Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. április 28., vasárnap

16.897 - Fidesz helyi vezérei döntötték el, ki nyithat trafikot > 2013. április 26., péntek, 18:01 HVG


Kiderült: a Fidesz helyi vezérei döntötték el, ki nyithat trafikot 
2013. április 26., péntek, 18:01 HVG 

A kormánypárt helyi potentátjai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát - tudta meg a hvg.hu több fideszes forrásból. A listát a választókerületi elnökök véleményezték, de volt olyan város is, ahol a kormánypárti frakcióval szavaztatták meg, ki nyithat trafikot. A kormánypárti politikusok több esetben a saját rokonaikat juttatták e lehetőséghez. 

"Városunkban a trafikok bérleti jogáról egy frakcióülésen döntöttünk." - ezt írta a hvg.huszerkesztőségébe eljuttatott levelében az egyik megyeszékhely fideszes önkormányzati képviselője. A helyi politikust megkerestük telefonon, ellenőriztük, nem élt-e vissza valaki a nevével, de megerősítette állítását, viszont ragaszkodott az anonimitáshoz. 
Szavai azonban megerősítették a hvg.hu-hoz korábban több, szintén kormánypárti forrásból eljutott értesüléseket a dohánybolt-pályázatok elbírálásának hátteréről. Ezek ugyanis arról szóltak, hogy az általuk ismert településeken a Fidesz választókerületi elnökei döntöttek arról, a pályázók közül kik nyerhetik el a nemzeti dohányboltok megnyitására feljogosító koncessziós jogot. 
Mindez pedig magyarázatot adhat azokra a történetekre, amelyek kedd óta ömlenek a szerkesztőségbe, és amelyek helyi politikusok dohánykereskedelmi tapasztalat nélküli rokonai, barátai vagy éppen strómanjai által elnyert trafikjogokról szólnak. 
Rettenetesen csalódottak és dühösek azok a pályázók, akik vesztettek a dohányboltok koncessziós pályázatán. A kormány azt ígérte, hogy a kisvállalkozókat, az üzletből a családjukat eltartókat, és - pozitív diszkriminációval - a speciális munkaképességűeket hozza helyzetbe. Ezzel szemben a trafikosok zöme bezárhatja a boltot, a kismamák és megváltozott munkaképességűek jó esetben alkalmazottként rúghatnak majd labdába, mert a jelek szerint őket valójában csak pontmaximalizálási adalékként írták bele a pályázatokba. 
Ami az elbukott pályázókat leginkább sértette, hogy egyáltalán nem számított a szakmai múlt. "Három napja nem alszom, mert az állam megint elvesz tőlünk mindent. Csak most már nincs, aki az újabb változásig kihúzza" - kesereg Harcsa Lajos, aki 1972 óta üzemelteti boltját Budakalászon, de a trafikpályázaton nem nyertek. 
Tömegesen nyertek viszont olyan pályázók, akik soha, egyetlen boltot sem üzemeltettek, sőt a nyertesnek ítélt pályázatukon túl egyelőre semmijük sincs meg a Nemzeti Dohánybolt megnyitásához. A nyertesek listáján például több CBA-vezető, fideszes képviselők szomszédai, jó barátai, feleségei, gyerekei szerepelnek. Például Rogán Antal szomszédja is nyert a pályázaton, ám a Fidesz-frakcióvezetője az Indexnek azt mondta, "a Csetényi Csaba - Krskó Tibor páros 16 éve üzemeltet trafikot a kerületben CigarTower néven. Sokkal hosszabb ideje csinálnak trafikot, mint hogy én ismertem volna őket". 

Kisöpörték a régi trafikosok zömét 
Ami a módszert illeti, több vidéki város fideszes vezetéséhez tartozó forrásunk megerősítette értesülésünket, amely szerint a választókerületi elnökök megkapták a területükön dohánybolt nyitására pályázók listáját, hogy véleményezzék azt, majd a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ez alapján hozta meg a döntését. Ez történt a már idézett képviselő szerint az ő városában is azzal, hogy ott a polgármesteri posztot is betöltő választókerületi elnök a Fidesz-frakciót is bevonta a döntésbe. 
Forrásaink nem tudták megmondani, pontosan milyen szempontok alapján döntöttek a választókerületi elnökök, de az egyik alföldi városban volt arra is példa, hogy a saját felesége kapta meg az egyik lehetőséget, hogy trafikot nyisson a kisvárosban. Az egyik forrásunk városában a polgármester és ez egyik önkormányzati képviselő testvére is nyert trafikjogot, utóbbi nem is egyet. 
A hvg.hu-nak mindezt elmondó fideszesek egyike úgy véli, vidéken nem biztos, hogy nagy üzlet lesz a trafik, de szerinte a kormánypárton belül úgy számolnak: ezek fontos találkozási pontok lesznek, ahol közvetlen kapcsolatba lehet lépni az emberekkel, például ha aláírásokat kell gyűjteni. Pletykaként terjed ugyanakkor a kormánypárti körökben, hogy a következő ciklusban talán az alkohol árusítását is monopolizálják, akkor pedig anyagilag is jövedelmezővé válhatnak az esetleg nemzeti dohány- és italbolttá alakuló üzletek. 
A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. hétfőn este tette közzé a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét, amelyek alapján július 1-jével 5415 dohánybolt nyílhat. Azóta áll a bál a dohányboltok koncessziós jogának kiosztása körül, mert a piacot valóban újraosztja a kormány: alig-alig maradhat dohányboltos az, aki eddig ebből élt, viszont olvasóink segítségével egyre több nyertes pályázóról derül ki, hogy kormánypárti kötődése van.