák, akiket néhány hete úgy fenyegettek meg, hogy egyikük kapujára valakik "Ha pofáztok, megdögletek" feliratot festettek. 

Gál Ferenc és Horváth János amúgy nincs meglepve, már hetekkel ezelőtt "tutira fogadták", azt, ami azóta be is következett: az állami földbérlet-pályázaton, melyen a mintegy ezer hektárnyi bábonymegyeri területet is meghirdették, végül nem hirdettek ki győztest, hanem egy évre úgynevezett kényszerhasználatba adták az összes földet egy nagygazdának, valamint egy lajoskomáromi tejfeldolgozó üzemnek. 

Szabó Rebeka korábbi LMP-s, most a Párbeszéd Magyarországért Párt színeiben politizáló országgyűlési képviselő lemondásra szólította föl a Nemzeti Földalap (NFA) elnökét, amiért a földpályázatokat megkerülve, kényszerhasznosítási szerződések mögé bújva semmizi ki a helyi gazdálkodókat. 

- Kaposváron jártunk két helyi gazda társaságában az NFA Somogy megyei területi irodáján, hogy kiderítsük: igaz-e, hogy ez lett a sorsa Bábonymegyer és Som környéki, pályázatra kiírt állami földeknek - így Szabó Rebeka. - Kiderült, hogy az összesen majdnem ezer hektár földet valóban öt magánszemély és egy cég kapta meg egyéves használatra, közülük az egyik, immáron több száz hektár használatára jogosult gazdálkodó egy bábonymegyeri önkormányzati képviselő. 

- Itt vagyunk mi, helybéli, családi, fiatal gazdálkodók, akiket állítólag segít a pályázati rendszer: egy húszéves srác hat szarvasmarhájával, Gál Ferenc húsz állattal meg én, már a fiam is segít a családi gazdaságban, s lenne is kedve továbbvinni - sorolja Horváth János, a hoppon maradt bábonyi gazdák egyike. - De így, hogy a szép szavakkal és ígéretekkel szemben éppen nekünk nem jut talpalatnyi föld sem, vegyük meg a takarmányt, amikor egy bála lucerna 10-15 ezer forint? Talán az a cél, hogy számoljuk fel a gazdaságunkat? 

A kényszerhasználat a legújabb trükk - állította nemrégiben kaposvári fórumán Ángyán József fideszes országgyűlési képviselő, ex-államtitkár. Elég hozzá, ha csak egy cég telephelyet létesít és már helyinek számít. Ilyen címen a bérleti díj is csökkentett, ráadásul a költségeit is leírhatja a földhasználó. Gyakorlatilag tehát - magyarázta Ángyán - ingyen van, a területalapú támogatást persze fölvehetik rá. 
(sonline.hu

Bal-Rad komm: "...A kényszerhasználat a legújabb trükk... ingyen van, a területalapú támogatást persze fölvehetik rá." 
"Talán az a cél, hogy számoljuk fel a gazdaságunkat?"-teszi fel a kérdést egy kárvallott. 

Ugyan már tisztelt gazdálkodni szándékozók! Mire ez a felzúdulás? Hát lesz itt megélhetés!-megmondta Orbán! 
Lehet menni a Nyerges, a Csányi, az L. Simon-meg a ki tudja még milyen NER-es birtokra állatokat gondozni, földet művelni. Szántani-vetni-betakarítani. 
Vagy indulnak már a stadion-projektek! Lehet ott kubikolni. De akad szalagmunka valamelyik multi gyárában is. 

A NER ezekkel az "elhappolásokkal" csak tehermentesíti a mezőgazdaságban vállalkozni szándékozókat! Mentesíti őket a kockázatvállalás alól! Nincs több aggódás! Végső esetben lesz három hónapra közmunka. 
47 ezerért havonta. Kell ennél jobb? 

Adjunk hálát a NER megteremtőjének. 
Csak egy kis pozitív hozzáállás kell-és szép az élet Döbrögisztánban!